Menu
'Vleugels door fans en die energie'

'Vleugels door fans en die energie'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een column voor de Ajax Nieuwsbrief. Lasse Schöne, Ricardo van Rhijn, Tessel Middag en Liza van der Most wisselen elkaar telkens af. Deze week is Ricardo van Rhijn aan de beurt.


Helaas zijn we woensdag uitgeschakeld in de Champions League. De knock-outfase bereiken was voor aanvang van het seizoen wel een duidelijk doel. Natuurlijk was het niet de verwachting dat Ajax het in deze poule even zou gaan doen. Toch blijft het jammer. We hebben vorig jaar en woensdag opnieuw bewezen dat er tegen een grote ploeg als Barcelona zeker wat te halen valt. Met wat geluk hadden we een goal of er misschien wel twee kunnen maken. Dan had ik het nog wel willen zien.

In de resterende twee wedstrijden moeten we de derde plaats veilig stellen en daarmee een Europees vervolg. Met een puntje voorsprong op Apoel hebben we het in eigen hand. Waarschijnlijk zal de laatste wedstrijd, thuis tegen Apoel, beslissend worden. Dat wordt een mooie pot. Maar eerst uit naar Paris Saint-Germain en wie weet valt daar nog wat te halen. In de Arena hebben we het ze ook moeilijk gemaakt. Als we in Parijs met hetzelfde vertrouwen spelen, is er zeker wat mogelijk.

Woensdag was de honderdste Champions League-wedstrijd van Ajax. Dat is een mooi unicum voor de club. Hopelijk komen er nog velen bij. De Champions League blijft altijd speciaal. Als jeugdspeler bezocht ik al wedstrijden, zat ik ergens boven in de tweede ring met een vlaggetje te zwaaien. Dat zijn momenten die je nooit vergeet. Net als mijn debuut, uit bij Borussia Dortmund.
Mijn mooiste herinnering aan de Champions League is toch wel de overwinning op Barcelona van vorig jaar. Om de wedstrijd ondanks die rode kaart, die ontstond na een fout van mij, over de streep te trekken, gaf een fantastisch gevoel. Een overwinning in de Champions League is altijd mooi, maar deze was heel speciaal. Datzelfde geldt voor de zege op Manchester City thuis.
Die wedstrijden waren allebei in ons eigen stadion. Dat is geen toeval. In een tot de nok uitverkochte Arena spelen, in een avondwedstrijd, brengt altijd een bepaalde sfeer met zich mee. Van het publiek en die energie krijg je een soort van vleugels. Daar moet je als speler van proberen te genieten, ondanks dat de belangen groot zijn.

Ik ben één van de jongens met de meeste ervaring in de spelersgroep. Ik probeer ook mijn verantwoordelijkheid richting de jonge jongens te nemen. Ik probeer ze hier en daar wat te ondersteunen en dingen bij te brengen die ik al heb meegemaakt en zij op dit moment ondervinden. Ik zeg bijvoorbeeld dat het niet zinvol is om heel zenuwachtig te zijn en teveel na te denken.

Vorig jaar had ik in mijn mindere periode daar veel last van. Ik bleef te lang in het negatieve hangen. Op gegeven moment ben ik daar overheen gestapt. Ik zit nu weer lekker in mijn vel en dat ik probeer op het veld naar iedereen te tonen. Ik speel echt weer met vertrouwen en plezier. Dat is toch de basis.Meld je aan voor de Ajax Nieuwsbrief via onderstaande link

Aanmelden Ajax Nieuwsbrief