Menu
Vitesse leert Ajax dure les

Vitesse leert Ajax dure les

Ajax is donderdag op pijnlijke wijze uitgeschakeld in het KNVB Bekertoernooi. De Amsterdammers werden met 0-4 geklopt door Vitesse. De bekerzeperd deed terugdenken aan de verloren laatste bekerfinale, afgelopen seizoen tegen PEC Zwolle. Ajax strijdt in 2015 nog op twee overgebleven voetbalpodia: de Eredivisie en Europa League.

Ajax en Vitesse troffen elkaar dit seizoen al eerder in de Amsterdam ArenA. Speelronde 1 leverde de regerend landskampioen voor eigen publiek een klinkende 4-1-overwinning op. Ook vanuit bekerperspectief bezien waren de voortekenen gunstig. Zo leek het. Beide clubs stonden zeven keer tegenover elkaar in het nationale bekertoernooi. Liefst vijf keer waren het de Ajacieden die als winnaars van het veld stapten. Op 31 januari 2013, tijdens de laatste onderlinge bekerontmoeting, boekte Ajax een 0-4-overwinning.

Het bekerduel Ajax - Vitesse begon met een pijnlijke botsing tussen Wallace en Thulani Serero. Beide spelers knalden met de hoofden tegen elkaar. De Ajacied kon na een korte medische controle verder. Voor de rechtsback van Vitesse was het al na twee minuten einde wedstrijd. Vitesse-trainer Peter Bosz kon zijn tactische strijdplan (deels) aanpassen. Aan strijdlust en scherpte geen gebrek bij de Arnhemmers. De tegenvaller maakte de Vitessenaren wellicht nóg getergder een onvervalste bekerstunt te realiseren.

Tactisch waren er ook bij de thuisploeg opvallendheden. Frank de Boer schonk zijn ‘bekerkeeper’ Diederik Boer, uiteraard, een basisplek. De Ajax-trainer had voor elke linie een bijzonderheid. Zo nam centrumverdediger Stefano Denswil de plek in van Niklas Moisander. Jairo Riedewald kreeg vanaf de aftrap een kans als controlerende middenvelder. ,,Jairo moet ritme opdoen. De kans is groot dat we Serero komende maand op die plek missen in verband met de Afrika Cup’’, lichtte De Boer zijn keuze voor Riedewald op ’6’ toe. In aanvallend opzicht sprongen de basisplaatsen van Anwar El Ghazi en Ricardo Kishna in het oog. Beide aanvallers zijn basiswaardig. Rechtsbuiten El Ghazi en linkerspits Kishna begonnen nog niet samen in Ajax’ basisploeg.

Arek Milik en Davy Klaassen treuren over het wedstrijdverloop. Arek Milik en Davy Klaassen treuren over het wedstrijdverloop.

Dat de Gelderse gasten een matig Ajax tegenover zich vonden, speelden de bezoekers donderdag vooral in de kaart. De Ajacieden konden een wedstrijd lang geen vuist maken. Met onnodig veel balverlies en een bijbehorend gebrek aan concentratie, riepen de Ajacieden het onheil - al ver voor rust - over zichzelf af. Zakaria Labyad gaf na negentien minuten een waarschuwing af. Eerst schudde de ex-PSV’er Joël Veltman vrij eenvoudig af. Labyad mikte zijn inzet net naast. Drie minuten later trapte Veltman in een vergelijkbare val, ditmaal gezet door Betrand Traoré. De spits uit Burkina Faso rondde zijn rush wél doeltreffend af: 0-1.

Het bleek het startein van een wel heel teleurstellende voetbalavond. De bekernederlaag tekende zich op slag van rust af toen Labyad van grote afstand raak schoot. Kort nadat vierde official Jeroen Sanders de blessuretijd had doorgegeven, leverde Davy Klaassen zijn kopbal onbedoeld in bij Labyad. Hij schoot vanaf ruim 25 meter en via de dwarslat kiezelhard raak: 0-2. Ajax kwam niet meer over die tegenslag heen.

De voetbalavond werd er voor alle Ajacieden een om erg snel te vergeten. Veltman tastte mis toen hij een diepe bal op Traoré koppend wilde opvangen. De Vitessenaar kreeg ruim baan richting Boer en rondde opnieuw foutloos af: 0-3. Weer drie minuten later in het eenzijdige bekerduel, strafte Valeri Qazaishvili (voetbalnaam achter op zijn shirt: Vako) geschutter in de Ajax-defensie ook al af: 0-4.

Zo maakte Vitesse al op 18 december een hardhandig einde aan Ajax’ bekerambities. Sinds 2008 was de Amsterdamse club er altijd in geslaagd om te overwinteren in het bekertoernooi.. De laatste thuiswedstrijd waarin de Ajacieden met Aegon speelden, had een betere afloop verdiend. De strijd om de negentiende bekerzege in de clubhistorie kan pas in het seizoen 2015 - 2016 worden voortgezet. Dat was, in de voorlaatste wedstrijd van dit kalenderjaar, een teleurstellende maar onvermijdelijke conclusie.

,,Vitesse was veel dreigender, terwijl wij niet eens over de middenlijn kwamen’, blikte De Boer teleurgesteld terug. ,,Er gingen zoveel simpele dingen verkeerd… Dan sluipt er vanzelf ook angst in de ploeg. We hebben de vier doelpunten ook weggegeven vind ik. Dit is een heel dure les. Ajax had een totale offday. Als zoiets je in de beker overkomt, kan je het niet meer herstellen. Ik vind het vooral sneu voor Diederik Boer en de supporters, die ons in 2014 zo trouw hebben gesteund. De fans bleven ons vanavond ook na de 0-3 en 0-4 steunen.’’

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Stefano Denswil nam de plaats in van Niklas Moisander. Stefano Denswil nam de plaats in van Niklas Moisander.
Jairo Riedewald speelde 'op zes'. Jairo Riedewald speelde 'op zes'.
Thulani Serero kon het verschil ook niet maken vanavond. Thulani Serero kon het verschil ook niet maken vanavond.

Diederik Boer had zijn ArenA-debuut in Ajax-shirt vast anders voorgesteld. Diederik Boer had zijn ArenA-debuut in Ajax-shirt vast anders voorgesteld.
Ruben Ligeon verving diep in de tweede helft Ricardo van Rhijn. Ruben Ligeon verving diep in de tweede helft Ricardo van Rhijn.
Frank de Boer weet niet wat hem overkomt in de ArenA. Frank de Boer weet niet wat hem overkomt in de ArenA.
Het was niet de avond van Joël Veltman. Het was niet de avond van Joël Veltman.
Teleurgestelde Ajacieden bedanken de fans die zich de hele wedstrijd goed lieten horen. Teleurgestelde Ajacieden bedanken de fans die zich de hele wedstrijd goed lieten horen.