Menu
Vitesse bezorgt Ajax last minute kater

Vitesse bezorgt Ajax last minute kater

Lang, heel lang zelfs leek de 29ste editie van Ajax - Vitesse aan te sturen op de eerste 0-0 tussen beide ploegen in de historie van de Eredivisie. Na een avond waarin Ajax en Vitesse bewezen zeer aan elkaar gewaagd te zijn, stapten de Arnhemmers alsnog met een overwinning van het ArenA-gras. In de slotfase was Valeri Qazaishvili de beul voor de Ajacieden: 0-1.

Het topduel Ajax - Vitesse, met als inzet de koppositie in de Eredivisie, had veel weg van een schaakspel. Beide ploegen loerden op kansjes, maar zagen zich ook geregeld teruggedrongen worden op eigen speelhelft. Behoedzaam opereren was daarom vanaf het eerste fluitsignaal van Bas Nijhuis het devies voor beide kemphanen.

Ondanks de behoedzaamheid kwam het gelukkig ook tot kansen en kansjes. Van de spaarzame kansen voor de thuisploeg liet Viktor Fischer er voor rust twee onbenut. Tweemaal op aangeven van de ijverige Thulani Serero mikte de Ajax-Deen eerst over en vervolgens - met een spectaculaire volley - maar nipt naast. Spits Kolbeinn Sigthórsson (over) en onderling in de weg lopen van Daley Blind en Serero (resultaat: halfbakken schot naast) waren voornaamste Amsterdamse wapenfeiten voor rust.

Vitesse kon daar vooral een levensgrote kans voor spits Mike Havenaar tegenover stellen. De inzet werd door Christian Poulsen last minute van de lijn gered. Vitesse-revelatie Lucas Piázon gaf daarbij al voorbereidend zijn visitekaartje af. Dat de Chelsea-huurling kan voetballen, bewees hij eerder dit seizoen. De lichtvoetige Braziliaan had de score na twaalf minuten kunnen openen. Piázon leek een vrije doorgang te hebben richting Jasper Cillessen, maar Joël Veltman voorkwam erger met een uitstekend getimede en uitgevoerde tackle op de bal. Dat beide ploegen halverwege doelpuntloos richting kleedkamers gingen, liet zich eigenlijk ook wel aankondigen. Ajax en Vitesse kregen kansjes, maar leunden ook nadrukkelijk op hun eigen organisatie. Ajax - Vitesse verdiende zaterdag eigenlijk ook geen winnaar.

Afgelopen seizoen hadden de Ajacieden weinig in te brengen tegen een Vitesse mét topschutter Wilfried Bony. Op 3 november 2012 wonnen de Arnhemmers, door twee treffers van Ivoriaanse makelij, vrij simpel met 0-2. Ajax’ laatste nederlaag in een thuiswedstrijd in Eredivisieverband dateerde daarmee, tot zaterdag, van een jaar terug. De ongeslagen status in thuisduels is Ajax sinds dit weekeinde ook kwijt.

Kolbeinn Sigthórsson is verwikkeld in een luchtduel. Kolbeinn Sigthórsson is verwikkeld in een luchtduel.

Het topduel met Vitesse was het middenstuk van een rijkgeschakeerde voetbalweek. Dinsdag werd in het KNVB Bekertoernooi afgerekend met zaterdaghoofdklasser ASWH (4-1). De thuiswedstrijd tegen Vitesse was het weekendhoofdgerecht, terwijl woensdag Celtic Amsterdam aandoet. Tegen de Schotten gaat het om niets meer of minder dan aan- of afhaken (of eigenlijk: Europees overwinteren) in de Champions League 2013-2014. De Ajacieden beklimmen kortom in een tijdbestek van acht dagen een telkens groter, intenser en internationaler voetbalpodium. In de generale voor het Champions League-treffen met Celtic speelde Christian Poulsen zijn vertrouwde rol als controleur op het middenveld. Met de vleugelaanvallers Fischer (vanaf rechts spelend) en Lucas Andersen (links) was er meer Deense inbreng in de Eredivisietopper.

Het voetbalschaakspel zette zich ook na de pauze voort. Opnieuw hielden Ajax en Vitesse, de Gelderse club wisselde onlangs van eigenaar, elkaar qua kansen redelijk in balans. Renato Ibarra stelde Cillessen meermaals op de proef, maar de Ajax-goalie had het laatste woord. Een spaarzaam slippertje waarbij de Ajacied een schotpoging van Ibarra los liet, bleef zonder schade door alert wegwerken van Ajacied van de Wedstrijd Veltman. Schoten van Blind (over) en Siem de Jong (naast) bleven ook resultaatloos. Uit een vrijetrap van Fischer kopte Guram Kashia de bal maar nét naast zijn eigen doel. De vrijetrappen van de Deen waren sowieso een wapen; een nieuwe poging werd door Piet Velthuizen moeizaam overgetikt. Aan de overkant zag Vitesse-rechtsback Kelvin Leerdam zijn schot ook al nét aan naast verdwijnen.

Met de nieuwkomers Nicolai Boilesen (na een week met vier dagen griep de vervanger van Poulsen), Davy Klaassen (voor Lucas Andersen) en Lasse Schöne (Fischer) bleven de Ajacieden jagen op de felbegeerde treffer. Die kwam er niet voor de Amsterdammers. In een fase waarin De Jong zijn kopbal gekeerd zag worden door Velthuizen en Schöne op de paal mikte, rondde Valeri Qazaishvili een counter wél doeltreffend af. De invaller trof in de negentigste (!) minuut doel met een bekeken schuiver: 0-1. De Ajacieden op en rondom het veld daarmee achterlatend met een fikse kater… De club die de Amsterdammers een jaar eerder versloeg, evenaarde dat kunstje doodleuk nog een keer.

,,We kunnen onszelf verwijten dat we veel effectiever met kansen die voorkomen uit omschakeling, om hadden moeten gaan’’, legde Frank de Boer een vinger op een pijnlijke plek. ,,Het is jammer dat je kansen in de laatste minuut zelf niet maakt en dat Vitesse een knullig foutje wel afstraft. Dit is een opdoffer, een mentale tik. Die moeten we wel even verwerken. We hebben tot de laatste seconde hard gewerkt en hadden deze avond ook als winnaar kunnen afsluiten.’’

Houd Ajax TV in de gaten voor de highlights van Ajax – Vitesse en de reacties na afloop van Frank de Boer, Daley Blind, Viktor Fischer en Joël Veltman.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Lucas Andersen opereerde vanaf links. Lucas Andersen opereerde vanaf links.
Viktor Fischer is Van der Heijden kwijt, maar zijn schot gaat naast. Viktor Fischer is Van der Heijden kwijt, maar zijn schot gaat naast.
Siem de Jong, hier in duel met Kashia, kon in de eerste helft het verschil niet maken. Siem de Jong, hier in duel met Kashia, kon in de eerste helft het verschil niet maken.
Frank de Boer baalt na een gemiste kans. Frank de Boer baalt na een gemiste kans.
Stefano Denswil moest af en toe alle zeilen bijzetten. Stefano Denswil moest af en toe alle zeilen bijzetten.
Viktor Fischer baalt stevig. Viktor Fischer baalt stevig.
Davy Klaassen spectaculair in duel met doelman Velthuizen. Davy Klaassen spectaculair in duel met doelman Velthuizen.
Grote kans voor Klaassen. Grote kans voor Klaassen.
Cillessen had een aantal uitstekende reddingen, maar Ajax stond toch met lege handen. Cillessen had een aantal uitstekende reddingen, maar Ajax stond toch met lege handen.
De verslagenheid is groot bij de Ajacieden. De verslagenheid is groot bij de Ajacieden.
Boilesen baalt van de 0-1. Boilesen baalt van de 0-1.