Menu
'Volgend seizoen nog sterker'

'Volgend seizoen nog sterker'

Tijdens de huldiging van het 32ste landskampioenschap van Ajax werden Daley Blind en Viktor Fischer anderhalve week geleden benoemd tot respectievelijk Speler van het Jaar en Talent van het Jaar. Blind is daarmee de opvolger van de vorig seizoen naar Tottenham Hotspur vertrokken Jan Vertonghen. Terwijl Fischer in de voetsporen treedt van Ricardo van Rhijn.

Laatstgenoemde kreeg voor aanvang van het huidige seizoen vanzelfsprekend te maken met torenhoge verwachtingen. ,,En dat pakte niet altijd goed uit. Het zijn in elk geval belangrijke leermomenten geweest in mijn eerste volledige seizoen. Die hoop ik nu mee te nemen naar volgende seizoenen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ik volgend seizoen nog sterker zal zijn", zegt Van Rhijn.

Met name in defensief opzicht liet de 21-jarige rechtsback naar eigen zeggen af en toe steken vallen. ,,Terwijl het verdedigende aspect vorig seizoen nog een van mijn sterkste punten was. Je moet er gewoon elk duel weer naar streven om je directe tegenstander onschadelijk te maken. En dat heb ik dit seizoen een aantal keer verzuimd. Voor mij zijn dat heel harde leermomenten geweest die ook afgestraft werden. Dat is dus iets om aan te werken."

Ricardo van Rhijn heeft inmiddels zes interlands op zijn naam staan. Ricardo van Rhijn heeft inmiddels zes interlands op zijn naam staan.

Hoewel Van Rhijn dus vorig jaar werd verkozen tot Talent van het Jaar en er op sportcomplex de Toekomst nooit werd getwijfeld aan zijn talent debuteerde de Leidenaar pas op 20-jarige leeftijd in het eerste elftal. ,,Dat is ook een manier om uiteindelijk tot succes te komen. Ik ben nog steeds maar 21, dus nog vrij jong. Ik ben echter geen jongen die op zijn 18de heeft gedebuteerd in het eerste elftal. Dat maakt ook niet uit, want niet iedereen bewandelt dezelfde weg. Ik ben heel blij met de route die ik nu heb gevolgd. Hopelijk volgen er nog een hoop hoogtepunten."

Te beginnen met de titel Speler van het Jaar. ,,Dat is inderdaad een mooi streven. Misschien is dat iets voor volgend seizoen of het jaar daarna", zegt de zesvoudig international met een lach. ,,Maar die twee landstitels pakken ze me in elk geval niet meer af. Ik had een paar jaar geleden niet durven dromen dat ik twee keer kampioen zou worden in anderhalf jaar tijd. Dat is niet veel spelers gegeven. Daarnaast heb ik ook nog eens het Nederlands elftal bereikt. Ondanks dat is voor mij nog steeds alles redelijk nieuw."

Dat laatste geldt eveneens voor zijn opvolger als Talent van het Jaar, Viktor Fischer. Desalniettemin kan Van Rhijn zich geheel vinden in de keuze voor zijn 18-jarige ploeggenoot. ,,Volkomen terecht. Zijn naam had iedereen wel kunnen invullen. Viktor is een heel jonge jongen die zijn waarde in een aantal belangrijke wedstrijden al heeft bewezen. Ik vind het dus nogmaals volkomen terecht dat hij dit jaar die titel heeft gewonnen."

Fischer komt daarmee in het rijtje met onder anderen Gregory van der Wiel, Jan Vertonghen, Thomas Vermaelen en Hedwiges Maduro, die inmiddels actief zijn bij Paris Saint Germain, Tottenham Hotspur, Arsenal en Sevilla. Tegelijkertijd vallen ook de namen op van Richard Knopper en Nicolae Mitea, die in 1999 en 2004 de Marco van Basten Trofee veroverden. Beiden verloren na hun periode bij Ajax de aansluiting met het topvoetbal. De titel 'Talent van het Jaar' is dus geen garantie voor succes.

Winnaars Marco van Basten Trofee:

1994 - Tarik Oulida
1995 - Nwankwo Kanu
1996 - Nordin Wooter
1997 - Mario Melchiot
1998 - Benni McCarthy
1999 - Richard Knopper
2000 - Cristian Chivu
2001 - Rafael van der Vaart
2002 - Maxwell
2003 - Steven Pienaar
2004 - Nicolae Mitea
2005 - Hedwiges Maduro
2006 - Urby Emanuelson, Thomas Vermaelen
2007 - Ryan Babel
2008 - Jan Vertonghen
2009 - Gregory van der Wiel
2010 - Toby Alderweireld
2011 - Christian Eriksen
2012 - Ricardo van Rhijn
2013 - Viktor Fischer

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst