Menu

Vol Beloften: Jussi Kujala

Jong Ajax is de kweekvijver voor het eerste elftal van morgen. De Beloften van Ajax werken hun thuiswedstrijden af op jeugdcomplex de Toekomst. In Vol Beloften krijgen de talenten van Ajax de kans zich te presenteren aan de supporters, en kijken zij vooruit naar hun eerstvolgende wedstrijd. Vandaag is het de beurt aan Jussi Kujala.

Naam: Jussi Kujala.

Geboren: 04 april 1983 te: Tampere, Finland.

Positie: middenvelder. Links- of rechtsbenig: rechts.

Lengte: 1.78 meter. Gewicht: 70 kilogram.

Bij Ajax sinds: mijn zeventiende jaar, ik begon in de A1. Contract vanaf: 01 juli 2001 tot 30 juni 2004.

Vorige club(s): Bij Ilves in Finland heb ik de junioren tot en met de A1 doorlopen. Daarna kwam ik in het eerste van Tampere United. Eigenlijk is dit dezelde club als Ilves. Ze waren gefuseerd.

Opleiding: de basisschool en de middelbare school, maar die heb ik niet kunnen afmaken, omdat ik naar Ajax ging. Verder heb ik bij mijn gastgezin Nederlands geleerd.

Relatie: nee.

Hobby's: Ik vind veel sporten leuk. Vooral ijshockey en tennis. In Finland speel ik in de winter met mijn vrienden nog steeds potjes ijshockey. Het is een populaire sport daar. In de zomer voetbalde ik en in de winter deed ik ijshockey. Rond mijn vijftiende ben ik mij geheel op voetbal gaan richten.

Muziek: Finse muziek en Metal. Bijvoorbeeld Iron Maiden en de Finse band Sentenced.

Favoriete tv-programma: Friends en voetbalwedstrijden.

Beste film: Lord of the Rings en Gladiator.

Mooiste boek: Het laatste wat ik gelezen heb, was eigenlijk een opeenvolgende reeks, die bestond uit drie boeken. Heel spannend!

Krant/tijdschrift/website: ik lees de Finse kranten op internet en verder kijk ik op www.ajax.nl.

Lekkerste eten: Ik heb niet echt één gerecht. De Finse maaltijden lijken heel erg op de maaltijden uit de Nederlandse keuken. Aardappelen, vlees en salades. Sinds een jaar woon ik op m’n zelf en dat maak ik dus veel.

Mooiste goal: Misschien was het voor de toeschouwers niet een bijzonder doelpunt. Maar voor mij wel. De eerste keer dat ik scoorde in het eerste elftal van Tampere United. Ik kreeg de bal vanuit een pass over de grond in het zestienmetergebied. Ik moest me in de loop half draaien om de bal voor me te krijgen. Vervolgens scoorde ik in de linkerhoek.

Grootste voetbalkwaliteit: mijn trap.

Nog werken aan: Eigenlijk aan alles een beetje. De balsnelheid kan bij mij omhoog. Verder bijvoorbeeld aanvallend koppen.

Favoriete club behalve Ajax: Vroeger was het Barnsley uit Engeland. Die hadden echt een fantastisch logo. Maar inmiddels spelen ze in de tweede divisie.

Mooiste stadion: De ArenA, Highbury en Italiaanse stadions.

Favoriete voetballer: Roy Keane.

Mooiste moment uit Ajax-historie: Heel 1995. In dat jaar werden er veel wedstrijden van Ajax op de Finse televisie uitgezonden. Dat was altijd prachtig en heel spannend.

Idool buiten voetbal: Heb ik niet. Sommige acteurs of popsterren vind ik goed, maar een echt idool heb ik niet.

Hoogtepunt in carrière: Mijn debuut in het eerste elftal van Tampere United.

Dieptepunt: Vorige jaar speelde ik in het midden van het seizoen niet goed.

Toekomstverwachting: Ik hoop in Ajax 1 terecht te komen.

Eerstvolgende wedstrijd: Aanstaande donderdag spelen we tegen Jong Willem II uit. Thuis hebben we met 1-1 gelijkgespeeld en punten laten liggen. Donderdag nemen we drie punten mee naar huis!