Menu

Voetvolleyend richting Excelsior

Voetvolleyen of tennisvoetbal. Ajax trainde vrijdagochtend ontspannen in aanloop op de wedstrijd tegen Excelsior. Het net hing op een meter of twee, wat pleit voor de volleyvariant, maar de spelers mochten de bal een keer laten stuiteren waardoor ook het tenniselement in de spelvorm was terug te vinden. De groep wordt steeds groter, want ook Victor Sikora is volledig fit.

Omdat ook Sikora fit is, na een uur spelen in Jong Ajax, heeft Koeman meer mogelijkheden. Vooral in de aanval. Koeman: ,,Of Sikora ook bij de selectie zit, weet ik nog niet. Het is in ieder geval prima dat hij weer een wedstrijd heeft gespeeld. Morgen trainen we nog een keer en dan neem ik de beslissing of hij wel of niet bij de groep zit voor de wedstrijd tegen Excelsior."

Sikora liep deze vrijdagochtend samen met David Mendes da Silva en Jelle van Damme uit na het gewonnen duel van donderdagavond. Terwijl hij zijn rondjes liep, zag hij zijn teamgenoten tennisvoetbal (of voetvolley) spelen. In teams van vier namen, onder arbitrale leiding van Marco van Basten, Galásek, Ibrahimovic, Chivu en De Jong het in de eerste partij op tegen Maxwell, Pasanen, Van der Vaart en Yakubu.

Hoewel de training redelijk rustig leek, is dat geen voorbode voor het duel van zondag. Koeman: ,,Ik ben er geen voorstander van vier of vijf spelers uit mijn elftal te laten vanwege de wedstrijd in Rome. Het Champions-Leagueverhaal is prachtig, maar ik kijk naar de competitie. We willen eerste of tweede worden zodat we volgend jaar weer Champions League spelen. PSV redt het elke wedstrijd met de hakken over de sloot, dat moet een keer fout gaan. Of ik zondag mensen rust gun, daar ben ik dus nog niet over uit. Misschien een of twee."

Koeman verwacht niet dat Excelsior het Ajax zo gemakkelijk zal maken als FC Zwolle vorige week zaterdag. ,,Het ligt ook aan de invulling die het elftal aan de wedstrijd geeft. Dit duel is normaal gesproken een wedstrijd die we makkelijk winnen, maar er is weinig normaal in het voetbal."

Met Excelsior als tegenstander moet het 'normaal' gesproken geen zware uitputtingsslag worden. Anders is dat volgende week als PSV op het programma staat. ,,Daar ben ik niet gelukkig mee", aldus de trainer. ,,Het is de tweede keer al deze competitie dat we tegen PSV spelen na een zware Champions-Leaguewedstrijd. Uiteraard wisten we vooraf niet dat we zo ver zouden komen, maar nu dat wel zo is , vind ik dat in het voordeel van PSV. Na AS Roma heb je te maken met spelers die óf enorm blij zijn of met veel verdriet kampen."

Deze vrijdag kwamen drie Amerikaanse Ajax-fans naar de training kijken. Ajax-USA is jaarlijks een aantal dagen in Amsterdam, maar ze waren deze trip slechts met z'n drieën. Vader en zoon Ernie en Andy Booden en Bob Zylstra waren naar de hoofdstad afgereisd om naar 'hun' John O'Brien te kijken en om hem uiteraard weer een doos koekjes van de 'Girls Scouts' te overhandigen.

Die kwam van Jim McCough, de organisator en webmaster van www.ajax-usa.com. De grote roerganger zelf zat weer in San Fransisco - hij had de wedstrijd tegen Zwolle en Valencia gekeken en de drie jongens die er nu nog zijn hebben behalve Valencia ook nog Jong Ajax - Jong Twente en Ajax - Excelsior op het programma.

Het is dit seizoen behelpen voor de Ajax-fans in Amerika, want omroeporganisatie ESPN zond tot nog toe erg weinig wedstrijden van de Amsterdammers uit. ,,En wel voetbal uit Italië, Duitsland en Letland. Wie kijkt er nou naar voetbal uit Letland", waren de mannen ernstig verontwaardigd. Uiteraard zijn er vele e-mails naar de omroep gegaan. Of dat heeft geholpen is de vraag, maar AS Roma - Ajax wordt uitgezonden!

Maar ook voor hen geldt, net als voor de Ajax-spelers: eerst Excelsior verslaan. Dan Rome zien!