Menu
Vonk kiest voor dubbelfunctie bij Ajax Cape Town

Vonk kiest voor dubbelfunctie bij Ajax Cape Town

Hans Vonk zette dinsdagmiddag zijn handtekening onder een contract dat hem voor minimaal twee jaar aan Ajax Cape Town verbindt. De keeper had keuze uit meerdere clubs om zijn carrière voort te zetten, maar: ,,Ik heb gekozen voor de uitdaging in Kaapstad", aldus de geboren Zuid-Afrikaan.

Bij Ajax Cape Town zal Vonk nog twee jaar actief zijn als keeper. ,,De hoop en de verwachting is dat ik met mijn ervaring het team naar een iets hoger niveau kan tillen. Moeneeb Josephs, mijn grootste concurrent, zal naar alle waarschijnlijkheid de club verlaten, dus gaan we ervan uit dat ik onder de lat zal staan. Al ben ik niet bang voor concurrentie, hoor. Maar ik hoop dat ik met mijn ervaring inderdaad iets kan bijdragen."

Dat Vonk bij een nieuwe club eerste keeper wilde zijn, is een van de redenen dat de doelman zijn heil niet bij PSV zocht. ,,Bovendien wilde ik graag een nieuw avontuur aangaan. Toen ik de laatste keer met het nationale team in Zuid-Afrika was, heb ik gezegd dat ik daar mijn carrière wel zou willen voortzetten. Dat is in de media terechtgekomen, maar het werd eigenlijk niet echt serieus genomen. Dat was wel grappig. Uiteindelijk waren twee clubs geïnteresseerd: Ajax Cape Town en Supersport United uit Pretoria. Toen is de directie van Ajax een paar weken geleden op werkbezoek gegaan naar Ajax Cape Town en zeer enthousiast teruggekomen. Ik heb vervolgens met Martin van Geel een gesprek gehad over of ik iets zou kunnen betekenen vanuit Ajax Cape Town voor Ajax hier. Ik word er een soort 'technisch coördinator'. Hoe we dat precies gaan invullen, moet nog besproken worden. In principe ga ik eerst twee jaar voetballen. Ik heb een optie om twee jaar langer te blijven bij Ajax Cape Town in die nieuwe functie. Maar tijdens de eerste twee jaar kan ik die functie wel al gestalte gaan geven. Waar het op neerkomt, is dat ik Ajax Amsterdam op de hoogte houd en verslag uitbreng van, onder andere, de ontwikkeling van talenten. Maar nogmaals, hoe dat precies zal gaan, moet nog worden vastgelegd. Ik kan alleen zeggen dat ik er heel erg veel zin in heb en ik vind het prachtig dat ik op deze manier nog aan Ajax verbonden blijf'', aldus Vonk.

Vonk werd geboren in Zuid-Afrika, maar verhuisde al snel naar Nederland. Een echte Zuid-Afrikaan wil hij zich derhalve niet noemen, maar vanwege zijn Zuid-Afrikaanse paspoort kwam hij in aanmerking voor Bafana Bafana. Hij speelde 43 interlands voor het nationale team. In de Nederlandse competitie speelde Vonk 462 wedstrijden. Hij begon zijn loopbaan bij RKC, kwam een seizoen uit voor respectievelijk FC Wageningen en FC Den Bosch, voor hij in 1996 verhuisde naar sc Heerenveen. Vanaf 2004 stond hij bij Ajax onder contract. Voor de Amsterdammers speelde hij 36 wedstrijden en hij won anderhalve week geleden de nationale beker. Vanaf deze zomer wordt Vonk dus Urban Warrior bij de satellietclub van Ajax in Kaapstad, Ajax Cape Town.