Menu
Voetbalacrobatiek op het trainingsveld en gedachten aan Heinz Stuy

Voetbalacrobatiek op het trainingsveld en gedachten aan Heinz Stuy

Na een koningsrondo - een rondo waar de hele selectie én de keeperstrainer aan deelneemt - gebeurt het. De Ajacieden slaan bijna collectief aan het goochelen met de bal. Verschillende voetbalkunstjes wisselen elkaar af. Op de dan nog aangename maandagnamiddag worden de Ajacieden op het veld weer even jongetjes.

Een balletje in de nek. Koppend hooghouden. Het is alsof de spelers elkaar besmetten met het acrobatiekvirus. Of beter gezegd: het ‘voetbalacrobatiekvirus’. De overgangsfase tussen rondo en partijspel wordt gebruikt om de techniek op speelse wijze te polijsten.

De ‘late’ maandagtraining, de tweede van de dag, gaat vooraf aan het vertrek naar het trainingskamp in Santpoort. Tot en met woensdag gaat de ploeg van trainer Danny Blind intern in de Noord-Hollandse plaats. Dinsdag wordt in Zandvoort getraind, waarna op woensdagavond een oefenwedstrijd wacht tegen eerstedivisionist Haarlem. Vanuit Santpoort is het een mini-ritje rijden naar de Haarlemse Jan Gijzenkade, waaraan het stadion van de ‘roodbroeken’ staat.

De laatste maandagtraining biedt meer vermaak dan alleen goochelende Ajacieden. De oefening waarbij de spelers elkaar de bal slechts toe mogen gooien, waarna uiteindelijk alleen met het hoofd mag worden gescoord, zorgt voor lachsalvo’s op en langs het veld. Dat de bal telkens slechts een seconde mag worden vastgehouden, doet terugdenken aan de tijd van Heinz Stuy. De bal is telkens net een hete kroket. De brasserie van Stuy ligt vanuit Santpoort bezien, trouwens bijna letterlijk om de hoek. Maar dat terzijde.

In een nieuwe partij is het slechts toegestaan de bal vanuit de hand naar elkaar toe te trappen. Via een soort rugbykick dus. De beste trappers in het edele rugbyspel kunnen nog iets leren van de traptechniek van John Heitinga, zo blijkt tijdens de partij. De verdediger weet zijn medespelers uitstekend te vinden, achter de vijandelijke linies. Heitinga’s passes zijn een voortdurende plaag voor zijn tegenstanders. Try's kunnen niet worden gescoord; de bal vanuit de hand op het doel schieten mag wel.

Dat de middagtraining toch vooral in het teken van partijtjes staat, wordt gaandeweg almaar duidelijker. Het één keer raken op een groot veld, verleidt menige Ajacied tot wildebrasacties. Nigel de Jong toont zich de grootste wildebras door de bal vanuit elke positie of stand raak te willen kogelen.

Ondanks de scoringsdrift ogen de acties niet altijd even elegant. Als het zonnetje zich voor vandaag definitief heeft teruggetrokken en de temperatuur drastisch daalt, tovert nieuwkomer Klaas Jan Huntelaar er nog wat voetbalkunstjes uit tijdens de afsluitende partij over het hele veld. De oud-speler van Heerenveen begint niet te goochelen met de bal, maar toont simpelweg zijn voetbalkunsten. In een één-tegen-één duel met Hans Vonk blijft de aanvaller het koelst. Het balletje wordt vakkundig over de uitstormende keeper gelobd en verdwijnt tergend langzaam in het doel.