Menu
Vonken spatten ervan af bij Ajax Kids Tour

Vonken spatten ervan af bij Ajax Kids Tour

Heel even verkeert Arek Milik in gewetensnood, en is er bij hem een innerlijke strijd van loyaliteitsgevoelens. In een partijspel gaat een spelertje van de tegenstander alleen op de keeper af. Als Milik ziet dat het 'gevaar' een Ajax-shirt draagt met zijn naam achterop, schreeuwt hij hard: 'Milik, scoren!'. Het zal vermoedelijk de eerste keer zijn geweest dat Milik hoopt op een goal van de tegenstander.

Bovenstaande moet wel in perspectief worden geplaatst. Plaats van handeling is de Ajax Kids Tour op sportcomplex de Toekomst, waarbij negen spelers van de A-selectie van Ajax acte de présence geven. De olympische gedachte van Pierre de la Coubertin 'meedoen is belangrijker dan winnen' staat centraal. Of zoals Diederik Boer zei: ,,Plezier maken met vriendjes en vriendinnetjes is het allerbelangrijkste.”

Terug op vertrouwde grond 
De Ajax Kids Tour heeft vanaf september door het hele land gereisd, maar de aftrap (in Zuidoost) en afsluiting waren dichtbij huis, namelijk in Amsterdam. ,,De editie op de Toekomst geldt als de afsluiting van het jaar en is altijd heel groot. Een heel mooie dag”, vertelt Daphne Seesing, coördinator evenementen bij de Supportersvereniging Ajax en betrokken bij de organisatie.

Ditmaal vallen liefst vierhonderd leden van de Kidsclub van tussen de zes en twaalf jaar met hun neus in de boter. Ze zijn verspreid over twee groepen. De eerste shift begint om 14.00 uur en de ander twee uur later. Met de spanning en het (haast aanstekelijke) enthousiasme zit het wel goed. Een hele dag vol Ajax-spelletjes. Daar gaan vele voetbalharten sneller van kloppen.

Ricardo van Rhijn onder druk gezet.
Ricardo van Rhijn onder druk gezet.
Drukte van belang bij het aanmelden.
Drukte van belang bij het aanmelden.
Ook Lucky was van de partij.
Ook Lucky was van de partij.
Mooie stijl!
Mooie stijl!
Verzamelen bij de trainers!
Verzamelen bij de trainers!
Het enthousiasme van de deelnemers spatte ervan af
Het enthousiasme van de deelnemers spatte ervan af
Na afloop van de partijtjes was het tijd voor handtekeningen.
Na afloop van de partijtjes was het tijd voor handtekeningen.
Een highfive voor de moeite.
Een highfive voor de moeite.
Dit is een goed stel, hoor.
Dit is een goed stel, hoor.

De 43-jarige Daphne Loebes heeft vrijwel continu haar telefoon in de aanslag. Foto's en video moeten het (afwezige) thuisfront laten meegenieten. ,,Dat mannetje is echt helemaal gek van voetbal en van Ajax”, zegt ze, wijzend naar haar zoon Jay, getooid in het groene uitshirt. ,,Mijn man trouwens ook, maar hij moest werken. Ik ben zelf ook een liefhebber, al word ik af en toe gek van al dat onafgebroken gepraat over voetbal."

Jay zelf geniet met volle teugen en gooit alles in de strijd om zich op de heilige grond in de kijker te spelen. Zelf kijkt hij vooral uit naar het samenspel met Cillessen, dat (dan) nog moet volgen. In het adidas miCoach Performance Centre staan partijspelletjes op de rol, en daar zijn de aanwezige Ajax 1-spelers ingedeeld. Na afloop van een partij, als er doorgewisseld moet worden, is er tijd voor handtekeningen. Het valt daarbij op hoe populair Milik is.

Genieten 
Tijdens de twee uur durende clinic worden de deelnemers onderworpen aan verschillende disciplines van het voetbalspel. ,,De kinderen komen om lekker te voetballen”, vertelt Seesing. ,,We hebben leuke spelletjes uitgezet.”

Ze prijst zich gelukkig met het aanvankelijk fantastische weer, dat even na 16:00 uur wel betrekt. Het kan de pret niet drukken. ,,Dat weer hebben we goed besteld.”

Alle deelnemers gaan met een glimlach en schitterende herinneringen naar huis, maar voor een select gezelschap ligt nog een prijs klaar. Een van de onderdelen is een snelheidsparcours, waarbij de tijd van alle deelnemers wordt gemeten. Vanwege het 15-jarige bestaan van de Kidsclub worden de vijftien groepssnelsten van zowel de eerste als tweede shift in het zonnetje gezet.

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees