Menu
Voltooien De Jong en Blind perfect jaar?

Voltooien De Jong en Blind perfect jaar?

Als Siem de Jong en Daley Blind zondag speeltijd krijgen tegen FC Groningen kunnen de Ajacieden terugkijken op een perfect seizoen. De aanvoerder en de linksback waren in alle voorgaande 33 speelrondes van de Eredivisie van de partij. De laatste Ajacied die een perfect seizoen draaide en alle 34 competitieduels speelde was in 2009-2010 Gregory van der Wiel.

Van der Wiel verruilde Ajax begin dit seizoen voor Paris Saint-Germain en was in het laatste titelloze seizoen in alle Eredivisiewedstrijden van de partij. De prestatie van Siem de Jong is extra bijzonder omdat hij dit jaar elk duel begon als basiskracht. De Ajax-captain droeg, afwisselend als middenvelder of als spits, twaalf doelpunten bij aan het kampioenschap. De Jong reikte in het afgelopen seizoen nog tot 29 wedstrijden. In zijn eerste kampioensjaar 2010-2011 stopte de teller bij 32 optredens. De multifunctionele De Jong heeft dat persoonlijke record dit jaar inmiddels dus verbroken.

Na de van PSV verloren strijd om de Johan Cruijff Schaal (4-2) wees niks erop dat Daley Blind elk competitieduel ging spelen. Laat staan dat de Ajacied een stabiel seizoen tegemoet zou gaan. In speelronde 1 van het huidige seizoen (Ajax-AZ 2-2) schonk Frank de Boer de verdediger een plek in zijn basiselftal. Wat volgde was een fase van stuivertje wisselen met concurrent Mitchell Dijks, als aanstormend talent dit seizoen debutant in de A-selectie.

Gregory van der Wiel is de laatste Ajacied die alle 34 duels speelde in de Eredivisie (seizoen 2009-2010). Gregory van der Wiel is de laatste Ajacied die alle 34 duels speelde in de Eredivisie (seizoen 2009-2010).

In het tweede competitieduel met NEC schonk De Boer zijn vertrouwen aan Dijks. Blind startte een week later weer, thuis tegen NAC. De wedstrijd in en tegen Heerenveen (2-2) was de laatste waarin Dijks begon. Vanaf speelronde 5 was Blind weer onomstreden basisspeler. Sinds Ajax - RKC Waalwijk op 15 september 2012 is Blind een niet meer weg te denken schakel in het Ajax-elftal. Blind werd na de kampioenswedstrijd tegen Willem II zelfs gehuldigd als Ajacied van het Jaar. Het is een prestatie die de back en international zeker dankt aan zijn vechtlust en mentale veerkracht.

Afgelopen seizoen waren drie Ajacieden dicht bij een evenaring van de prestatie van Van der Wiel. Voorafgaand aan de laatste competitiewedstrijd tegen Vitesse stond de teller ook voor Vurnon Anita, Christian Eriksen en Kenneth Vermeer op 33 Eredivisie-optredens. Na de midweekse kampioenswedstrijd tegen VVV-Venlo (2-0) schonk De Boer het trio een rustige, voetballoze zondagmiddag in de Gelredome. Anita en Vermeer bekeken het duel 90 minuten lang vanaf de bank. In de Gelredome zat Eriksen zelfs op de tribune. Wellicht schenkt De Boer zijn steunpilaren ook in Groningen een (halve) snipperdag en wat kostbare rust. Al is het voltooien van een perfect seizoen een eervol vooruitzicht.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst