Menu
'Voetballer wordt completere atleet'

'Voetballer wordt completere atleet'

De Ajax-jeugdopleiding is volop in ontwikkeling. Het individu staat tegenwoordig centraal op sportcomplex de Toekomst. Mede dankzij de jaarlijkse bijdrage van de VriendenLoterij zijn de faciliteiten verbeterd en is de begeleiding van de jonge voetballers nog intensiever geworden. In deze serie geven betrokkenen een kijkje achter de schermen. In aflevering 3: Guillaume Elmont, performance trainer bij Ajax.

Als Abdelhak Nouri tegenwoordig in het krachthonk de gewichten aan de halter hangt eindigt hij pas bij 110 kilo. Dat was een kleine twee jaar geleden wel anders toen judoka Guillaume Elmont (33) bij Ajax begon. De middenvelder van Ajax A1 kon bij squats toen nog maar 30 kilo aan. Elmont: ,,Hij is enorm trots dat hij bij squats inmiddels twee keer zijn eigen lichaamsgewicht kan tillen. Uit testen blijkt dat hij fysiek en conditioneel een stuk sterker is geworden. Daarnaast is hij sneller geworden. Dat is uiteraard mooi, maar het gaat er vooral om dat hij de voordelen op het veld ervaart. Voorheen kon hij zijn niveau niet de hele wedstrijd volhouden. Dankzij de performance trainingen begint hij nu op een veel hoger niveau aan de wedstrijden en kan hij bovendien de 90 minuten moeiteloos voltooien. Daardoor raakt hij nog gemotiveerder om extra aan zijn lichaam te werken.”

De omslag was voor veel jeugdspelers groot toen Ajax in lijn van de nieuwe filosofie het aantal trainingsuren opschroefde. Naast meer specifieke voetbaltrainingen maken performance trainingen inmiddels ook vast onderdeel uit van de trainingsweek. En dan voelden de talenten uit de jeugdopleiding in het begin soms letterlijk. ,,De eerste drie maanden hoorde je veel jongens klagen over spierspijn. Ze vroegen zich af: is dit wel goed? Maar hun conditie en fysieke gesteldheid was na een aantal maanden aanzienlijk verbeterd. Uit alle testen bleek dat ze zich op allerlei vlakken hadden verbeterd. En dat ervaren ze nu zelf ook. De spelers worden steeds enthousiaster omdat ze merken dat het werkt. Er vindt een cultuuromslag plaatsgevonden.”

Samen met (ex-) topsporters als Bram Som (atletiek), Freek de Boer (triatlon), Ross Watson (American football) en Christian Tamminga (polsstokhoogspringen) behoort de elfvoudig Nederlands judokampioen tot het team van performance trainers bij Ajax. Met hun specialistische kennis en topsportachtergrond moeten ze de topsportcultuur binnen de jeugdopleiding verder versterken. Elmont: ,,Het is alom bekend dat voetballers veel minder trainingsuren maken dan andere sporters. Dat geeft aan dat er alleen al op het gebied van atletisch vermogen veel meer uit te halen valt. Dat blijkt nu ook. Voorheen braken spelers op 17-jarige leeftijd heel weinig door. Nu hebben we naast Nouri ook Donny van de Beek en Vaclav Cerny die op jonge leeftijd al bij het eerste elftal in zicht komen. Mede dankzij de performance trainingen zijn ze eerder klaar om die stap te maken. Fysiek zijn ze verder en conditioneel kunnen ze dat nu makkelijker volhouden dan in de jaren ervoor.”

Elmont: ,,Het aantal jeugdspelers dat langer dan drie weken aan de kant staat met blessures is de afgelopen jaren met de helft verminderd." Elmont: ,,Het aantal jeugdspelers dat langer dan drie weken aan de kant staat met blessures is de afgelopen jaren met de helft verminderd."

Als performance trainer bij de bovenbouw houdt Elmont zich bezig met krachttraining, looptraining, dueltraining, wendbaarheidstraining en ook mentale training. De voetbaltrainer traint de voetbaltechnische aspecten van een speler. ,,Die combinatie zorgt ervoor dat we van een jonge voetballer een nog completere atleet maken. Met alle voordelen van dien. Uiteindelijk wordt hij er een betere speler door die op jongere leeftijd een hoger niveau aankan. Daarnaast worden ze ook weerbaarder voor blessures. Het aantal jeugdspelers dat langer dan drie weken aan de kant staat met blessures is de afgelopen jaren met de helft verminderd. Dat zijn mooie cijfers.”

Elmont is naast topsporter ook afgestudeerd psycholoog. Eerder werkte de wereldkampioen van 2005 (gewichtsklasse -81 kilo) als lid van de Defensie Topsport Selectie in die functie bij de Koninklijke Luchtmacht. Ook bij Ajax bestaat een deel van zijn werkzaamheden uit de mentale begeleiding van jeugdspelers. Zaken als hoe om te gaan met stress, doorzettingsvermogen, omgaan met teleurstelling en concentratie komen daarbij aan bod. Elmont kan daarbij bogen op zijn rijke ervaring als judoka in de top. ,,In de voetbalwereld is dit allemaal nog vrij nieuw en staat de begeleiding op het mentale vlak nog in de kinderschoenen. Vaak wordt gedacht dat je pas naar een psycholoog gaat als je problemen hebt. Ze zien de psycholoog niet als trainer. Wij benaderen het anders. Mentale vaardigheden zijn namelijk prima te trainen. Ik heb de afgelopen tijd een aantal jongens geholpen die moeite hadden om zich 90 minuten lang te kunnen concentreren op hun taak of de bal. Daarnaast is het belangrijk dat er ook begeleiding is als er iets in de thuissituatie aan de hand is. Zoiets werkt altijd door in de sportieve prestaties.” Hij vertrouwt daarbij altijd op zijn eigen kennis en ervaring. ,,Het werken vanuit die benadering is belangrijker dan werken vanuit de theorie. Ik ben bij Ajax gehaald omdat ik topsporter ben. Vanuit mijn achtergrond kan ik aan de hand van voorbeelden en anekdotes bepaalde zaken inzichtelijk maken voor een speler. Mijn achtergrond als psycholoog is daarbij een mooie bijkomstigheid.”

Naast zijn fulltime baan bij Ajax staat een groot deel van de week in het teken van zijn eigen trainingen. Wekelijks moet hij twintig trainingsuren maken om uitzicht te houden op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Landgenoot Noël van ’t End is zijn voornaamste concurrent om bij de bovenste 21 judoka’s op de wereldranglijst te komen. Per land mag er slechts één judoka in iedere gewichtsklasse naar de Spelen. ,,Het zou fantastisch zijn als ik in Rio mijn topsportcarrière met een medaille kan afsluiten.”

Zo ziet een gemiddelde werkdag van Guillaume Elmont eruit:
9:00 uur Performance trainingen, 11:45 uur vergadering met andere performance trainers, 12:00 uur lunch, 12:30 uur vergadering of training, 14:00 uur mentale begeleiding (op dinsdag en donderdag vergadering met teamtrainer), 15:00 uur warming-up bij veldtraining. 16:00 uur afwisselend mentale begeleiding, performance training of hersteltraining geblesseerde spelers.

Speel mee voor Ajax in de VriendenLoterij en steun daarmee direct de Ajax-jeugdopleiding. Via onderstaande link vind je meer informatie.

Naar de website van de VriendenLoterij

,,Het is alom bekend dat voetballers veel minder trainingsuren maken dan andere sporters. Dat geeft aan dat er alleen al op het gebied van atletisch vermogen veel meer uit te halen valt." ,,Het is alom bekend dat voetballers veel minder trainingsuren maken dan andere sporters. Dat geeft aan dat er alleen al op het gebied van atletisch vermogen veel meer uit te halen valt."
,,Het zou fantastisch zijn als ik in Rio mijn topsportcarrière met een medaille kan afsluiten.” ,,Het zou fantastisch zijn als ik in Rio mijn topsportcarrière met een medaille kan afsluiten.”