Menu
Voor Amin Younes is het leven nu goed

Voor Amin Younes is het leven nu goed

Amin Younes moet lachen als hem gevraagd wordt of hij bezig is aan het beste seizoen uit zijn profcarrière. ,,Met afstand”, grijnst de Duitser. Zijn zelfverzekerde lichaamshouding spreekt boekdelen. ,,Het voelt geweldig om de koppositie in bezit te hebben. Dat maakt alles net even wat leuker, zelfs het eten smaakt dan beter.”

Halverwege het gesprek met Younes passeert assistent-trainer Dennis Bergkamp. De voormalig schaduwspits constateert dat Engels de voertaal is en vraagt al fluisterend in het oor van de aanvaller waarom de conversatie niet in het Duits of Nederlands gaat. Het laatste probeert Younes zich eigen te maken, maar gaat nog niet van harte.

,,Mijn Nederlands kan beter”, vertelt Younes, in het Engels. ,,Ik heb Nederlandse les, maar de laatste tijd is het er een beetje bij ingeschoten. De focus ligt nu voor even volledig op het voetbal.”

De voetbaltaal spreekt Younes inmiddels wel. Plots schakelt hij over op het Nederlands. ,,Kaatsen, omschakeling, drukzetten, de belangrijkste uitdrukkingen ken ik wel. Gelukkig hebben het Duits en het Nederlands veel overeenkomsten en dezelfde woorden.”

'Geweldige staf'
Met Younes heeft Ajax ogenschijnlijk een voorbeeldprof in huis gehaald. Hij traint hard en veel, staat open voor advies en is een heel vriendelijk persoon. ,,Het doel vanaf mijn allereerste dag bij Ajax is om zoveel mogelijk te leren. Als je naar Ajax komt, vind ik dat je zo ingesteld moet zijn. Ik ben heel blij en dankbaar. De staf – met de coach, Dennis en Hennie – doet het geweldig. Ze praten veel met me en geven aan wat ik beter kan doen. Daar ben ik erg blij mee. Kijk, je kunt wel de hele dag trainen, maar als je foute dingen traint, word je niet beter."

Younes zei het al vaker: hij is onder de indruk van veel van zijn teamgenoten. ,,We hebben geweldige spelers en persoonlijkheden. Het niveau op de training is erg hoog. Arek Milik is in goede vorm, maar ook op de bank hebben we goede spelers. Een goede zaak, want dat houdt iedereen scherp. Je bent nooit zeker van je plek. De coach is eerlijk naar iedereen. Hij kijkt op de training precies wat iedereen doet en ziet echt alles.”

,,Ik zou graag met Duitsland naar de Olympische Spelen gaan."
,,Ik zou graag met Duitsland naar de Olympische Spelen gaan."

Zelf is Younes al geruime tijd een vaste waarde op de linkervleugel. Hij lijkt de Amsterdamse fans overtuigd te hebben en iedere week aan populariteit te winnen. ,,Ik voel het ook in het stadion. Dat is voor mij natuurlijk belangrijk. Ik speel voetbal omdat ik het leuk vind en succesvol wil zijn. Maar ik wil vooral waarde voor het team hebben en niet alleen een show opvoeren. Natuurlijk speel ik voor de fans, en wil ik vooruitspelen en de tegenstander verrassen. Maar in eerste instantie wil ik vooral belangrijk zijn voor het team. Effectiviteit is belangrijk.”

Younes kwam naar Ajax om prijzen te winnen, daar was hij meteen duidelijk over, en vooralsnog ligt zijn ploeg op koers. De Duitser zegt 'heel positief' te zijn over de titelstrijd met PSV. ,,We moeten stabiel zijn en ons blijven focussen. Als we onze resterende wedstrijden winnen, worden we kampioen.”

Louter finales
Vooruitkijken, of de schema's van Ajax en PSV vergelijken, wil Younes niet. ,,Ik kijk alleen naar de volgende wedstrijd. Vanavond wacht Cambuur. Elk duel is nu een finale. We mogen niet al denken aan de wedstrijden tegen FC Utrecht of FC Twente. Het wordt nog heel lastig om bij Cambuur te winnen."

Druk voelt Younes in ieder geval niet. ,,Totaal niet”, zegt hij. ,,Het is juist fun. We staan aan kop van de ranglijst. Dat wil toch iedereen? Wij kunnen iedere week laten zien dat het terecht is. Natuurlijk is het ook zwaar, maar ik bekijk het liever positief. Alle andere teams zouden maar wat graag met ons willen ruilen.”

Wat Younes betreft krijgt het seizoen een schitterend einde. Naast het binnenhalen van het kampioenschap droomt hij van deelname aan de Olympische Spelen met Jong Duitsland. ,,Dat is wel een doel. Het is een schitterend evenement en ik zou graag van de partij zijn. Misschien nodigt de coach me uit, misschien ook niet. Maar voorlopig ligt mijn focus bij Ajax en niet bij Duitsland."

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst