Menu
Vonk: 'Het afscheid was echt heel mooi'

Vonk: 'Het afscheid was echt heel mooi'

Hans Vonk kwam zaterdag voor de laatste maal in actie voor Bafana Bafana. Na zestig minuten kreeg de keeper van Zuid-Afrika, begeleid door luid applaus van de toeschouwers, een publiekswissel. ,,Het was vol emotie, heel mooi", vertelde de doelman na afloop.

De wedstrijd ging overigens verloren voor Zuid-Afrika. Senegal won de Nelson Mandela Cup door het gastland met 3-2 te verslaan. Vonk had liever zijn laatste interland winnend afgesloten, maar dat was niet het belangrijkste. ,,Op het moment dat ik van het veld ging kreeg ik groot applaus. En dat was mooi, want het publiek hier is erg kritisch, zeker op een blanke speler. Dat applaus is een teken dat ik op de een of andere manier toch het publiek voor me heb weten te winnen. Het was echt erg mooi." Na afloop van de wedstrijd kreeg de doelman nog enkele cadeau's uitgereikt. Vooraf was een aantal speeches van mensen van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond hem ten deel gevallen en ook mensen uit Nederland lieten merken met hem mee te voelen. ,,Ik kreeg behoorlijk wat sms'jes uit Nederland, de boodschap was dat ik er vooral van moest genieten. Dat heb ik gedaan." Gedurende de voorbereiding op het duel was Vonk zich steeds bewust van het feit dat hij bezig was met zijn laatste momenten bij het nationale team. ,,Het zingen in de bus en de kleedkamer, de besprekingen, en het kwartier voor de aftrap dat je het veld opkomt voor de nationale volksliederen, die heb ik nu intenser beleefd."

In 1998 begon zijn loopbaan bij Bafana Bafana. In dat jaar en in 2002 nam hij deel aan de WK's, die hij terugkijkend de meest bijzondere ervaringen vond. Zeven jaar en 43 interlands later is aan een periode een einde gekomen. Vonk: ,,Je weet nooit of dit het juiste moment is om te stoppen. Kijk maar naar bijvoorbeeld Nedved, het is ontzettend moeilijk dat moment te kiezen. En het liefst had ik in sportief opzicht ook goed afscheid genomen. Maar ik denk dat dit een goed moment is. Het team is nu erg jong, behalve Aaron Mokoena en ik zijn er allemaal nieuwe jongens bijgekomen. Zijn moeten met elkaar gaan toewerken naar het WK in 2010 en de Afrika Cup volgend jaar."

Het voetbal in Afrika is totaal anders dan in Europa. Vonk kreeg daar tijdens zijn laatste wedstrijd nog een mooi voorbeeld van. ,,Vlak voor het begin waren de scheidsrechters uit Zambia nog niet gearriveerd. Het team dat dan te gast is, Senegal in dit geval, mag dan een scheidsrechter aanwijzen. Maar die man was echt verschrikkelijk. Dus ben ik in de rust naar hem toe gegaan en heb ik hem verteld wat ik ervan dacht. Later beek die man ook uit Senegal te komen. Dat maakt het dan wel weer mooi eigenlijk. Ik denk niet dat zoiets in Europa zou kunnen. Met het Zuid-Afrikaanse elftal reis je naar landen als Burkina Faso en train je in Kinshasa. Daar kom je normaal gesproken niet zo snel. Dat reizen, dat zal ik heel erg gaan missen. Het is af en toe wel eens lekker om er even tussenuit te gaan, eens een ander trainingsveld dan dat van Ajax te zien."

Naast het einde van zijn interlandcarrière, loopt ook het contract van Vonk bij Ajax na dit seizoen af. ,,Ik weet dat erin de media berichten zijn verschenen dat ik graag twee jaar in Zuid-Afrika zou willen voetballen. Dat klopt deels. Ik wil zeker nog twee jaar doorgaan met voetballen, en dat wil ik het liefst bij een mooie club. Als Ajax me nog een jaar wil houden, dan blijf ik, ik heb het namelijk prima naar mijn zin", aldus de nu voormalig doelman van Bafana Bafana.