Menu

Voetballegende Pele wordt 60

RIO DE JANEIRO (SID/ANP) - Edson Arantes do Nascimento, beter bekend als Pele, wordt op 23 oktober 60 jaar. De Braziliaan werd begin dit jaar met ruime voorsprong op Johan Cruijff uitgeroepen tot voetballer van de eeuw.

Onder de koosnaam Gasolina debuteerde Pele op zijn vijftiende in het profvoetbal bij FC Santos. Met het nationale elftal werd hij op zijn zeventiende in Zweden wereldkampioen. Daar liet hij een aardig visitekaartje achter: zes goals. Na Zweden volgden wereldtitels in Chili 1962 en Mexico 1970.

Zijn 1000e doelpunt viel in het Maracana-stadion in Rio de Janeiro op 19 november 1969. Kerkklokken in heel Braziliƫ begonnen te luiden. De wedstrijd moest elf minuten onderbroken worden. Pele, gehuld in een shirt met rugnummer 1000, werd op de schouders van zijn medespelers het veld rondgedragen.

In 1974 verwisselde Pele Braziliƫ voor de New York Cosmos. Aan het einde van zijn loopbaan in 1977 stond de teller op 1281 doelpunten in 1363 wedstrijden. Tweevoudig wereldkampioen en landgenoot Garrincha concludeerde: ,,Pele is een monster, die van een andere planeet komt.''

Na zijn actieve voetbalcarriere werd Pele in 1994 minister van sport. Zijn strijd tegen de corruptie in het Braziliaanse voetbal maakte hem gehaat bij bondsvoorzitter Ricardo Teixeira, schoonzoon van ex-Fifa baas Havelange die in '98 opgevolgd werd door Joseph Blatter.

Ook dit jaar deed Pele een opmerkelijke uitspraak die Teixeira tegen de haren in streek. Pele vond dat Brazilie nog niet klaar was voor het organiseren van de WK voetbal in 2006. De economische en sociale problemen in zijn land zijn nog te groot.

Zijn mooiste doelpunt aller tijden blijft nog steeds de goal in de wedstrijd Fluminese - FC Santos op 5 maart 1961. Hij onderschepte de bal in zijn eigen strafschopgebied, dribbelde rechts om Valdo en Edmilson, links om Clovis en Altair, Pinheiro weer rechts en als laatste Jair Marinho, voordat hij de bal achter doelman Castilho knalde.