Menu
Vitesse leunt op defensie

Vitesse leunt op defensie

Ajax wacht zondag een tegenstander die het op vreemde bodem prima doet dit seizoen. Vitesse verloor alleen in Eindhoven (1-0), speelde twee keer gelijk buiten Arnhem en won bij Sparta en Utrecht.

Nicolae Mitea zet de bal voor vanaf rechts. Nicolae Mitea zet de bal voor vanaf rechts.

De defensie van Vitesse is, zo blijkt uit het doelsaldo (11-10) moeilijk te kloppen. Dat is niet in de laatste plaats te danken aan doelman Piet Velthuizen. De net 21-jarige keeper heeft zich nadrukkelijk in de kijker gespeeld en zijn glansrijke optredens in de competitie leidden vorige week vrijdag tot zijn eerste interland voor Jong Oranje. Niet toevallig hield hij ook in dat duel, tegen Macedonië, de nul. Tien treffers heeft Velthuizen in elf duels te verwerken gekregen en alleen Feyenoord, PSV en FC Twente kregen minder doelpunten tegen.

Tegenover de weinige geïncasseerde goals, staat de haperende Vitesse-aanval. Na het vertrek van Danko Lazovic naar PSV, is het nog niet gelukt een opvolger voor de topschutter naar voren te schuiven. Ook de pech van blessures, bij onder andere Anduele Pryor die zondag ook het duel in de ArenA aan zich voorbij moeten laten gaan, speelt de club van oud-Ajax-trainer Aad de Mos op. Niet verwonderlijk is het dus dat verdedigers Gill Swerts en Civard Sprockel momenteel de topscorerslijst van Vitesse aanvoeren met ieder twee goals. Vorig jaar scoorde voormalig Ajacied Fred Benson nog zes keer voor de Arnhemmers maar hij speelt inmiddels bij RKC Waalwijk. Ter vergelijking; Klaas Jan Huntelaar scoorde in zijn eentje evenveel als alle spelers van Vitesse bij elkaar.

Dat wil niet zeggen dat de defensie van Ajax op zijn lauweren kan rusten zondag. Want het is dit millennium twee keer gebeurd dat Vitesse als winnaar uit de ArenA vertrok. Dat was beide keren in het seizoen 2000-2001. Na de winterstop knikkerde Vitesse Ajax uit het toernooi om de Amstel Cup (dankzij goals van Amoah en Claessens) en vier maanden later wonnen de Arnhemmers ook het competitieduel (goals Amoah en Van Beukering). Maar daarna was de winst keer op keer voor Ajax, met uitschieters de 5-1 van 19 december 2001 en de 5-0 van 21 maart 2004.

Ook vorig seizoen zette de thuisploeg Vitesse duidelijk opzij. Na afloop gaf trainer Aad de Mos toe gevreesd te hebben voor de grootste nederlaag uit zijn trainerscarrière, maar die bleef hem bespaard. Ajax won ‘slechts’ met 3-0 omdat diverse grote kansen onbenut bleven. Toch verwacht Aad de Mos een zeer lastig duel voor zijn formatie: ,,Dit seizoen zijn de Amsterdammers onder het nieuwe bewind van trainer Adrie Koster nog ongeslagen en beter geworden", aldus De Mos op de website van Vitesse. ,,Er is nu een vaste speelwijze en weinig aanpassingen binnen het elftal."

Vitesse mist behalve Pryor ook nog altijd Theo Janssen en Cees Keizer wegens blessure. Abubakari Yakubu keert echter terug in de selectie. Ook Michael Jansen heeft zijn comeback gemaakt in Jong Vitesse. De verdediger was lang uitgeschakeld vanwege hartproblemen. Naar alle waarschijnlijkheid zit hij nog niet bij de selectie.

Uitslagen Ajax - Vitesse vanaf 2000-2001

26/01/2001 Ajax - Vitesse 1-2
17/05/2001 Ajax - Vitesse 1-2
19/12/2001 Ajax - Vitesse 5-1
02/03/2003 Ajax - Vitesse 2-0
21/03/2004 Ajax - Vitesse 5-0
12/12/2004 Ajax - Vitesse 1-0
12/04/2006 Ajax - Vitesse 2-1
10/09/2006 Ajax - Vitesse 3-0