Menu

Vol Beloften: Jerold Promes

Jong Ajax is de kweekvijver voor het eerste elftal van morgen. De Beloften van Ajax werken hun thuiswedstrijden af op jeugdcomplex de Toekomst. In Vol Beloften krijgen de talenten van Ajax de kans zich te presenteren aan de supporters, en kijken zij vooruit naar hun eerstvolgende wedstrijd. Vandaag is het de beurt aan Jerold Promes.

Naam: Jerold Ryan Promes.
Geboren: 09-03-1984te: Amsterdam.

Broers/zussen: een zusje van zeventien.

Positie: centraal in de verdediging of rechtsback. Links- of rechtsbenig: rechts, maar met links kan ik ook wel goed schieten.

Lengte: 1.84 meter. Gewicht: 72 kilo.

Bij Ajax sinds: 1997. Ik kwam bij Hennie de Regt in de C1. Contract vanaf: ik heb nog geen contract.

Vorige club(s): Abcoude. Daar ben ik begonnen in de F9, ze hadden heel veel elftallen. Ik zat bij Randy Rustenberg in het team. Onze trainer was Robin Pronk. Ik denk dat hij iets te maken heeft met onze overgang naar Ajax.

Opleiding: Mavo, afgerond.

Relatie: nee.

Hobby's: als ik tijd heb, ga ik wel eens op stap. En af en toe ga ik achter de computer chatten, of spelen met de PlayStation.

Muziek: hiphop, reggae. Shyne is een van mijn favoriete rappers, maar hij zit nu in de gevangenis...

Favoriete tv-programma: Jamie Foxx Show, Martin, dat soort programma's vind ik leuk.

Beste film: het zijn er een paar: Scarface, Goodfellas en the Godfather. Alle delen.

Mooiste boek: het is een Surinaams boek, Anasi. Het gaat over een spin die alles kan. Het zijn verschillende boeken, geschreven door Eric Kimmel.

Krant/tijdschrift/website: als ik de krant lees is het de Telegraaf/VI of The Source, dat is een rapmagazine/een favoriete website heb ik niet echt, meestal chat ik via de msn.

Lekkerste eten: bruine bonen van mijn moeder, een Surinaams gerecht.

Mooiste goal: de laatste tijd heb ik niet veel gescoord. Vorig seizoen maakte ik mijn mooiste doelpunt, met Jong Ajax. We speelden thuis tegen Jong RKC in de competitie. Tot de 83ste minuut stond het 0-0. Opeens kreeg ik ruimte op rechts om op te komen. Ik maakte een-tweetjes met Robin Muller van Moppes en Nourdin Boukhari volgens mij, en ik lobde vervolgens over de keeper. Fred Benson Erchiah maakte er in de laatste minuut nog 2-0 van.

Grootste voetbalkwaliteit: mensen zeggen dat ik een goede lange pass heb. Daar kan ik me wel in vinden. En ik heb een redelijke tackle in huis, al is die soms te hard.

Nog werken aan: Ik moet minder kaarten pakken en ik kan beter leren koppen. Ondanks mijn lengte moet ik dat nog ontwikkelen. Dat komt omdat ik vroeger een van de kleinsten was, ik was bij Abcoude nog kleiner dan Randy Rustenberg. Ik stond in de spits en scoorde regelmatig. Tijdens een toernooi met de C1 van Ajax werd gevraagd of ik rechtsback wilde staan. Dat ging goed en sindsdien ben ik daar blijven staan. Vandaar.

Favoriete club behalve Ajax: Real Madrid.

Mooiste stadion: Bernabeu, al ben ik er nog nooit geweest.

Favoriete voetballer: Zinedine Zidane, hij kan alles.

Mooiste moment uit Ajax-historie: het puntertje van Kluivert. Ik was een jaar of elf en keek met mijn vader naar die wedstrijd. Ik kreeg er helemaal kippenvel van.

Idool buiten voetbal: mijn moeder. Ze doet alles voor mij en mijn zusje. Ze komt elke wedstrijd die ik speel kijken, ook als we uit moeten.

Hoogtepunt in carrière: ik heb er twee. De eerste was het eerste jaar in de A1. We werden kampioen tegen alle verwachtingen in. Er werd gezegd dat we geen goed team hadden. De op één na laatste wedstrijd speelden we tegen Vitesse, we hadden genoeg aan een gelijkspel. Het bleef 0-0 en we speelden redelijk. Het tweede hoogtepunt was vorig seizoen. Ik speelde met Jong Ajax de finale van de Amstel Cup voor Beloften. We speelden tegen PSV en ik had niet eens verwacht dat ik mee mocht. Ik speelde de hele wedstrijd. Dat was leuk.

Dieptepunt: twee seizoenen geleden verrekte ik aan het einde van het seizoen mijn knieband. Ik maakte een sliding en stond weer op. Maar ik kon niet blijven staan en ging gelijk weer liggen. De hele zomer heb ik moeten revalideren. Aan het begin van het daaropvolgende seizoen stond ik er weer. Het was de eerste keer dat ik geblesseerd was.

Toekomstverwachting: ik hoop toch wel ooit in het eerste van Ajax te spelen. En als dat niet kan, ergens anders op het hoogste niveau. Nu speel ik redelijk, aan het begin van het seizoen liep het niet zoals het moest, maar het gaat steeds beter.

Eerstvolgende wedstrijd: vanavond om 18.30 uur tegen Jong AZ op de Toekomst. Ik weet niet zoveel van het team. Ik ken een jongen van Jong AZ, met hem heb ik nog bij Abcoude gespeeld. Later heb ik ook wel eens tegen hem gespeeld. Ik weet wel dat ze goede voetballers hebben. Als we nu eens de kansen afmaken, moeten we kunnen winnen. We hebben de afgelopen week veel getraind op het uitspelen van kansen, twee tegen een, drie tegen twee. In het begin wilde het niet zo lukken, verder in de week ging het steeds beter. We geven steeds weinig weg achterin, maar het scoren lukt nog niet. Maar na het verlies van vorige week zijn wij natuurlijk extra gebrand op een overwinning.