Menu
Vol Beloften: Jan Vertonghen

Vol Beloften: Jan Vertonghen

Jong Ajax is de kweekvijver voor het eerste elftal van morgen. De Beloften van Ajax werken hun thuiswedstrijden af op jeugdcomplex de Toekomst. In Vol Beloften krijgen de talenten van Ajax de kans zich te presenteren aan de supporters, en kijken zij vooruit naar hun eerstvolgende wedstrijd. Vandaag is het de beurt aan Jan Vertonghen.

Naam: Jan Bert Lieve Vertonghen.
Geboren: 24-04-1987 te: St-Niklaas, in België.

Broers/zussen: Een oudere broer van 19 en een jongere broer van 15 jaar.

Positie: Linkshalf. Links- of rechtsbenig: Linksbenig.

Lengte: 1.88 m. Gewicht: 78,5 kg. bij de laatste meting.

Bij Ajax sinds: Vanaf 2003, dit is mijn derde jaar. Contract vanaf:Juli 2005 tot juli 2008.

Vorige club(s): Ik ben bij VK Tielrode begonnen, daarna ben ik naar GBA gegaan. Aangezien GBA een satellietclub was van Ajax, wist je dat je, als je goed genoeg was, daar naartoe kon. Dat was zo in mijn geval. Ik heb een gesprek gehad met Leo Beenhakker, de technisch drecteur van GBA en mijn ouders. Ik was heel blij, maar toch was de beslissing om naar Ajax te gaan geen gemakkelijke. Ik moest mijn ouders, vrienden en alles achterlaten. Ik ben heel blij dat ik het gedaan heb, de voordelen wogen op tegen de nadelen en ik zou spijt hebben gehad als ik het niet gedaan zou hebben.

Opleiding: Ik heb mijn VWO afgemaakt en ben nu bezig met Sportmanagement aan de Johan Cruijff University. Ik heb op maandagochtend les, dan kan ik 's avonds de wedstrijd met Jong Ajax spelen, en op woensdag, dan zijn we meestal vrij met Ajax. Dus tot nu toe kan ik het redelijk combineren.

Relatie: Ja.

Hobby's:Ik houd van films kijken, spelen op de Playstation en ik vind het leuk om naar mijn vrienden in België te gaan.

Muziek: Alles behalve Country.

Favoriete tv-programma: Een Belgische serie. En ik heb laatst de dvd's van Fawlty Towers gekocht, die vind ik ook goed.

Beste film: The Shawshank Redemption, het heeft een goed verhaal.

Mooiste boek: Ik lees niet veel, maar Hellas Verona vond ik interessant. Het gaat over een Britse schrijver die binnendringt bij de hooligans van Hellas en daarover verhaalt.

Krant/tijdschrift/website: Het Nieuwsblad, dat is een Belgische krant/VI, Sportweek/voetbalzone.nl, vi.nl, ajax.nl.

Lekkerste eten: De macaroni van mijn moeder. Zij weet het precies op de juiste manier te maken.

Mooiste goal: In de jeugd bij Tielrode trapte de keeper van de tegenstander uit. Ik stond in de middencirkel, de bal kwam op me af en ik schoot hem in een keer in de kruising. We stonden in die wedstrijd met 2-0 achter en wonnen uiteindelijk met 3-2.

Grootste voetbalkwaliteit: Mijn trap denk ik.

Nog werken aan: Mijn rechterbeen en aanvallend koppen.

Favoriete club behalve Ajax: Manchester United, een van de mooiste clubs van de wereld.

Mooiste stadion: Bernabeu.

Mooiste wedstrijd: AC Milan - Liverpool, de finale van de Champions League vorig seizoen. Ik was voor Liverpool, maar ze stonden op een gegeven moment met 3-0 achter. Ik had het al bijna opgegegeven, maar toen kwam Liverpool terug tot 3-3 en wonnen ze met penalty's.

Favoriete voetballer: Xavi. Hij is de strateeg van Barcelona. Hij vindt altijd de juiste man, hij voetbalt mooi.

Idool buiten voetbal: Tom Boonen, het is mooi dat België zo'n sporter heeft. Ik kijk zelf veel naar wielrennen, als het kan.

Hoogtepunt in carrière: Mijn contract bij Ajax.

Dieptepunt: Dat heb ik nog niet meegemaakt. Vorig jaar speelde ik in de A1 en moest ik een tijdje in de A2 meespelen. Toen zag het er even niet goed uit voor me, dat was wel een teleurstelling.

Toekomstverwachting: Ik ga eerst proberen Ajax 1 te halen en dan zien we wel verder.

Eerstvolgende wedstrijd:Vanavond om 20.00 uur tegen AGOVV voor de Gatorade Cup in de Amsterdam ArenA. Ik verwacht een open wedstrijd. AGOVV heeft afgelopen weekend met 9-1 gewonnen. Ik verwacht vanavond ook wel een aantal doelpunten, alleen hoop ik dat ze nu aan onze kant vallen. Ik denk dat wij zeker kunnen winnen. We hebben een sterk elftal en we hebben de afgelopen week goed getraind. We moeten nu maar eens laten zien dat we goed zijn. En vanavond spelen we in de ArenA, de vorige keer bleek dat ons te liggen. Ik denk dat we met 3-0 winnen. Als ik speel, dat is nog niet zeker want er doet een aantal spelers van de A-selectie mee, dan scoor ik een keer. Dat is voldoende.