Menu

Voetballers geven startsein actie Volendam Van Basten showt kunnen nog altijd

Met het duel Volendam tegen Vrienden van Volendam is dinsdagavond de landelijke actie voor de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand in Volendam gestart. De spelers van het Nederlands elftal en de KNVB doneerden direct een bedrag van 250.000 gulden aan giro 800. Aan de wedstrijd van verbondenheid deden vele Ajacieden mee.

Foto's Louis van de Vuurst

Een van de voetballers die in actie kwamen, was de nieuwe Ajax-aanwinst Ruud Kras. De verdediger van Volendam is zelf pas 18 jaar. ' We spelen hier om de mensen een leuke avond te bezorgen, maar dat is heel moeilijk', zei de verdediger omonwonden.

Kras kwam in de wedstrijd tegenover vedetten als Marco van Basten en Ruud Gullit te staan. ' Dat is natuurlijk schitterend', vond het talent dat ten tijde van het gouden EK-team in '88 zelf pas vijf jaar oud was.

Kras kreeg ook te maken met Aron Winter, die samen met ploeggenoot Tom Sier als Vriend van Oranje in actie kwam. In dat team stond ook hun trainer John van 't Schip en de oud-Ajacieden Ronald Koeman, Marco van Basten, Wim Kieft, Jan Wouters, Nwankwo Kanu, Wim Jonk en Arnold Muhren, momenteel trainer van de C2 bij Ajax. De laatste twee zorgden ervoor dat dit team bij elkaar kwam.

Ruud Kras constateren dat de tijd weinig grip kreeg op de voetbalkwaliteiten van de vedetten. ' Ze kunnen nog steeds wel een balletje trappen', aldus Kras.

Voor de wedstrijd aanving, droeg Wim Jonk een eigen gedicht op. De speler van Sheffield Wednesday ontroerde de aanwezigen met de woorden dat oud en nieuw altijd een litteken zal blijven.

De eerste treffer van de avond was voor Nwankwo Kanu. De speler van Arsenal voelde zich direct heel verbonden met de slachtoffers in Volendam en hield na afloop een voordracht. Daarin riep de oud-Ajacied, die zelf vanwege hartproblemen dicht bij de dood stond, de mensen op 'veel liefde te geven en de ziel sterk te houden, want dan is er altijd hoop.'

De pijn die alle Volendammers voelen, was voor enkele seconden in de eerste helft even verzacht. Want toen scoorde Marco van Basten 2-0. En wel op zo'n manier die erg veel deed denken aan de treffer die het idool scoorde op het EK tegen Rusland.

Het bleef niet bij die ene treffer voor de meervoudig Europees topscorer. In de tweede helft kopte Van Basten op aangeven van Hans Bond de 3-0 achter Volendam-keeper Need. Scheidsrechter Jan Keizer vond dat er wat moest gebeuren en gunde Volendam de eretreffer na een verdedigende actie van Peter van Vossen. De Feyenoorder kreeg een strafschop tegen en Yuri Rose miste die bal niet, 3-1.

Maar om een uitslag ging het niet dinsdagavond. Het was een startsein voor de landelijke inzamelingsactie via Giro 800. Op dat gironummer hadden de spelers van het Nederlands elftal en de KNVB in de rust van de wedstrijd een bedrag gedoneerd van 250.000 gulden. Louis van Gaal zei voor de camera's van de NOS dat ' de pijn van de Volendammers, onze pijn is.' Frank de Boer liet namens de spelers weten dat de premie die ze zouden krijgen voor de wedstrijd tegen Turkije volledig ten goede aan de slachtoffers zou komen.

Marco van Basten hoopte een bijdrage te hebben gegeven: ' Bij de confrontatie met de slachtoffers had ik een goed gevoel, ik heb ze sterkte gewenst. Dat is wat je kan zeggen, op het moment dat je wegloopt, denk je 'het is ook niet niets.' We hebben het naar onze zin gehad vanavond. We hopen dat we de slachtoffers, en iedereen die er mee te maken heeft, geholpen hebben.'