Menu
Voetbalfeest tijdens Talentendagen

Voetbalfeest tijdens Talentendagen

De olympische gedachte van Pierre de la Coubertin is deze week niet besteed aan de deelnemers van de Ajax Talentendagen. Met alles wat in hun vermogen ligt, probeert de jongste generatie voetballers zich in de kijker te spelen. Met als ultiem doel: spelen in de jeugd van Ajax.

Trots kijkt ze vanaf de zijlijn toe. Conny Albers. Even verderop werkt kleinzoon Desley zich in het zweet. Oma kan een glimlach niet onderdrukken. ,,Hij doet het leuk en kan prima meekomen. Hij is ook niet bang voor groot of klein.”

De spanning is Desley inmiddels kwijt. Vooraf was de speler van SCW F1 uit Rijsenhout flink zenuwwachtig geweest. Het is natuurlijk ook niets niks, spelen op de velden van de Toekomst. ,,Iedereen droomt ervan om bij Ajax te mogen spelen”, vertelt oma Albers. ,,Desley is een grote Ajax-fan.”

Het gesprek krijgt een leuke wending als de zoon van Conny en de vader van Desley zich in het gesprek mengt. Óók hij kwam ooit in actie op de Talentendagen van Ajax, ruim dertig jaar geleden. ,,De tweede generatie”, lacht vader. ,,Ik weet het nog goed. Het was op het oude complex, op Voorland, bij De Meer.”

In totaal kreeg Ajax een kleine dertienhonderd aanmeldingen voor de Talentendagen. De aftrap werd maandag gegeven door spelers uit het geboortejaar 2007 en 2008. Iedere dag wordt een hogere leeftijdscategorie uitgenodigd. Vrijdag wordt afgesloten met het geboortejaar 2004.
De Talentendagen hebben dit jaar een aantal vernieuwingen ondergaan, vertelt professioneel scout en organisator Yassine Zoubir. ,,Voor het eerst hebben we op geboortemaand ingedeeld.” Dit om de krachtsverschillen te minimaliseren. ,,Een speler uit januari zou meer energie kunnen hebben dan iemand uit december, waardoor die sneller zou opvallen.” Vooral bij de allerjongsten kan bijna een jaar leeftijdsverschil veel uitmaken.

Komt dat schot! Komt dat schot!

,,Ook hebben we voor het eerst spelers buiten de zestig kilometer-grens uitgenodigd”, vertelt Zoubir. Ajax scout doorgaans in een gebied met maximaal een uur reistijd. ,,We hebben daardoor ook jongens uit Limburg, Brabant en zelfs uit België. Dat is heel leuk. In eerste instantie zijn de Talentendagen bedoeld om kinderen een leuke dag te bezorgen. Voor velen is dit de eerste kennismaking met Ajax. En als er ook nog talent bij zit, is dat heel prettig. Want daarvoor worden deze dagen natuurlijk georganiseerd.”

Het moet gezegd, kosten noch moeite zijn gespaard om er een voetbalfeest van te maken. Ook voor zij die niet hoeven te voetballen of moeten wachten, is er het nodige vertier. Bij de entree staat er een groot luchtkussen en partner van de Toekomst, ABN AMRO, heeft daarnaast een attractie waarbij punten kunnen worden verdiend door in een bepaald vak te schieten.

Op veld 2 van de Toekomst zijn de veldspelers in de weer. Op een apart veld worden de keepers getest. Onder meer Jong Ajax-keepers Stan van Bladeren en Peter Leeuwenburgh verlenen hun assistentie, maar ook Jord Ruijgrok. De doelman van de C2 is onder de indruk. ,,Er zitten wel een paar talenten bij.” De echte toppers kunnen in één oogopslag worden ontdekt, vertelt Ruijgrok. ,,Je kunt gelijk zien of iemand het in zich heeft. Bijvoorbeeld door te kijken hoe hij staat of duikt.”

De weersomstandigheden zijn zeer behoorlijk. Een voorzichtig lenteachtig zonnetje kietelt de voelsprieten. Uit de wind is het bijzonder goed toeven. De spelers op het veld hebben er geen boodschap aan. Voor hen telt enkel die mooie passeerbeweging, uitgelijnde pass of stevige tackle. Hoe jong de spelers ook zijn, er wordt op het scherpst van de snede gespeeld.

Allemaal hopen de spelers, net zoals Rafael van der Vaart ruim twintig jaar geleden, via de Talentendagen bij Ajax binnen te komen. Toch zijn de tijden veranderd, vertelt professioneel scout Ronald de Jong. ,,Toen waren er veel minder scoutingsmomenten. Van der Vaart zat bij De Kennemers, dat niet hoog speelde. Enkel bij een jeugdtoernooi of de Talentendagen konden we hem zien. De scouting is helemaal geprofessionaliseerd. We hebben het scoutingsgebied verdeeld in twaalf regio’s, hebben vijftig vrijwillige scouts en een profteam van zeven man. Bijna alles wat hier rondloopt, kennen we al zo’n beetje.”

Op de Talentendagen komen echter ook spelers die geen lid van een club zijn. ,,Dat is leuk, dat zijn de ruwe diamanten”, vertelt De Jong. ,,Hossein Zamani uit de C2 is bijvoorbeeld door een scout ontdekt, terwijl hij op straat aan het voetballen was. Hossein speelt nu alweer een jaar of drie in de opleiding.”

Het slotwoord is voor Zoubir, die ondanks een stroeve start tevreden is. ,,We doen iedere dag vier rondes van tachtig spelers. We zetten dus per dag 320 spelers weg. In het begin moesten we even in het ritme komen, maar dat gaat nu goed. Ik heb al zeker een aantal spelers gezien met potentie. We gaan nu evalueren. De spelers met de meeste stemmen nodigen we in maart uit voor het Ajax Talenten Programma. En de spelers met minder stemmen, blijven we bij hun clubs volgen.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Lange rijen bij de inschrijfbalie. Lange rijen bij de inschrijfbalie.
Partner van de Toekomst ABN AMRO is uiteraard duidelijk zichtbaar tijdens de Ajax Talentendagen. Partner van de Toekomst ABN AMRO is uiteraard duidelijk zichtbaar tijdens de Ajax Talentendagen.
De Ajax-scouts houden de talenten scherp in de gaten. De Ajax-scouts houden de talenten scherp in de gaten.
Hoogstandje op de Toekomst. Hoogstandje op de Toekomst.
Heini Otto geeft uitleg aan de deelnemers. Heini Otto geeft uitleg aan de deelnemers.
Zowel spelers als keepers laten zich tijdens de Talentendagen van hun beste kant zien. Zowel spelers als keepers laten zich tijdens de Talentendagen van hun beste kant zien.
ABN AMRO organiseert vele activiteiten tijdens de Ajax Talentendagen. ABN AMRO organiseert vele activiteiten tijdens de Ajax Talentendagen.