Menu
Vonk sluit vervelende periode af

Vonk sluit vervelende periode af

Met een glimlach stapt Hans Vonk dinsdag van het trainingsveld naast de ArenA. Met zijn nieuwe keepersklus hoeft de ervaren doelman zich voorlopig niet meer te vervelen. ,,Ik ben heel blij'', stelt Vonk na de sessie met trainer Carlo l’Ami.

Hans Vonk keerde vandaag op het trainingsveld terug als Ajacied. Hans Vonk keerde vandaag op het trainingsveld terug als Ajacied.

De zak vol ballen wordt achteloos over de linkerschouder meegedragen. Onderweg van veld naar kleedkamer groet Hans Vonk wat oude bekenden. Hartelijk. Met de blessures van Maarten Stekelenburg en Dennis Gentenaar kampte Ajax met een klein keepersprobleem. Vonk kwam over vanuit Kaapstad en bracht redding.

,,Ik heb het voetbal gemist. Heel erg zelfs’’, vertelt Vonk, die op 30 juni stopte als doelman van Ajax Cape Town. Een fraaie carrière leek daarmee ten einde. Een leven na het voetbal kon beginnen. Het werd niet wat de 38-jarige Vonk zich er vooraf van had voorgesteld. ,,Ik kwam er al snel achter dat ik het voetbal miste. Ik werd onrustig, miste de regelmaat en het fysieke. Dat was raar, vooral omdat ik toch ook naar deze periode, na mijn carrière, had uitgekeken. Fit thuis zitten was gewoon stierlijk vervelend. Het was daarom niet zo'n leuke periode. Ook al stonden er in Kaapstad natuurlijk wel heel veel mooie en leuke dingen tegenover.’’

Vonk en keeperstrainer Carlo l'Ami overleggen tijdens de middagtraining. Vonk en keeperstrainer Carlo l'Ami overleggen tijdens de middagtraining.

Na een kort contact met zijn oude club, Vonk keepte tussen 2004 en 2006 36 officiële duels in Ajax 1, stapte hij maandagavond op het vliegtuig naar Amsterdam. Ruim een half etmaal later meldde de lange goalie zich al in de Amsterdam ArenA. Vonk tekende een contract tot aan het einde van dit seizoen. In de verbintenis zijn voorwaarden opgenomen waardoor het mogelijk is om het contract eerder te beëindigen.

,,Het is leuk om terug te zijn’’, vertelt Vonk. ,,Dit is mooi. Ook al weet ik niet of ik zal gaan keepen. Kenneth Vermeer is de eerste doelman. Zo is dat afgesproken. En als Maarten en Dennis terugkeren, nemen zij hun plaats ook weer in. Mijn rol als keeper is dan ook heel beperkt. Ik moet gewoon een betrouwbare stand-in zijn.’’

Ondertussen meldt zich een koerier bij Vonk. De ervaren keeper en oud-international van de Zuid-Afrikaanse ploeg moet tekenen voor een pakketje van kledingsponsor adidas. Als de plichtpleging is afgehandeld, neemt Vonk een halve minuut om alle plotselinge, toch verrassende ontwikkelingen op zich in te laten werken. ,,Na zo'n lange reis, enkele testjes en een eerste training ben ik moe maar voldaan.’’