Menu
Vitesse - Ajax: 4 spelers die overstapten

Vitesse - Ajax: 4 spelers die overstapten

Ajax wacht zondag in Arnhem de lastige uitwedstrijd tegen Vitesse. Vanuit de hoofdstad van de provincie Gelderland maakten in het verleden Peter Boeve, John van den Brom, Nikos Machlas en Victor Sikora de rechtstreekse overstap naar Amsterdam.

Boeve: offensieve verdediger
Boeve verruilt in 1979 op 22-jarige leeftijd Vitesse voor Ajax. De Arnhemse club is op dat moment, in tegenstelling tot nu, een laagvlieger op het allerhoogste niveau. Meteen in zijn eerste seizoen bereikt de offensieve linkervleugelverdediger met Ajax de halve finale van de Europa Cup 1 - de huidige UEFA Champions League - waarin de uiteindelijke winnaar Nottingham Forest nét te sterk is. Uiteindelijk blijft Boeve tot 1988 bij Ajax, waarmee hij onder meer viermaal landskampioen wordt en de Europa Cup 2 wint.

Van den Brom opvolger van Jonk
Als Wim Jonk in 1993 samen met Dennis Bergkamp Ajax verlaat voor een avontuur bij Internazionale uit Milaan hoeft trainer Louis van Gaal niet lang na te denken over zijn opvolging: Van den Brom moet het worden. De Amersfoorter heeft in de jaren daarvoor Vitesse bij de hand genomen en naar een hoger niveau gestuwd. Bij Ajax verliest hij na enige tijd zijn plek als inschuivende centrale verdediger aan een andere nieuwkomer, Frank Rijkaard. Desondanks komt Van den Brom in twee seizoenen (waarin hij met Ajax in 1995 onder meer de Champions League wint) tot een respectabel aantal van 44 competitiewedstrijden, voordat hij vertrekt naar het Turkse Istanbulspor.

Peter Boeve speelde tussen 1979 en 1987 maar liefst 296 officiële duels als Ajacied.
Peter Boeve speelde tussen 1979 en 1987 maar liefst 296 officiële duels als Ajacied.

Machlas: de miljoenenaankoop
Als Machlas in 1999 voor vele miljoenen guldens door Ajax van Vitesse wordt overgenomen, zijn de verwachtingen in de hoofdstad hooggespannen. De Griekse spits bleek in Arnhem een schutter van formaat, die in 1998 met zijn 34 competitietreffers zelfs wordt gekroond tot topscorer van Europa. Hoewel de aanvaller later bij Ajax 38 maal scoort in 74 competitieduels is zijn positie nooit onomstreden. Bovendien krijgt hij in het seizoen 2001-2002 te maken met stevige concurrentie van Mido en Zlatan Ibrahimovic. Na deze jaargang verkast de Griek dan ook op huurbasis naar Sevilla en keert hij een jaar later terug naar zijn vaderland.

Sikora heeft het eveneens lastig
Sikora wordt na taaie onderhandelingen in de zomer van 2002 losgeweekt bij Vitesse. Maar ook de Deventenaar heeft het in navolging van Van den Brom en Machlas lastig bij Ajax. Niettemin verovert de vleugelaanvaller in 2004 de landstitel met de Amsterdammers. Vervolgens vertrekt hij naar sc Heerenveen en belandt hij via enkele omwegen uiteindelijk in Australië.

Vitesse – Ajax
Vitesse – Ajax begint zondag om 14:30 uur.

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst (boven) en Erfgoed Ajax