Menu

Vol Beloften: Daniel de Ridder

Jong Ajax is de kweekvijver voor het eerste elftal van morgen. De Beloften van Ajax werken hun thuiswedstrijden af op jeugdcomplex de Toekomst. In Vol Beloften krijgen de talenten van Ajax de kans zich te presenteren aan de supporters, en kijken zij vooruit naar hun eerstvolgende wedstrijd. Vandaag is het de beurt aan Daniel de Ridder.

Naam: Daniel de Ridder.
Geboren: 06-03-1984 te: Amsterdam.

Broers/zussen: een zusje van 17.

Positie: rechtsbuiten. Ik speel ook wel als aanvallende middenvelder. In de jeugd speelde ik op beide posities. Links- of rechtsbenig: rechts, ik kan wel wát met links.

Lengte: 1.80 meter. Gewicht: rond de 70 kilo.

Bij Ajax sinds: sinds mijn elfde speel ik bij Ajax, vanaf 1995. Ik kwam in de D1 bij Jan Olde Riekerink. Contract vanaf: juli 2003 tot juli 2005 met een optie voor nog twee jaar.

Vorige club(s): AFC. Vanaf mijn vierde speelde ik daar wel eens mee. Ik had zoveel energie dat ze me gewoon lieten meedoen. Ik speelde in de D1 en we moesten tegen de D2 van Ajax. Wij wonnen met 3-1, ik scoorde, speelde goed en ben naar aanleiding van die wedstrijd gescout. Ik moest samen met Nando Rafael selectiewedstrijden spelen bij Ajax, ik mocht een tijdje meetrainen en zo ben ik in de jeugdopleiding gekomen.

Opleiding: Gymnasium, vorig jaar afgemaakt.

Relatie: nee.

Hobby's: ik houd ervan films te kijken met mijn moeder of met vrienden. Er is niet een bepaald genre dat ik veel kijk, het wisselt. Verder lees ik veel en onderhoud ik mijn sociale contacten.

Muziek: heel afwisselend. Het hangt af van mijn humeur: als ik blij ben luister ik naar dance en r&b, als ik droevig ben luister ik meer naar soul en gitaar. Ik ben opgegroeid met de muziek van de Beatles en Roy Orbison.

Favoriete tv-programma: ik kijk niet zo heel veel tv. Maar series als 'The Fresh Prince' en 'Friends' vind ik wel leuk.

Beste film: ik vind 'Seven' een goede film, het gaat over de zeven zonden van de mens, dat heeft wel wat diepzinnings. Verder heeft het een goede casting en een verrassend einde. 'Schindler's List' vond ik een erg indrukwekkende film, het is waar gebeurd.

Mooiste boek: 'De ontdekking van de hemel' van Harry Mulisch. Het is een dikke pil, maar ik heb me geen bladzijde verveeld. Het is een mooi verhaal en ik heb ervan geleerd. De film heb ik ook gezien, maar het boek vond ik mooier.

Krant/tijdschrift/website: Parool/Voetbal International/ajax.nl en de eigen website van een vriend van me.

Lekkerste eten: het eten dat mijn oma in Israel maakt. Het zijn Israelische en Koerdische gerechten met een pittig smaakje. De familie van mijn moeders zijde woont in Israel, ik ga er een keer per jaar naar toe. Mijn moeder kan het ook wel maken, maar mijn oma kan beschikken over meer authentieke ingrediënten.

Mooiste goal: ik speelde met de B1 een toernooi in Italië. Ik maakte met links een doelpunt vanaf de middenlijn, ik schoot over de keeper. En die was ongeveer twee meter. De keeper trapte uit, ik onderschepte de bal en haalde uit. Ik werd 'Man of the Match', mede door dat doelpunt.

Grootste voetbalkwaliteit:individuele acties, rushes en mijn snelheid aan de bal.

Nog werken aan: ik moet de grilligheid uit mijn spel halen en soms rationeler handelen. Ik moet meer een balans zien te vinden tussen mijn grilligheid en het teambelang. Als ik een goede wedstrijd speel, blink ik meteen vaak uit, als ik niet goed speel is het ook echt slecht. De trainers geven me op de training vaak een oranje hesje, wat betekent dat ik de bal maar een keer mag raken.

Favoriete club behalve Ajax: AC Milan. Als klein jongetje had ik vlaggen van die club in huis. En het ging natuurlijk om de drie Nederlanders, ik groeide op in die tijd.

Mooiste stadion: Camp Nou, ik ben er een keer naar toe geweest toen ik in de buurt op vakantie was.

Favoriete voetballer: op dit moment Nedved, maar ook wel Zinedine Zidane. Vroeger waren het de drie van Milaan. Nu probeer ik ook te kijken naar hoe Beckham de voorzetten vanaf rechts geeft.

Mooiste moment uit Ajax-historie: 1995, dat heb ik zelf meegemaakt. Ik was net geselecteerd voor de D1 aan het begin van de zomer. Ik keek die wedstrijd met mijn vader in een cafeetje. Het was enorm spannend en toen Ajax won ging iederen uit zijn dak.

Idool buiten voetbal: Meneer Schindler uit de film Schindler's List heeft in de tweede Wereldoorlog veel Joodse mensen gered. Hij is een voorbeeld van iemand die niet zwicht.

Hoogtepunt in carrière: het kampioenschap met de A1 vorig jaar, de kwalificatiewedstrijden die ik met het Nederlands Elftal onder 19 jaar speelde en het winnen van de Amstel Cup voor Beloften. De eerste omdat het hele seizoen eigenlijk goed verliep. Toch kwam het er in de laatste wedstrijd op aan. Dat we kampioen werden, was de afsluiting van een goed jaar. Wat betreft het Nederlands Elftal: dat was een mooie ervaring en de Amstel Cup was een hoogtepunt omdat het een echte prijs is.

Dieptepunt: het verlies van het kampioenschap tegen Heerenveen met Jong Ajax. Het hele team had een off-day. Gezien de kwaliteit van het team hadden we kunnen winnen. Het was doodzonde.

Toekomstverwachting: Ik zal er alles aan doen om een niveau hoger te komen. Wat betreft stel ik hoge eisen aan mezelf. En natuurlijk wil ik gelukkig worden met de mensen om me heen. Als mijn voetbalcarriere mislukt, wil ik misschien gaan studeren.

Eerstvolgende wedstrijd: De derde ronde in de Amstel Cup uit bij FC Den Bosch woensdagavond. Ik heb ze niet heel vaak gezien, maar Den Bosch doet mee om de titel in de eerste divisie, en heeft alles in huis: fysiek sterk, technisch, goed collectief. Wij moeten daar het Ajax-voetbal tegenover zetten. Vanaf het eerste moment ons eigen spel spelen en niet in het fysieke spel van Den Bosch meegaan. Als tweede elftal zijn we op zich wel de underdog tegen een eerste team, maar er is een hoog verwachtingspatroon. We hebben dit niveau nog niet kunnen proeven. Ik denk wel dat het een mooie wedstrijd kan worden."