Menu

Vol Beloften: Fred Benson Erchiah

Jong Ajax is de kweekvijver voor het eerste elftal van morgen. De Beloften van Ajax werken hun thuiswedstrijden af op jeugdcomplex de Toekomst. In Vol Beloften krijgen de talenten van Ajax de kans zich te presenteren aan de supporters, en kijken zij vooruit naar hun eerstvolgende wedstrijd. Vandaag is het de beurt aan Fred Benson Erchiah.

Naam: Fred Benson Erchiah
Geboren: 10-04-1984 te: Accra, Ghana.

Broers/zussen: een broertje van 16 en een zusje van 18.

Positie: centrumspits. Links- of rechtsbenig: rechts, maar ik oefen veel met links.

Lengte: 1.75 meter. Gewicht: 70 kilo.

Bij Ajax sinds: 1999. Ik kwam in de B1 bij Ajax, bij Heini Otto. Contract vanaf: nog niet.

Vorige club(s): Zeeburgia en Amstelland. Bij Amstelland ben ik gescout voor Zeeburgia. Bij de laatste heb ik maar een jaar gespeeld, toen kwam Ajax. Ik had eerder gedacht dat ik naar Heerenveen of Utrecht zou gaan, ik wist dat zij belangstelling hadden. Maar toen kreeg ik een brief van Ajax. Ik was helemaal blij, want dat was mijn favoriete club. Ik heb een soort stage gedaan van ongeveer twee weken, daarna mocht ik blijven.

Opleiding: MBO Bedrijfsadministratie.

Relatie: ja, ik heb een vriendin.

Hobby's:soms uitgaan, meestal ben ik met vrienden. We spelen tafeltennis, voetvolley, of we kaarten wat.

Muziek: R&B en rustige muziek, soul. R. Kelly vind ik goed.

Favoriete tv-programma: The Box, Fox, dat is nu Veronica.

Beste film: The Godfather, vooral deel I en III.

Mooiste boek: ik lees elke avond een stukje in de Bijbel. Daarvan leer ik hoe ik met mensen moet omgaan, wat goed en slecht is. Dat soort dingen.

Krant/tijdschrift/website: Spits/V.I./www.ajax.nl.

Lekkerste eten: groene banaan met pinda's. Het is Ghanees en mijn moeder kan het goed maken.

Mooiste goal: Met Jong Ajax tegen Jong RKC vorig seizoen. Ik maakte in de laatste minuut 2-0 uit een omhaal. Ik stond met mijn rug tegen de keeper, ik dacht dat een verdediger de bal zou wegkoppen, maar dat deed hij niet. Toen haalde ik om en zag ik de bal heel langzaam de kruising in vliegen. Dat was echt een lekker gevoel!

Grootste voetbalkwaliteit: ik ben kopsterk, snel, fysiek sterk, heb een goed schot en kan goed een penalty nemen.

Nog werken aan: mijn techniek kan beter en mijn linkerbeen.

Favoriete club behalve Ajax: Chelsea. Ik vond Ajax altijd de mooiste club van Nederland, Chelsea daarbuiten. Het zijn de twee mooiste clubs vande wereld.

Mooiste stadion: Amsterdam ArenA.

Favoriete voetballer: vroeger vond ik Andy Cole goed. Nu vind ik Anelka een superspits. Hij is snel, hij loopt goed en mooi en heeft een goede trap. Kortom een goede voetballer.

Mooiste moment uit Ajax-historie: het puntertje van Kluivert. Het was een mooie wedstrijd om te zien, mooi hoe ze wonnen. Ik was thuis met vrienden aan het kijken.

Idool buiten voetbal: mijn vrienden, want zij geven me goede adviezen. Ik houd niet van mensen die zeggen dat alles goed is. Ik wil ook weten wat er niet goed ging, dan kan ik er de volgende dag weer tegenaan. Mijn manager geeft ook goede adviezen.

Hoogtepunt in carrière: de wedstrijd tegen PSV in de finale van de Amstel Cup voor Beloften. Ik viel in in de tweede helft. Ik had nog nooit iets gewonnen, dus het was leuk om mee te maken.

Dieptepunt: ik speelde vorig jaar in de kwartfinale van een bekertoernooi tegen FC Twente. Na negentig minuten was het 1-1 en moesten er penalty's worden genomen. Ik moest als vierde en ik miste. De speler van Twente na mij scoorde wel en toen wonnen zij. Het was de eerste keer dat ik een penalty miste.

Toekomstverwachting: ik wil natuurlijk het liefst in het eerste van Ajax spelen. Maar als dat niet kan dan wil ik op een zo hoog mogelijk niveau spelen.

Eerstvolgende wedstrijd:Jong RKC - Jong Ajax, vanavond om 18.30 uur in Waalwijk. Ik denk dat we wel gaan winnen. Vorig seizoen heb ik ook tegen ze gespeeld, toen scoorde ik met die omhaal. Ze zijn fysiek sterk en hebben echte 'brekers' op het middenveld. Maar als ik kijk naar ons eigen team, denk ik dat we iedereen kunnen verslaan.