Menu
'Vitesse ook uitschakelen in beker'

'Vitesse ook uitschakelen in beker'

Het verschil van tien plaatsen op de ranglijst van de Eredivisie is allesbehalve een garantie dat Ajax in het bekerduel tegen Vitesse een gemakkelijke avond tegemoet gaat. Dat benadrukt Frank de Boer in de aanloop naar het duel uit de achtste finale van de KNVB-Beker. ,,Vitesse leeft onder zijn stand en staat er op dit moment slecht voor”, stelt de coach. ,,Het kampioenschap kunnen ze uit hun hoofd zetten. De enige prijs die overblijft is de beker. Wij moeten zorgen dat Vitesse ook daarvoor uitgeschakeld wordt.”

Ondanks de mindere prestaties blijft Vitesse een geduchte tegenstander, stelt De Boer. ,,Het is een heel goed voetballende ploeg. Als je niet geconcentreerd en niet fel genoeg bent, dan kun je zomaar weggetikt worden.”

De coach van Ajax weet ook de mindere punten van Vitesse te benoemen. ,,Ze zijn heel wisselvallig. Niet alleen per wedstrijd, maar ook in wedstrijden zelf. Ze hebben heel goede momenten gedurende periodes van twintig minuten en vallen dan opeens terug. Dat moet een gebrek aan concentratie zijn. Anders kan ik het niet verklaren.”

De wisselvalligheid van Vitesse kwam perfect tot uiting in een eerdere ontmoeting dit seizoen van Ajax en Vitesse in de Arena. In de eerste competitiewedstrijd opende Vitesse erg sterk, maar viel het na rust terug. Ajax won uiteindelijk met 4-1. ,,We hadden het de eerste helft heel lastig. Na rust was dat al een stuk minder het geval.”

Op de afsluitende training deed Ajax bewust een partijspel van elf tegen elf. ,,Dat ging vooral over druk zetten. Vitesse is een team dat graag onder de druk uit wil voetballen, dan moet je zorgen dat ze fouten maken.”

De Boer zegt veel waarde te hechten aan de KNVB Beker, de enige prijs in Nederland die hij als trainer nooit won. ,,Kampioen worden is het belangrijkste. Maar ook de beker is een prijs. Ik heb twee keer in de Kuip voor de finale gestaan, was er dus al dichtbij. Nu wil ik hem wel een keer winnen.”

Ajax sluit zondag de eerste seizoenshelft af met een uitwedstrijd tegen Excelsior. Hoewel de competitie prioriteit heeft, stuurt De Boer tegen Vitesse toch zijn sterkste elftal de wei in. ,,Ik denk dat onze spelers fysiek sterk genoeg zijn om twee duels in vier dagen tijd te spelen. We hebben de afgelopen jaren laten zien een fitte selectie te hebben. Ik ga zeker geen spelers sparen.”

De Boer is duidelijk over het doel van de laatste twee wedstrijden van het kalenderjaar: ze allebei winnend afsluiten. In dat geval kan zijn ploeg voldaan terugkijken op 2014. ,,Als dat niet lukt, is het een stuk minder, dat is duidelijk. Lukt het wel, dan hebben we in de competitie meer punten gehaald dan vorig seizoen, zijn we wederom door in de beker en hebben we Europa League gehaald in een poule met Barcelona en PSG. Dan kun je redelijk tevreden zijn, al hadden we graag overwinterd in de Champions League.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst