Menu
Vol Beloften: Stanton Lewis

Vol Beloften: Stanton Lewis

Jong Ajax is de kweekvijver voor het eerste elftal van morgen. In deze rubriek Vol Beloften krijgen de talenten van Ajax de kans zich te presenteren aan de supporters. Deze keer Stanton Lewis, spits en middenvelder.

Naam: Stanton Ramon Lewis.

Geboren: 3 augustus 1987 te: Johannesburg.

Broers/zussen: Een broer Steven van 22 en een zus Candice van 26.

Positie: Aanvaller, middenvelder. Aanvaller is mijn favoriete positie. Links- of rechtsbenig: Rechtsbenig.

Lengte:1.72 meter. Gewicht: 72 kg.

Bij Ajax sinds:augustus 2006. Contract vanaf: 11 juli 2006 tot en met 30 juni 2010.

Vorige club(s): Orlando Pirates, Wits University en Ajax Cape Town, waar ik op mijn veertiende terecht kwam.

Opleiding: Matric. Dat is een soort highschool.

Relatie: Heb ik niet.

Geen voetballer, dan... Ik denk een zakenman in de computerbusiness.

Passie buiten het voetbal: Muziek. Ik heb een paar draaitafels thuis en daar sta ik als een soort dj achter te scratchen.

Geloof/Bijgeloof: Christelijk. Ik heb geen bijgeloof. Dat is een beetje raar voor een Zuid-Afrikaan, dat geef ik toe…

Vakantie: Ik ben een keer in Parijs geweest en die stad heeft veel indruk op mij gemaakt. Vooral bij avond vind ik het erg mooi met al die lichtjes, zo romantisch!

Muziek: House en gangsterrap zoals Snoop Dogg.

Favoriete tv-programma: Ik kijk veel naar MTV en De Wedstrijden bij Talpa, waar ik de Nederlandse competitie volg. Ik vind het niveau hier hoog. In elk geval een stuk hoger dan in Zuid-Afrika.

Beste film: American history X, een actiefilm over racisme. Hard, maar met een goed verhaal.

Mooiste boek: Ehm, ik lees eigenlijk niet zo veel. Het Zuid-Afrikaanse voetbalmagazine Kick Off is voor mij het mooiste boek.

Krant/tijdschrift/website: Ik lees een Zuid-Afrikaanse krant als er een verhaal instaat over het nationale voetbalteam, verder eigenlijk niet. Het tijdschrift dat ik lees is dus Kick Off en op internet surf ik altijd wel naar psl.co.za waar de nationale voetballeague op te volgen is.

Favoriete eten: Zeefruit, zoals kreeft en garnalen. Heerlijk!

Een dag ruilen met…: Nelson Mandela. Hij is de grootste man ter wereld, heeft overal zoveel respect en veel gedaan voor Zuid-Afrika.

Mooiste goal: Met het reserveteam van Ajax Cape Town heb ik een keer een solo gemaakt vanaf de middenlijn, passeerde vier, vijf man en vervolgens ook nog de keeper. Daarna schoof ik de bal het doel in. De trainer zei al: ‘Zo’n goal maak je je leven niet meer.'

Grootste voetbalkwaliteit: Dribbelen met de bal, passen en scoren. Ik scoorde vroeger altijd.

Nog werken aan: Ik ben niet perfect, alles kan wel beter, ook het schieten met mijn rechtervoet. Als ik dan iets moet noemen dan zeg ik dat het koppen zeker beter kan.

Favoriete club buiten Ajax: Barcelona. Zij spelen echt opwindend voetbal, en de fans zijn ongelooflijk. Wat een geweldige sfeer.

Mooiste wedstrijd: Dat was mijn debuut in het eerste team van Ajax Cape Town. Het was toevallig op mijn verjaardag, ik speelde heel goed en scoorde in de negentigste minuut de winnende goal. Je kan wel zeggen dat dat een droomdebuut was.

Favoriete voetballer: Kaka, de Braziliaan van AC Milan. Hij is nog zo jong en al zo goed.

Mooiste moment uit Ajax-historie: Wat ik hier van iedereen hoor en wat ik zie is het jaar 1995 de mooiste uit de historie van Ajax. Ze wonnen dat jaar alles wat er te winnen viel.

Idool buiten voetbal: Mijn vader. Hij is een harde werker en heeft ook nog onze familie opgevoed. Ik spreek hem wekelijks over de telefoon. Hij is echt mijn favoriet.

Hoogtepunt in carrière: Het tekenen van het contract bij Ajax Amsterdam. Ik kwam op mijn veertiende naar Ajax Cape Town en het hele idee daarachter was dat ik op die manier de beste kans had om in Europa bij Ajax te gaan spelen.

Dieptepunt: Dat ik een maand later dan de rest van de ploeg aansloot bij de trainingen. Ik kon daardoor niet in mijn ritme komen. Als ik iets had mogen overdoen, dan zou ik er voor gezorgd hebben dat ik hier in juli al direct bij de eerste training was en niet meer was weggegaan.

Lastige club als tegenstander? PSV. Zij wonnen met 2-0 van ons. Ik kan wel AZ zeggen, omdat we daar met 7-1 verloren, maar zij speelden met allemaal spelers die ik laatst in de ArenA ook zag spelen in het eerste.

Toekomstverwachting: Ik hoop goed te spelen in het tweede, zodat ik een kans krijg in het eerste. Dan moeten we zien wat er verder gebeurt.