Menu

Vol Beloften: Henrik Moisander

Jong Ajax is de kweekvijver voor het eerste elftal van morgen. De Beloften van Ajax werken hun thuiswedstrijden af op jeugdcomplex de Toekomst. In Vol Beloften krijgen de talenten van Ajax de kans zich te presenteren aan de supporters, en kijken zij vooruit naar hun eerstvolgende wedstrijd. Vandaag is het de beurt aan Henrik Moisander.

Naam: Henrik Tapio Moisander.
Geboren: 29 september 1985 te: Turku (Finland).

Broers/zussen: Een tweelingbroer, Niklas, die ook in Jong Ajax voetbalt.

Positie:Doelman Links- of rechtsbenig: rechtsbenig.

Lengte: 1.83 m Gewicht: 71 kg.

Bij Ajax sinds: 1 juli 2003 Contract vanaf: die datum tot 1 juli 2005 met een optie van twee jaar.

Vorige club(s): TPS Turku vanaf mijn elfde jaar. Daarvoor speel je in Finland in een kindercompetitie, zonder echt een club te hebben.

Opleiding: Highschool. Ik heb twee jaar gehad en moet nog twee jaar. We zijn net pas weer begonnen want we hadden nog geen internet. Nu wel, dus kunnen we de lessen via email volgen bij onze oude leraren in Finland. Wel zo makkelijk. Ik kan wel goed leren, althans dat kon ik in Finland. Mijn favoriete vak is geschiedenis.

Relatie: geen. Ik heb dus geen vriendinnetje achter hoeven laten in Finland.

Hobby's: In de zomer golf ik en ik houd van lezen. Vooral van spannende boeken. Tot mijn dertiende jaar deed ik aan ijshockey, toen moest ik zoals zoveel Finse jongens kiezen tussen ijshockey en voetbal. Het was een moeilijke keus, maar het werd voetbal.

Muziek: Rock en rap. Je hebt ook goede Finse rock. Het verschil met Engelse rock is tegenwoordig niet zo groot meer, want je hebt nu ook The Rasmus, een groep die ook buiten Finland bekend is.

Favoriete tv-programma: Friends. Dat keek ik altijd in Finland en hier zie ik het als ik kan, maar op maandag hebben we meestal een wedstrijd. Mijn favoriet in de serie is Joey. Niet dat ik op hem lijk qua karakter, helemaal niet eigenlijk, maar hij is zo grappig!

Beste film: The Godfather I. Ik vind het eerste deel het mooiste, omdat het de oudste is. Deel 2 was ook wel oké, maar 3 vond ik niet zo leuk. Al Pacino is daarin zo oud.

Mooiste boek: Ik lees veel Finse literatuur, vooral spannende boeken. Maar ik denk dat The Pelican Brief van John Grisham het mooiste boek is dat ik ken. De film vond ik trouwens ook goed.

Krant/tijdschrift/website: Finse kranten. Ik lees ze op internet, maar mijn ouders sturen er ook elke week twee op. Ik lees World Soccer, een Engels tijdschrift en de website waar ik vaak op kom is ajax.nl. En die van de Finse kranten, dus.

Lekkerste eten: De pasta van mijn moeder. Die is een beetje apart. Ze maakt het met Blue Cheese en champignons, heel lekker. We hebben een Fins receptenboekje meegenomen uit Finland en daar kookt onze gastouder nu wel eens uit.

Mooiste goal: Je zou denken dat ik die als keeper niet heb, maar die heb ik wel. Ik mocht in de laatste wedstrijd die ik in Finland speelde een penalty nemen en die schoot ik raak. We wonnen met 4-0. Dat was wel een mooi afscheid.

Grootste voetbalkwaliteit: Ik kan goed meevoetballen.

Nog werken aan: De hoge ballen bij corners en het coachen. Ik ken de standaardwoorden in het Nederlands wel, maar het moet nog beter.

Favoriete club behalve Ajax: Juventus. Ik houd van het Italiaanse voetbal, het karakter en de mentaliteit van de spelers, ook al is het zo verdedigend. Bij Juventus speelt ook keeper Gianluigi Buffon, die vind ik goed.

Mooiste stadion: De ArenA! In Finland heb je één groot stadion, het Olympisch maar dat heeft toch minder sfeer als hier. Daar ligt er een sintelbaan in.

Favoriete voetballer: Angelo Peruzzi. Zat ook eerst bij Juventus en is nu keeper van Lazio. Ik zag hem toen ik jong was in de Champions-Leaguewedstrijden spelen en hield van het karakter. Hij is niet groot, maar wel goed en kalm.

Mooiste moment uit Ajax-historie: 1995, de finale van de Champions League. Litmanen was dat seizoen zo goed, iedereen in Finland zat voor de televisie. Ik was negen jaar en vond het heel mooi.

Idool buiten voetbal: Die heb ik eigenlijk niet. Ik heb nooit iemand buiten het voetbal zo bewonderd dat ik er posters van in mijn kamer had hangen.

Hoogtepunt in carrière: Toen ik hoorde dat Ajax in mij geïnteresseerd was. Dat vond ik heel verrassend.

Dieptepunt: Ik heb nog niet heel veel slechte momenten gehad, maar dat ik nu niet in het nationale team zit onder negentien jaar, vind ik wel heel jammer. Ik heb ongeveer tien interlands gespeeld. Ik vind het zo mooi om mijn land te vertegenwoordigen, maar nu ben ik derde keeper.

Toekomstverwachting: Ik hoop in het eerste van Ajax te komen.

Eerstvolgende wedstrijd: Wij spelen maandag 10 november om 18.30 uur thuis tegen Jong Volendam. Ik heb de wedstrijd Ajax - Volendam gezien, maar van Jong Volendam weet ik niet zo veel. Ik weet wel dat we met Ajax horen te winnen van Volendam.