Menu
'Voor Ajax moet alles wijken'

'Voor Ajax moet alles wijken'

Supporters zijn er in alle soorten en maten. Iedereen beleeft Ajax op zijn eigen manier. In de Ajax-media komen de supporters aan het woord over hún Ajax. In deze aflevering vertelt Gerard Groenestein wat Ajax voor hem betekent.

Gerard Groenestein. Gerard Groenestein.

Supporter: Gerard Groenestein
Leeftijd: 58 jaar
Woonplaats: Almere
Seizoenkaarthouder? ,,Ja, sinds vijf jaar. Daarvoor ging ik ook vaak naar Ajax, maar moest ik regelmatig op zondag zelf sporten. Ik zit in vak 409. Ik heb daar veel nieuwe mensen leren kennen en maak regelmatig een praatje."


Fan van Ajax sinds:
,,Ajax-DOS in 1966. Ik moest deze dag eigenlijk zelf voetballen, maar omdat het veld was afgekeurd, ben ik samen met een vriend voor de eerste keer naar Ajax gegaan. Het sfeertje in De Meer was geweldig. Ik was direct verkocht. Ajax had een mooi team met onder andere Piet Keizer en Sjaak Swart. Gek genoeg kan ik me daar weinig meer van herinneren. Ik weet ook niet meer wat de uitslag was van Ajax-DOS. Het unieke, knusse sfeertje van De Meer is mij wel altijd bijgebleven."

Met wie kijk je naar de wedstrijden van Ajax:
,,Ik ga meestal alleen naar het stadion, maar af en toe gaat mijn schoonzoon mee. Mijn zoon mag niet meer mee, want dan verliezen ze altijd, haha. De samenvattingen van de uitwedstrijden kijk ik samen met mijn vrouw op de bank. Ik heb haar aangestoken met het Ajax-virus. Wanneer Ajax live op televisie is, moet alles wijken. We eten op tijd, zorgen dat er geen visite komt en zetten een aantal biertjes koud. Thuis leef ik nog meer mee dan in het stadion. Ik ben flink fanatiek. We houden de hond bewust zo ver mogelijk van me weg, haha."

Mooiste Ajax-moment:
,,De penalty van Cruijff en Olsen tegen Helmond Sport. Het hele stadion was in verwarring. Tijdens de wedstrijd werd er over niets anders gesproken."

Mooiste Ajax-doelpunt:
,,Ik kan natuurlijk niet om de omhaal van Marco van Basten heen. Het puntertje van Patrick Kluivert in de Champions League-finale van 1995 vond ik ook prachtig, puur vanwege het moment. Mijn vrouw en ik hebben thuis groot feest gevierd."

Favoriete Ajax-speler op dit moment:
,,Urby Emanuelson. Hij laat wel eens een steekje vallen, maar als het moet dan staat hij er. Hij is niet bang om een duel aan te gaan en laat zijn directe tegenstander altijd weten dat hij er is. Je moet hem twee keer passeren voordat je van hem af bent. Wat ik belangrijk vind, is dat hij verdedigt op een faire manier. Tot vorig seizoen was John Heitinga mijn favoriet. Hij stond er altijd wanneer het nodig was. Ik ben hem een keer tegengekomen in een restaurant in Haarlem. Ik was toen zo brutaal om hem aan te spreken. Hij zat na zijn snelle ontwikkeling bij het eerste elftal in een dipje. Ik vroeg hem of hij met de komst van Jaap Stam niet bang was voor zijn basisplek. Hij vertelde mij dat hij wel weer terug zou komen. Hij heeft woord gehouden. Vanaf dat moment had ik een bijzondere band met hem. Ik mis nog elke wedstrijd het ‘Oh Johnny’ in de ArenA."

Favoriete Ajax-speler uit de historie:
,,Het is gemakkelijk om aanvallers te noemen, maar ik vind de verdediging en de keeper minstens zo belangrijk. Aanvallers mogen een fout maken, maar voor verdedigers en keepers heeft een fout vaak desastreuze gevolgen. Ik vond Velibor Vasovic fantastisch. Het was een klein kereltje die altijd de aandacht wist te trekken. Ik vond het heerlijk om hem te zien voetballen."

Favoriete club naast Ajax:
,,FC Volendam. Toen ik in de A-jeugd kampioen werd met Geinburgia uit Driemond mochten we een vriendschappelijke wedstrijd spelen tegen de A1 van FC Volendam. Op verzoek van de Volendammers duurde de wedstrijd twee keer twintig minuten. We verloren met 7-0, maar het was een prachtige ervaring om in hun stadion te spelen. Vanaf dat moment volg ik de club met meer dan gemiddelde interesse. FC Volendam heeft altijd mijn sympathie gehad."

Ajax is voor mij...
,,Bijna net zo belangrijk als mijn vrouw en kinderen. Ajax zit in mijn bloed. Iedereen in mijn omgeving weet dat. Op mijn werk noemen ze me vaak niet eens Gerard, maar Ouwe-Ajacied."