Menu

Vitesse blijft verhaal apart

De wedstrijden tegen Vitesse zijn de laatste vijf jaar niet te voorspellen gebleken. Dit seizoen won Ajax in het Gelredome voor het eerst sinds jaren, want het was bijna gewoonte geworden dat Vitesse drie keer kon scoren in eigen huis. In de Arena deed Ajax het beter. De laatste wedstrijd wonnen de Amsterdammers immers nog met 5-1.

Ook die overwinning was voor het zelfvertrouwen in de onmoetingen tegen de Arnhemmers hard nodig, want na drie van de vier voorgaande ontmoetingen bleef Ajax in eigen huis zonder punten achter. En voor komend weekeinde geldt dat er geen enkel puntje gemorst mag worden. Er komt nog een zware maand aan voor de Ajacieden met twee Champions-Leagueduels, Amstel Cup en de 'gewone' competitieduels, waaronder die tegen PSV in Eindhoven.

Om PSV niet helemaal uit het oog te verliezen en om Feyenoord op achterstand te houden moet er worden gewonnen. Ook in de wetenschap dat PSV op bezoek moet bij Heerenveen, dat het na de winterstop buitengewoon goed. Koeman: ,,We zijn afhankelijk van PSV. Het enige dat we in eigen hand hebben is dat we PSV in Eindhoven kunnen verslaan. Verder moeten we maar hopen dat PSV onderweg punten verspeelt. Het zou mooi zijn als Heerenveen daar dit weekeinde mee begint."

Vitesse heeft het moeilijk buiten de eigen stadsgrenzen. In Waalwijk, Kerkrade, Eindhoven en Nijmegen werd verloren en kwamen de Arnhemmers zelfs geen enkele maal tot scoren.

Aan de andere kant overtuigden de Amsterdammers de laatste tijd ook niet echt in de thuiswedstrijden. Magere overwinningen op Groningen en Roda JC en een gelijkspel op Feyenoord is de schrale oogst na de winterstop. ,,Het is toch altijd moeilijk om je als speler weer op de competitie te richten na een Champions-Leaguewedstrijd. Want daar is veel aandacht voor. Dan is het moeilijk om de knop om te zetten. Maar iedereen is er van overtuigd dat we geen punt meer mogen verspelen", aldus de trainer van Ajax.

Ronald Koeman kan geen beroep doen op Andy van der Meyde die door de tuchtcommissie van de KNVB voor vier duels is geschorst. Hoe de trainer dat gaat oplossen, laat hij in het midden.

John O'Brien speelde donderdag een hele wedstrijd met Jong Ajax. ,,Het is een meevaller dat hij weer fit is. Aan mij is de keuze of ik hem zondag al laat spelen of woensdag in de bekerwedstrijd tegen FC Groningen. In ieder geval krijgt hij de kans om zijn plaats als vaste linksback terug te winnen." Ook Mendes da Silva heeft zijn eerste ervaring in een Ajax-wedstrijd opgedaan. ,,Daar ben ik blij mee", zei Koeman. ,,Dan kunnen we hem eindelijk beoordelen."

Rafael van der Vaart doet zondag nog niet mee. ,,Hij zal zondag trainen en dan bestaat de kans dat hij maandag een helft of een uur met Jong Ajax meespeelt. Of hij een of twee keer met Jong Ajax moet meespelen bekijken we pas daarna."

Mike Snoei moet bij zijn Vitesse Jan van Halst vanwege een blessure missen en twee andere steunpilaren - Claessens en Stefanovic - zijn geschorst. Het meespelen van Marian Zeman is twijfelachtig. De Slowaak raakte geblesseerd in een wedstrijd van Jong Vitesse.