Menu

Voetbalwereld blijft verdeeld over nieuw transfersysteem

ZURICH (ANP) - Tien dagen voor de topontmoeting tussen de internationale voetbalwereld en de Europese Commissie over het nieuwe transfersysteem is het clubs en spelersvakbonden niet gelukt tot elkaar te komen. Een zeven uur durende vergadering in Zurich werd dinsdag zonder resultaat afgesloten.

De komende dagen wordt bekeken of het zin heeft dat de internationale spelersvakbond FIFPro maandag opnieuw met vertegenwoordigers van de grote Europese clubs om de tafel gaat zitten.

Voorzitter Blatter van de wereldvoetbalbond FIFA heeft evenals preses Lennart Johansson van de Europese voetbalbond UEFA goede hoop dat de internationale voetbalwereld 16 februari alsnog eensgezind met de Europese Commissie over het nieuwe transfersysteem gaat praten. ,,Ik verwacht nog steeds dat iedereen het met elkaar eens wordt'', aldus Blatter.

Secretaris Theo van Seggelen van de FIFPro is minder positief gestemd. ,,Met de UEFA en FIFA komen we er wel uit. Met de clubs ligt dat moeilijker'', aldus de voorzitter van de Nederlandse vakbond VVCS. ,,De clubs komen nog voor het weekeinde met een nieuw voorstel. Hopelijk heeft het zin maandag verder te praten.''

De internationale voetbalwereld stoeit al maanden over het nieuwe transfersysteem. Dit is nodig omdat de Europese Commissie vindt dat het huidige systeem met afkoopsommen voor spelers in strijd is met het vrije verkeer van werknemers binnen de Europese Unie. De commissie wil 16 februari met de internationale voetbalwereld het nieuwe transfersysteem invullen. Dinsdag in Zurich bleek echter opnieuw dat de voetballerij zelf allesbehalve eensgezind is over de manier waarop het nieuwe systeem moet functioneren.

De FIFPro pleitte opnieuw voor eenzijdige beeindiging van een contract. Verder mogen van de vakbond langdurige verbintenissen al na twee jaar worden afgekocht. Dat ging de veertien machtigste clubs van Europa (G14), waartoe ook Ajax en PSV behoren, veel te ver. Het elitegezelschap was voor het eerst gesprekspartner bij de onderhandelingen over het nieuwe transfersysteem. Preses Gaspart van Barcelona en vice-voorzitter Rummenigge van Bayern Munchen lieten weten dat langdurige contracten in elk geval de eerste drie jaar dienen te worden gerespecteerd.

De voetbalwereld is het over andere punten wel nagenoeg eens. Jeugdspelers en talenten uit Afrika en het voormalig Oostblok verdienen bescherming tegen makelaars en scouts. Bij transfers van spelers onder de 23 jaar heeft de club die de betreffende voetballer heeft opgeleid recht op een vergoeding.