Menu
Vol Beloften: Ryan Babel

Vol Beloften: Ryan Babel

Jong Ajax is de kweekvijver voor het eerste elftal van morgen. De Beloften van Ajax werken hun thuiswedstrijden af op jeugdcomplex de Toekomst. In Vol Beloften krijgen de talenten van Ajax de kans zich te presenteren aan de supporters, en kijken zij vooruit naar hun eerstvolgende wedstrijd. Vandaag is het de beurt aan Ryan Babel.

Naam: Ryan Guno Babel.

Geboren: 19 december 1986 te: Amsterdam.

Broers/zussen: een broertje en een zusje.

Positie: spits. Links- of rechtsbenig: rechts.

Lengte: 1.85 meter. Gewicht: 78 kilogram.

Bij Ajax sinds: mijn elfde jaar, ik begon in de D-tjes. Contract vanaf: januari 2004 tot juni 2007.

Vorige club(s): SV Diemen en Fortius. Bij Fortius werd ik gescout door Ajax. Ik kreeg een brief waarmee ik uitgenodigd werd voor selectiewedstrijden.

Opleiding: ik heb mijn VMBO-diploma gehaald en ik zat in het eerste jaar van een sportopleiding, maar die heb ik niet kunnen afmaken omdat ik naar Jong Ajax ging.

Relatie: nee.

Hobby's: muziek maken. Ik speel keyboard en ook wel drums. Ik zit in een bandje, maar het is allemaal voor de lol. We spelen Surinaamse muziek.

Muziek: R&B.

Favoriete tv-programma: The Fresh Prince of Bel Air.

Beste film: Scary Movie 3.

Mooiste boek: ik heb toen ik jonger was alle delen van De Griezelbus gelezen, en boeken over Anansi de spin, dat zijn van oorsprong oude Afrikaanse verhalen die ook veel in Suriname gelezen worden.

Krant/tijdschrift/website: ik lees de VI en af en toe kijk ik op ajaxjeugd.nl.

Lekkerste eten: Roti.

Mooiste goal: in een vriendschappelijke wedstrijd heb ik een keer van net over de middellijn gescoord. De keeper was uit zijn doel gekomen.

Grootste voetbalkwaliteit: passeren.

Nog werken aan: koppen, en ik moet rustiger zijn voor de goal, soms schiet ik de bal hard in terwijl ik hem beter kan plaatsen. Van Marco van Basten kan ik natuurlijk wat dat betreft veel leren. We doen bij Jong Ajax ook veel oefeningen voor spitsen. Ik ben nog geen 'killer', maar ik doe mijn best om er een te worden. Een spits mag gierig zijn, vind ik.

Favoriete club behalve Ajax: Arsenal.

Mooiste stadion: Old Trafford.

Favoriete voetballer: Thierry Henry.

Mooiste moment uit Ajax-historie: de goal van Patrick Kluivert in de finale van de Champions League.

Idool buiten voetbal: mijn vader.

Hoogtepunt in carrière: in mijn eerste jaar bij Ajax scoorde ik 40 goals.

Dieptepunt: in de C1 speelden we tegen AFC en ik werd na tien minuten gewisseld omdat ik niet goed speelde. Het was de topper in de competitie en ik was te gespannen. Dat zal ik niet meer vergeten.

Toekomstverwachting: mijn droom is om Ajax 1 te halen, beter te worden, mij te ontwikkelen. Laatst zat ik al een keer bij de selectie van het eerste. Ik hoopte natuurlijk dat ik mocht invallen, maar dat gebeurde niet. Misschien later dit seizoen.

Eerstvolgende wedstrijd: we spelen met Jong Ajax maandag tegen Jong Excelsior, om 18.30 uur op de Toekomst. Ik zit maar net bij dit team, dus weet ik weinig van de tegenstander. Ik heb begrepen dat Excelsior een lastige tegenstander is, die met een blok achterin speelt en daar vanuit probeert snel te counteren. Ik moet zorgen dat ik het de verdediging moeilijk maak, veel bewegen en sleuren. In de vorige wedstrijd, voor de Amstel Malt Cup tegen Jong FC Utrecht, viel ik in de tweede helft in voor Jason Culina. Ik scoorde mijn eerste doelpunt voor Jong Ajax. Of ik maandag in de basis sta, weet ik niet. Het hangt er waarschijnlijk ook vanaf of Jason zondag met het eerste elftal moet spelen. In ieder geval zijn het de trainers die kiezen. We gaan wel winnen van Excelsior, dat moet.