Menu
Voert AZ of Ajax specialiteit van het huis op?

Voert AZ of Ajax specialiteit van het huis op?

AZ - Ajax belooft een zeer interessante strijd te worden. Het betreft hier namelijk een treffen tussen de ploeg met de meeste goals in thuiswedstrijden dit kalenderjaar (AZ) en de club met de minste tegendoelpunten in uitduels (Ajax). Grote vraag is wie de specialiteit van het huis het beste kan gaan opdienen.

De Alkmaarders kwamen in 2016 tot 35 treffers in eigen huis, een gemiddelde van zo’n 2.7 goal per thuiswedstrijd. Ajax kan op vreemde bodem eveneens klinkende cijfers overleggen. In dertien uitduels werden slechts zes tegentreffers geïncasseerd. In acht gevallen was er zelfs een clean sheet. 

Ziyech en Dijks
Daarnaast komt Ajax op verplaatsing, zoals de Belgen zeggen, bijna altijd tot scoren. In 29 van de laatste dertig uitwedstrijden maakten de Ajacieden altijd minimaal één goal. De enige keer in de serie dat het niet lukte was in december op bezoek bij FC Utrecht.

Twee Ajacieden in het bijzonder voelen zich prettig in wedstrijden tegen AZ. Mitchell Dijks gaf drie assists in zijn laatste vier duels tegen de provinciegenoot. Hakim Ziyech was betrokken bij zeven doelpunten in zijn laatste vijf competitiewedstrijden tegen AZ: vier goals en drie assists.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst