Menu
'Vlees op botten houden'

'Vlees op botten houden'

Voorafgaand aan iedere thuiswedstrijd heten Edwin van der Sar en Frank de Boer de fans welkom in de Amsterdam ArenA. Beurtelings schrijven de directeur marketing en hoofdcoach van Ajax een persoonlijk voorwoord in het programmaboekje Ajax Kick Off. Bij Ajax - Cambuur is het de beurt aan De Boer.

Beste Ajacieden,

Welkom bij Ajax. Vanmiddag spelen we in de Amsterdam ArenA tegen SC Cambuur.

Afgelopen week was een groot deel van onze spelersgroep weg vanwege interlandverplichtingen. Dinsdag was onze vrije dag. Maar na het fantastische resultaat in de Kuip kreeg de rest maandag een extra dag vrij. We hebben dus pas in het tweede deel van deze week de draad opgepakt. Ieder heeft zo voor zich, op zijn eigen manier, na kunnen genieten van de overwinning op Feyenoord. Maar onze blik is nu dus alweer een paar dagen gericht op Cambuur.

Als je kampioen wilt worden, moet je ook je mindere wedstrijden winnend afsluiten. Dat deden wij in Leeuwarden, toen we uit tegen onze tegenstander van vandaag speelden. Cambuur maakte het ons die middag knap lastig. We maakten het onszelf ook niet bepaald gemakkelijk, want we speelden ronduit matig. Het was een week voor de winterstop en Davy Klaassen schoot in blessuretijd de drie punten onze kleedkamer in. Ik herinner me de enorme ontlading na afloop nog goed. Net als de begrijpelijke frustratie in de spelerstunnel, bij de Friezen. Een week later speelden we in Kerkrade tegen Roda JC. We deden het beter dan in Leeuwarden. Maar we keken lang tegen een 1-0-achterstand aan. Het onvergetelijke competitiedebuut van Jairo Riedewald, twee doelpunten in kort tijdsbestek, leverde ons toen ook op de valreep drie punten op. Als je nu naar de stand kijkt en de zes punten uit die week voor de geest haalt, kun je voorstellen waarom wij er elke wedstrijd op hameren dat je de landstitel kunt verspelen als je even verslapt. Elke wedstrijd telt, elk punt kan beslissend zijn.

Het geeft ook aan dat elke tegenstander kansen heeft om punten van ons af te pakken. En dat mag niet gebeuren, vandaag zeker niet. We zitten in een belangrijke fase van het seizoen. Zoals van ons bekend is, vinden we dat we in elk geval thuis altijd moeten winnen. We hebben de punten ook nodig om ‘vlees op de botten’ te houden voor de wedstrijden die nog komen. Ik zeg steeds dat we zelf onze grootste concurrent zijn, maar daarmee wil ik bijvoorbeeld Vitesse en FC Twente niet tekortdoen. En juist die twee ploegen komen we de komende weken nog tegen. Op 30 maart komt FC Twente hierheen en begin april spelen wij in Arnhem tegen Vitesse.

Kortom, de op papier gemakkelijke thuiswedstrijd tegen promovendus Cambuur is absoluut nog niet gewonnen. Maar als we vanaf het begin scherp zijn, ons eigen spel spelen en geduld hebben, weet ik zeker dat het goed komt. Dan belooft het een gezellige zondagmiddag in de ArenA te worden.

Ik wens iedereen heel veel plezier bij Ajax - Cambuur.

Frank de Boer
Trainer / Coach