Menu

Vitesse blijft koploper

RIJSWIJK (ANP) - In de aanloop naar een weekje Europees voetbal zetten Vitesse en Feyenoord hun zegereeks voort. De Arnhemmers zijn na hun vijfde overwinning op rij (0-2 bij AZ) de trotse koploper in de KPN Eredivisie. Feyenoord verloor zelfs nog geen punt. Heerenveen, komende week opnieuw actief in de Champions League, verloor in de Kuip met 2-0.

Feyenoord heeft vier punten achterstand op Vitesse, maar de Rotterdammers speelden drie duels minder. PSV, dat niet in actie kwam dit weekeinde, volgt al op acht punten met twee duels minder dan Vitesse. Ajax, dat net als de Arnhemmers negen keer speelde, klom door de winst op Roda van vrijdag naar de vierde plaats.

Vitesse werd in Alkmaar met drie punten ruim beloond. Een gelijkspel was meer op zijn plaats geweest, waren beide trainers na afloop eensgezind. Kort voor rust had Amoah met een kopbal de koploper op voorsprong gebracht. AZ kreeg kansen, maar het centrale duo Kreek/Stefanovic en doelman Zoetebier waren niet te passeren. Uit een counter besliste invaller Sikora kort voor tijd het matige duel.

Feyenoord dankte voor een volgelopen Kuip (45.000 toeschouwers) de overwinning op Heerenveen voor een groot deel aan Leonardo. In de twaalfde minuut zette ,,Leo'' Feyenoord op voorsprong. Tien minuten na rust slalomde hij weer eens door de Friese defensie. Kornejev mocht het afmaken: 2-0.

Onderin begint het er voor RBC en Fortuna steeds somberder uit te zien. RBC kwam op bezoek bij FC Utrecht twee keer op voorsprong door nieuwkomer Blinker. Gluscevic had echter steeds een antwoord klaar. Liefst vier keer scoorde de Joegoslavische spits van FC Utrecht. Kuijt en RBC'er Vos uit een strafschop zorgden voor de 5-3 eindstand.

Fortuna ging hard onderuit bij FC Groningen. De Limburgers hadden de promovendus vorige week in de strijd om de Amstel Cup nog met 4-0 verslagen, Ditmaal wonnen de Groningers op eigen veld met dezelfde cijfers. Leonardo, Hugo en tweemaal Curovic waren de doelpuntenmakers voor de ploeg van coach Van Dijk, die zich keurig in de middenmoot heeft genesteld. Fortuna, dat alleen RBC nog onder zich weet, scoorde dit seizoen pas driemaal.

De Graafschap en Willem II deelden in Doetinchem de punten. Berck Beelenkamp zette de thuisploeg na ruim een uur op voorsprong. Linkermiddenvelder Arts bezorgde de Tilburgers een kwartier voor tijd een punt.

FC Twente heeft na een moeizame start de weg omhoog gevonden. Sparta werd in Enschede met 3-1 verslagen. Voor rust zorgden Van der Leegte, namens Twente, en Elkhatabbi voor de 1-1 score. In de tweede helft liepen de Tukkers naar 3-1 via Booth en opnieuw Van der Leegte.