Menu

Vitesse te gast in laatste thuisduel voor winterstop

Voor de twintigste keer in de historie staan in competitieverband Ajax en Vitesse tegenover elkaar in Amsterdam. Geen enkele keer deelden de ploegen de punten: drie keer won Vitesse verrassend en de overige 16 duels werden door de Amsterdammers in winst omgezet. Vorig seizoen was Ajax met 5-0 te sterk voor de Arnhemse ploeg.

Voor trainer Ronald Koeman zal het duel tegen Vitesse altijd speciaal blijven. Vitesse was immers de eerste ploeg die hij als zelfstandig trainer leidde. Dat Theo Janssen, geschorst voor het duel in de ArenA, deze week in de VI riep dat Koeman de enige trainer was naar wie hij écht luisterde en hem de beste trainer noemde, geeft de speciale band tussen de trainer en Vitesse-spelers aan.

Maar voor meer aanwezigen zal deze editie van Ajax - Vitesse speciaal zijn. Zo speelt Yakubu op huurbasis voor Vitesse. De technische staf wilde het Ghanese talent bij een club onderbrengen waar hij elke week zou kunnen spelen. Dat lukt dit seizoen aardig, want de bikkelharde middenvelder speelde alle 15 duels.

Maar Yakubu is niet de enige Vitesse-speler die het roodwit van Ajax droeg. Richard Knopper is een andere. De aanvallende middenvelder verruilde deze zomer sc Heerenveen voor de Arnhemse ploeg van coach Edward Sturing - zondag op de tribune vanwege een schorsing. Knopper scoorde in de veertien duels die hij speelde een keer.

Vorig seizoen trof Ronald Koeman zijn oude club precies op zijn verjaardag. Omdat PSV punten liet liggen en Ajax zelf met 5-0 won, groeide het gat tussen beide teams naar elf punten. Na het duel durfde de trainer te zeggen dat het kampioenschap 'normaal gesproken' binnen was. Dat bleek later te kloppen. In het duel tegen Vitesse bepaalden vijf verschillende doelpuntenmakers de ruime eindstand van 5-0. Maxwell, Sneijder, Mitea, Heitinga en Ibrahimovic scoorden de goals.

Behalve de schorsing van Theo Janssen en trainer Sturing moet Vitesse ook Peter van den Berg missen en is het meespelen van Igor Gluscevic en Aleksander Rankovic twijfelachtig.

Voor Ajax is het duel tegen Vitesse de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop. De eerste voetbalactiviteit van 2005 in de ArenA is op donderdag 27 januari als sc Heerenveen op bezoek komt in het kader van het Amstel-Cuptoernooi.


Laatste vijf edities:
26-01-2001 Ajax - Vitesse 1-2 (1-0)
17-05-2001 Ajax - Vitesse 1-2 (0-1)
19-12-2001 Ajax - Vitesse 5-1 (3-1)
02-03-2003 Ajax - Vitesse 2-0 (1-0)
21-03-2004 Ajax - Vitesse 5-0 (3-0)