Menu
Voetbalfeest mooi eerbetoon aan artiest Bergkamp

Voetbalfeest mooi eerbetoon aan artiest Bergkamp

Het fonkelnieuwe Emirates stadion zat lekker vol, zijn oude voetbalvrienden van Arsenal en Ajax waren er allemaal en zijn familie en vrienden konden het van dichtbij meemaken. De voetbalwereld nam zaterdag afscheid van Dennis Bergkamp als actief voetballer in een mooi en hartstochtelijk eerbetoon aan een van de beste voetballers die Nederland ooit voortgebracht heeft.

Ajax, Internazionale en Arsenal zijn de clubs waar Dennis Bergkamp als profvoetballer voor uitkwam. Het waren op deze gedenkwaardige avond zijn eerste en zijn laatste club die met hem een glanzende carrière in stijl vierden en afsloten. Bij Ajax leerde Bergkamp het vak van voetbalprof en werd hij een van de meest artistieke spelers die ooit het roodwit droegen. Bij die andere roodwitte club, het Londense Arsenal, groeide hij uit tot de maker van onwaarschijnlijke doelpunten maar ook tot een spelmaker die een linie naar achter ook goed uit de voeten bleek te kunnen.

De enkele duizenden Ajax-supporters en de tienduizenden Arsenal-aanhangers maakten er al voordat de superster het prachtige gras betrad een feest aan. Aangezet, het moet gezegd, door de Amsterdamse fans, die duidelijk zin hadden in een voetbalfeestje. ,,He´s the pride of Mokum´´, klonk het, gevolgd door het in Islington populaire ,,Walking in a Bergkamp wonderland.´´

Na de serieuze eerste helft Arsenal - Ajax anno 2006 volgde de confrontatie tussen Bergkamp en de ´Arsenal Legends´ tegen hun al even legendarische Ajax-tegenpolen. Mooi was het hoe de Ajax-legendes als Frank Rijkaard, Stefan Pettersson, de gebroeders De Boer en Wim Jonk een warm onthaal kregen van de Engelse fans. Die vervolgens nog veel harder tekeer gingen toen hun helden van weleer, zoals Ian Wright, Martin Keown, Patrick Vieira en Marc Overmars het gras betraden.

Beide ploegen hadden ook onaangekondigde gastspelers in hun midden. Bij de thuisclub verscheen plotseling de Franse superspits Thierry Henry op het veld en bij de Nederlandse afvaardiging niemand minder dan Johan Cruijff en Marco van Basten. De Arsenal-iconen troefden hun Ajax-tegenpolen qua scoren in de ´tweede helft´ af door twee keer te scoren. Henry liet even zien hoe goed hij ook alweer is en Nwankwo Kanu scoorde via het lichaam van Jaap Stam, die de geblesseerde Danny Blind verving als partner in de verdediging van Frank Rijkaard. Ajax liet, via Ronald de Boer, een goede kans liggen om de productie te verdubbelen door een door penalty over te schieten. Davids was even daarvoor neergehaald.

Van Basten liet met een serie onnavolgbare acties nog even zien hoe goed hij was en eigenlijk nog steeds is, Overmars bleek nog steeds niet gemakkelijk af te stoppen en nog steeds verrassend snel te zijn.

Het laatste woord was, uiteraard, voor de ´Iceman´ zelf. Bijna maakte hij de iedereen zo vurig gehoopte treffer, maar Stanley Menzo bracht redding. Zoals Bergkamp het gewild had, want gratis goals, zo had hij laten weten, hoefde hij niet. Toen kwam het definitieve afscheid. Omringd door zijn gezin sprak de magische aanvaller de toeschouwers toe en hij maakte nog een lange afscheidsronde door het stadion alvorens voor de laatste keer de tunnel in te verdwijnen. ,,Het voelde een beetje als mijn bruiloft´´, sprak de immer bescheiden Bergkamp na afloop. ,,Dit was een heel leuke dag, maar later ga je pas echt beseffen wat er allemaal gebeurd is.´´