Menu
Vol Beloften: Javier Martina

Vol Beloften: Javier Martina

Jong Ajax is de kweekvijver voor het eerste elftal van morgen. In de rubriek Vol Beloften krijgen de talenten van Ajax de kans zich te presenteren aan de supporters. Deze keer Javier Martina, rechtsbuiten.

Naam:Javier Sylvester Martina.

Geboren:1 februari 1987 te:Curaçao.

Broers/zussen:Ik heb een broertje, Gabriël, en twee zussen. Die heten Deanne en Michanelly.

Positie:Rechtsbuiten. Vroeger heb ik ook in de spits gestaan. Links- of rechtsbenig:Rechtsbenig. Met links moet ik meer oefenen. Ook met mijn linkerbeen moet ik goede voorzetten kunnen geven.

Lengte:Ik schat zo’n 1.75 meter. Gewicht:69 kilo.

Bij Ajax sinds:De A1. In 2005 ben ik bij de club gekomen. Dit is mijn derde seizoen. Contract vanaf:Het seizoen 2005-2006. Mijn contract loopt na dit voetbaljaar af.

Vorige club(s):Amstelveen Heemraad, FC Omniworld, SV Bijlmer. Ik ben met voetballen begonnen bij SV Bijlmer.

Opleiding:Ik heb de mavo afgemaakt. Daarna ben ik wel aan twee andere opleidingen begonnen, maar die heb ik niet afgerond. Vooral omdat ik me helemaal wilde richten op voetbal.

Relatie: Ja, die heb ik. Wie de gelukkige is, doet er niet toe.

Geen voetballer dan?Dat is een goede vraag. Dan was ik misschien bezig met een technische opleiding. Of misschien werkte ik wel in de bouw.

Passie buiten het voetbal:Ik sport graag. Ook kijk ik graag naar andere sporten. Tennis bijvoorbeeld.

Geloof/Bijgeloof:Nee, daar doe ik niet aan.

Vakantie:Het liefst ben ik op Curaçao. Ik probeer mijn familie daar minstens een keer per jaar te bezoeken. Dat lukt trouwens niet altijd.

Muziek:R&B, soul en rap.

Favoriete tv-programma:De Wedstrijden. Ook kijk en luister ik graag naar The Box. Vooral Comedy Night is erg leuk.

Javier Martina houdt twee spelers van Jong Cambuur Leeuwarden bezig. Javier Martina houdt twee spelers van Jong Cambuur Leeuwarden bezig.

Beste film: Er zijn zoveel goede films. De laatste film die ik zie, is vaak ook de de beste.

Mooiste boek: Ik houd totaal niet van lezen. Op school heb ik boeken als Spijt en Het gouden ei gelezen.

Krant/tijdschrift/website: www.ajax.nl en www.partypeeps.com zijn sites die ik regelmatig bezoek. Verder surf ik ook wel naar muzieksites. Daarnaast lees ik Ajax Magazine. Vroeger, op weg naar school, las ik Metro of Spits.

Favoriete eten: Chinees-Antilliaanse gerechten zijn altijd goed. Daar ben ik aan verslaafd, kun je wel zeggen.

Een dag ruilen met…: Niemand. Ik vind het allemaal precies goed zo.

Mooiste goal: Dat was een goal die ik in de A1 maakte, op de Toekomst tegen Excelsior. De tegenstander nam een corner. Ik pikte de bal in mijn eigen zestien op en begon aan een flinke rush. Na vier man te hebben gepasseerd, kon ik nog scoren ook. Het liep de hele wedstrijd al lekker.

Grootste voetbalkwaliteit: Mijn techniek. Ik heb altijd op straat gevoetbald. Als je dat elke dag doet, word je vanzelf beter.

Nog werken aan: Mijn voorzet kan nog beter. Ook moet ik werken aan koppen en het schieten met mijn linkerbeen. Maar die aspecten zijn minder belangrijk voor een rechtsbuiten. Goede voorzetten afleveren, staat op nummer een.

Favoriete club buiten Ajax: Barcelona. Als ik AC Milan, Real Madrid of Manchester United aan het werk zie, blijf ik ook kijken. Het zijn allemaal echte topclubs.

Mooiste wedstrijd: Dat was de uitwedstrijd tegen FC Groningen, in mijn eerste seizoen als Ajacied. Ik begon toen op de bank. Ajax kwam met 2-1 achter. In de tweede helft viel ik in als spits. Uiteindelijk wonnen we nog met 3-2. Ik maakte een doelpunt. Vanaf die wedstrijd had ik een basisplaats. Bij FC Groningen is het allemaal begonnen.

Favoriete voetballer: Cristiano Ronaldo. Prachtig hoe hij zijn tegenstanders passeert. Hij heeft iets extra’s. Van hem kan ik veel leren.

Idool buiten voetbal: Heb ik niet.

Hoogtepunt in carrière: Mijn overstap naar Ajax en het tweejarige contract dat ik heb mogen tekenen.

Dieptepunt: In de B1 van FC Omniworld brak ik mijn enkel tijdens een training. Uitgerekend in die periode toonde FC Utrecht interesse en ontving ik een uitnodiging om mee te komen trainen. Zoveel pech op zo’n belangrijk moment kwam hard aan.

Lastige club als tegenstander? Feyenoord. In het veld is het altijd goed te merken dat die club iets tegen Ajax heeft. Ook al ken je verschillende Feyenoorders goed, in de wedstrijd zijn we geen vrienden. Wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord kunnen ook daardoor alle kanten op.

Toekomstverwachting: Mijn contract loopt na dit seizoen af. Hopelijk wordt het verlengd en krijg ik mijn kans in het eerste.