Menu

Vlagdragers oefenen in ArenA

Dit jongetje is een van de zestien vlagdragers bij de eerste EK 2000-wedstrijd van Nederland tegen Tsjechie. Of hij dan ook de Nederlandse vlag mag dragen, of dat hij 'veroordeeld' wordt tot het Tsjechische vaandel is nog niet bekend.

Het was hectisch woensdagmiddag op de grasmat in de Amsterdam ArenA. Liefst 256 kinderen namen deel aan de generale repetitie voor de vlaggendragers. Tijdens het EK worden zij ingezet bij de zestien in Nederland te spelen wedstrijden.

Een kwart van de kinderen had een prijsvraag van Mc Donald's, Voetbal International en ConneXXion gewonnen. Zij mochten drie vriendjes uitnodigen samen met hen vlaggendrager te worden.

Met zestien officiële Euro 2000-spelersbussen kwamen de kinderen aan bij het Amsterdamse stadion. Op de grasmat zelf stonden diverse oplaasbare spellen van World of Ajax, waarbij behendigheid een grote rol speelde. Zo moest de bal in een grote opgeblazen Europa Cup van ongeveer tien meter worden geschoten, was er een ronddraaiend rad met een aantal gaten en stond opblaasbaar doel opgesteld met een driemans muurtje ervoor.

In teams ging de jeugd er enthousiast mee aan de slag. Maar natuurlijk waren er ook meer serieuze onderdelen, toegespitst op hun taak tijdens het EK. Zo kreeg de jeugd een lesje Wilhelmus zingen en dienden ze met acht man de vlag, die wel zes bij tien meter is, te dragen. Niet alle nationale vlaggen waren aanwezig. De organisatie had gekozen voor twee Nederlandse vlaggen en twee exemplaren van de Vlaamse driekleur.