Menu

Vol Beloften: Randy Rustenberg

Jong Ajax is de kweekvijver voor het eerste elftal van morgen. De Beloften van Ajax werken hun thuiswedstrijden af op jeugdcomplex de Toekomst. In Vol Beloften krijgen de talenten van Ajax de kans zich te presenteren aan de supporters, en kijken zij vooruit naar hun eerstvolgende wedstrijd. Vandaag is het de beurt aan Randy Rustenberg.

Naam: Randy Leonardo Rustenberg.
Geboren: 4 februari 1984 te: Amsterdam.

Broers/zussen: een broertje, Giovanni, van 10, een zusje, Abigail, van 6 en een grote zus van 21, Maaike.

Positie: linksback. De laatste paar jaar speel ik daar. Daarvoor, in de jeugd, speelde ik altijd linksbuiten. Toen ik een keer vanwege blessures werd gevraagd of ik linksback wilde spelen heb ik dat gedaan. Sindsdien is dat mijn positie. Links- of rechtsbenig: links, maar ik kan best een tikkie terug met rechts geven hoor.

Lengte: 1.74 meter. Gewicht: 70 kilogram.

Bij Ajax sinds: 1996, ik kwam in de C2. Contract vanaf: ik heb nog geen contract.

Vorige club(s): Abcoude. Daar speelde ik tot ik door Ajax werd gescout. Mijn trainer bij Abcoude was Robin Pronk, misschien had hij er iets mee te maken.

Opleiding: Mavo D.

Relatie: nee.

Hobby's: Ik heb niet heel veel hobby's. Ik ga niet vaak uit, wel eens naar de bioscoop of met de familie op een uitje. Ik houd wel heel erg van lezen, de Donald Duck lees ik altijd. Daar heb ik ook een abonnement op.

Muziek: Ik hou van alle muziek, ik heb cd's met van alles thuis. Maar het meest luister ik naar R&B en hiphop.

Favoriete tv-programma: ik heb niet echt een favoriet. Ik kijk wel eens naar Martin, dat is een Amerikaanse comedy. En ik kijk veel naar natuurfilms op National Geographic, dat vind ik leuk.

Beste film: heb ik ook niet echt.

Mooiste boek: de vakantieboeken van Donald Duck!

Krant/tijdschrift/website: geen/geen/geen.

Lekkerste eten: Chinees Surinaams.

Mooiste goal: In de jeugd speelde ik met Abcoude tegen Ajax. Ik kreeg een diepe bal, de keeper liep uit en ik lobde vanaf de middellijn over de keeper heen. Het was in de finale van een toernooitje, we wonnen uiteindelijk.

Grootste voetbalkwaliteit: iemand passeren op de vierkante meter.

Nog werken aan: ik moet stabieler worden, wat sterker en slimmer. En de trainer zegt dat ik met meer passie moet voetballen, dat oefenen we op de training met scherpe partijtjes.

Favoriete club behalve Ajax: Real Madrid, een fatastische club met fantastische voetballers.

Mooiste stadion: Bernabeu.

Favoriete voetballer: op mijn positie is dat Roberto Carlos. Verder ben ik een liefhebber van Braziliaanse voetballers, zoals Ronaldo, Ronaldinho, Denilson.

Mooiste moment uit Ajax-historie: de club bestaat honderd jaar, ik bijna twintig. Dus wat ik heb meegemaakt, was 1995, dat was een goed jaar voor Ajax. Ik heb het heel erg gevolgd op de televisie. Ik speelde zelf toen nog bij Abcoude, maar wist al dat ik het daaropvolgende seizoen naar Ajax zou gaan.

Idool buiten voetbal: mijn oma, maar die is overleden, en mijn moeder uiteraard. Ik bewonder haar heel erg, ze is alles. Als zij er bij ons thuis niet is, gaat alles verkeerd, zij is een enorme steunpilaar voor iedereen. En als ik nog iemand mag noemen, dan noem ik mijn vader. Dankzij hem ben ik waar ik ben. Hij heeft me veel geholpen met voetbal, we praten er veel over. Hij heeft zelf op hoog niveau gevoetbald, hij weet precies wat een trainer wil. Hij heeft veel ervaring en dat wil hij mij meegeven. En als ik er nóg eentje mag noemen: Nelson Mandela. Uiteraard.

Hoogtepunt in carrière: Ik heb al veel mooie momenten gehad. De eerste is natuurlijk dat ik naar Ajax mocht. Een andere is dat ik werd geselecteerd voor het nationale jeugdelftal onder 14. Wesley Sneijder speelde daar ook in en Nigel de Jong. Hij was toen reserve, nu is het andersom.

Dieptepunt: ik heb jaren gehad dat alles vlekkeloos verliep. Ik zat met bijvoorbeeld Wesley Sneijder, Nigel de Jong en Etienne Esajas in de B1. Het jaar erop mochten zij naar de A1 en moest ik naar de A2. Dat was best moeilijk.

Toekomstverwachting: ze zeggen dat ik veel kwaliteit heb. Nu ligt het in mijn eigen handen. Als ik mijn kwaliteiten goed gebruik kan ik het ver schoppen. Maar eerst wil ik slagen bij Ajax, en als dat niet kan, dan bij een andere profclub.

Eerstvolgende wedstrijd:
Jong Ajax - Jong Twente voor de competitie, maandag om 18.30 uur op de Toekomst. Twente is een stugge ploeg die wel wil voetballen denk ik. Ze zijn goed georganiseerd en hebben kwalitatief goede spelers. Het is altijd lastig om tegen Twente te voetballen, alleen ken ik deze jongens natuurlijk niet. Mischien dat Collins John speelt, hem ken ik van de A-jeugd. Het is voor het eerst dat ik tegen dit Twente speel. Ik ga uit van mijn eigen kwaliteiten. Ik kan vrij makkelijk iemand uitspelen en heb de kwaliteit om een actie te maken. Het is natuurlijk wel lekker als je de tegenstander kent, maar we moeten uitgaan van onze eigen kracht. Als wij ons eigen spel kunnen spelen krijgen we geheid enkele honderd-procentkansen. Ik hoop dat we met 2-0 of 3-0 zullen winnen.