Menu
Voetbalkunst levert 'Cruyff' veel op

Voetbalkunst levert 'Cruyff' veel op

Twaalf unieke (Ajax-)kunstwerken werden geveild in het Olympisch Stadion. De veiling voor de Johan Cruyff Foundation leverde maandag € 27150 op. Met dank aan de gulle bieders. Ook Henk ten Cate en vijf van zijn Ajacieden droegen een eigen steentje bij.

Klaas Jan Huntelaar en Petra Hart poseren samen bij het werk waarop Johan Cruijff -Ajax' nummer 14- en de Ajax-spits de hoofdrollen spelen. Klaas Jan Huntelaar en Petra Hart poseren samen bij het werk waarop Johan Cruijff -Ajax' nummer 14- en de Ajax-spits de hoofdrollen spelen.

Klaas Jan Huntelaar, John Heitinga, Luis Suarez, Gabri, Urby Emanuelson en Ten Cate verzorgden telkens de voorzet. Via veilingmeester Max Hemelraad maakten de bieders op het Ereterras van het ‘Olympisch’ de geboden kansen glansrijk af. Zes Ajax-kunstwerken, allen geïnspireerd op het thema ‘Ik ben Ajacied’, wisselden van eigenaar. Ook de vijf werken waarin Johan Cruijff de hoofdrol speelt, bleken zeer populair. De Ajax-selectie produceert later dit seizoen een geheel eigen kunstwerk.

De aanwezige Ajacieden hielden zich tijdens de openluchtveiling aan hun opdracht: er streng op toezien dat een mooi bedrag kon worden overgemaakt naar het goede doel. De missie werd tot een goed einde gebracht. Carole Thate van de Johan Cruyff Foundation nam direct na de veiling een mooie cheque in ontvangst. De foundation van de illustere oud-Ajacied steunt sportprojecten voor kinderen met en zonder handicap in Nederland en daarbuiten.

Veilingmeester Max Hemelraad bracht de veiling tot een goed einde. Veilingmeester Max Hemelraad bracht de veiling tot een goed einde.

Petra Hart behoorde tot de zes jonge, talentvolle kunstenaars die zich lieten inspireren door het thema ‘Ik ben Ajacied’. De Amsterdamse schiep een bijzonder portret waarin Huntelaar een gouden bal krijgt toegespeeld van een Ajacied met het rugnummer 14. Natuurlijk Johan Cruijff. De symboliek is treffend: ooit, zo verwacht Hart, wint ook Huntelaar de Gouden Bal als beste speler ter wereld.
,,Klaas Jan is topscorer. Hij kan in de toekomst misschien wel net zo ver komen als Cruijff en Marco van Basten’’, lichtte Hart haar keuze voor Huntelaar toe. ,,Daarbij heeft hij een markant gezicht, een bepaalde gezichtuitdrukking. Ik vind deze veiling een mooi initiatief. Het is een goede manier om voetbal en kunst samen te laten komen. Dat werkt verfrissend.’’

,,Toch bijzonder om jezelf zo terug te zien’’, liet Huntelaar het bewonderend klinken. De spits complimenteerde Hart met haar creatie. ,,Het is al prachtig om samen met Johan Cruijff op een kunstwerk te staan. Maar voor die gouden bal teken ik direct.’’ Ploeggenoot Emanuelson: ,,Huntelaar staat er mooi op, daar mag hij trots op zijn.’’

Gabri bewondert het werk van Hans Meertens. Gabri bewondert het werk van Hans Meertens.

Wereldberoemde kunstenaars als Corneille, Vincent Lopez en Jan Sierhuis hadden hun werk gebaseerd op een foto van Cruijff. Gerrit de Bruin is sinds maandagavond de nieuwe eigenaar van het kunstwerk waarop Cruijff trots de Europa Cup II toont. ,,Ik heb iets met Cruijff, voetbal en de maker van dit werk, Richard Smeets. Alles komt hierin samen’’, vertelt De Bruin. De Limburger noemt zichzelf geen kunstverzamelaar, maar heeft wel meerdere Smeetsen in zijn bezit. ,,Dit werk is extra bijzonder omdat Smeets normaal in een andere stijl werkt.’’

Veilingmeester Hemelraad kreeg het laatste woord. Of beter gezegd, de expert van veilinghuis Sotheby’s kreeg, onaangekondigd, een extra kunstwerk onder de hamer. Een kunstwerk dat nog niet bestaat. Namens zijn selectie liet Ten Cate een kunstwerk veilen dat zijn spelers nog gaan maken. Eenmalig wijden de Ajacieden zich buiten de kalklijnen aan voetbalkunst. Na alle concurrenten te hebben overboden, bracht Ajax-directeur Maarten Fontein uiteindelijk het hoogste bod uit. Het leverde het goede doel extra veel euro’s op. De Ajacied heeft binnenkort een uniek kunstwerk van de Ajax-selectie aan de muur hangen.

Het Olympisch Stadion was het bijzondere decor bij de veiling. Het Olympisch Stadion was het bijzondere decor bij de veiling.
Ajax-voorzitter John Jaakke heette alle geïnteresseerden hartelijk welkom bij de bijzondere voetbalveiling. Ajax-voorzitter John Jaakke heette alle geïnteresseerden hartelijk welkom bij de bijzondere voetbalveiling.