Menu
Voor de vierde keer op rij kampioen!

Voor de vierde keer op rij kampioen!

Ajax is kampioen van de Eredivisie 2013-2014! Het 1-1-gelijkspel bleek zondag voldoende voor de 33e landstitel in de clubhistorie en een unieke vierde titel op rij. Lasse Schöne hielp Ajax in Almelo aan het beslissende, titelwaardige doelpunt.

Ajax had vooraf aan een punt voldoende voor het landskampioenschap. Heracles Almelo was bij ingang van de 33e speelronde in de Eredivisie nog niet zeker van lijfsbehoud. Om de theoretische kans op nacompetitie om promotie/degradatie te elimineren, hadden de Almeloërs ook al genoeg aan een enkel punt. Het leverde na 75 minuten gelijkopgaand voetbal uiteindelijk toch een salonremise op. Waarover later meer.

Frank de Boer zag Joël Veltman na een schorsing in de bekerfinale terugkeren in zijn basisploeg. De verdediger vormde een centraal duo met Stefano Denswil, vervanger van de geblesseerde Niklas Moisander. Onder aanvoering van captain Daley Blind – opererend als centrale middenvelder – ging Ajax vanaf 14:30 uur op titeljacht. De jacht bleek er een met pieken en dalen. Na de eerste waarschuwing, al na 55 seconden geuit door Iliass Bel Hassani (kopbal naast), opende Lasse Schöne de score voor de gasten. De Deen kogelde de bal vanuit een vrije trap via de dwarslat voorbij de kansloze Remko Pasveer. Wie had de score eigenlijk beter kunnen openen dan Schöne; dit seizoen misschien wel de constantste Ajacied? Met zijn multifunctionele inzetbaarheid en belangrijke treffers was de routinier in de jaargang 2013-2014 al veel vaker goud waard voor Ajax.

Ajax veroverde de 33ste landstitel en de vierde op rij! Ajax veroverde de 33ste landstitel en de vierde op rij!

Met de 0-1-voorsprong na dertien minuten leken de Ajacieden al vroeg op rozen te zitten. Vanuit het bezoekersvak van het uitverkochte Polman Stadion werd al snel een ‘sta op voor de kampioenen’ aangeheven. De liederen van de meegereisde fans werden ongetwijfeld meegezongen of toch minstens –geneuried door de talloze Ajacieden elders in het knusse stadion. Bij de openingsgoal van Schöne was goed te zien hoeveel Ajax-fans een plek hadden gevonden buiten het uitvak. Het kampioensduel verliep buiten de lijnen gelukkig verder vlekkeloos.
Dat gold niet voor het scoreverloop. Halverwege de eerste helft bewees Simon Cziommer namens de thuisploeg óók een uitstekende vrijetrap in de benen te hebben. De ervaren middenvelder stuurde zijn gevoelvol genomen trap secuur richting kruising. Met de gelijke tussenstand was er nog weinig aan de hand voor de Ajacieden. De Amsterdammers creëerden zich voor de pauze kansen en mogelijkheden via Schöne (schot geblokt) en spits Kolbeinn Sigthórsson (kopbal over).

Na knullig balverlies van oud-Ajacied Milano Koenders, schonk Davy Klaassen de Deen wellicht zijn grootste mogelijkheid. Op het moment suprême - het moment om van dichtbij uit te halen - gleed Schöne nét weg op de door regen doorweekte Almelose kunstsprieten. Jasper Cillessen trad tussentijds knap reddend op toen hij Mark Uth voor zich zag opduiken. De doelman behoedde zijn ploeg hoogstpersoonlijk voor een tweede tegentreffer.

Ook na rust lukte het de regerend landskampioen maar niet zich overtuigend voorbij de thuisploeg te spelen. Ajax ontsnapte opnieuw aan een achterstand, toen Rosheuvel zijn inzet voorlangs mikte. In de tegenstoot werkte Klaassen zijn gedrukte schot recht in de handen van Pasveer. Was bij de lijstaanvoerder wellicht dan toch sprake van milde kampioensdruk?

De invallers Christian Poulsen (voor Denswil) en Bojan (vervanger van Lesly de Sa) moesten extra kracht en stabiliteit brengen. De huurling van FC Barcelona was tien minuten voor tijd bijna beslissend. Bojan zag zijn schuiver net naast verdwijnen. Het laatste venijn verdween daarmee uit de wedstrijd. Heracles en Ajax vonden het genoeg en vulden het restant met risicoloos voetbal. Het gelijkspel werd door beiden ‘veiliggesteld’ door ontelbare breedtepassjes. Bepaald niet oogstrelend, maar wel begrijpelijk.

Zo vierden de Ajacieden vanaf 16:17 uur hun nieuwste titelfeest. Een klein kwartier later overhandigde Ajax-clubicoon Bennie Muller de inmiddels in kampioensshirts gestoken Ajacieden de kampioensschaal. Met de 33e landstitel schreven de Ajacieden kersverse historie; nooit eerder lukte het de club zich vier keer op rij tot ’s lands beste te laten kronen. Frank de Boer is bovendien de eerste Eredivisietrainer die een club vier keer op rij richting titel leidt. De Ajacied leverde die recordprestatie in recordtijd van slechts 3,5 jaar tijd. Voor bankzitter Lerin Duarte was het bezoek aan zijn oude club extra speciaal; op vertrouwde grond veroverde hij zijn eerste kampioenschap.

De Ajacieden op het wedstrijdformulier vierden het kampioensfeest overigens met de meegereisde selectiegenoten die voor dit duel buiten de wedstrijdselectie vielen. Ook de geblesseerden Moisander en Siem de Jong laafden zich op het veld en in de kleedkamer aan de champagne. ‘Kampioen wordt je met de gehele selectie’, benadrukte De Boer al vaker. Het veiligstellen van de 33e landstitel is meer dan ooit een prestatie van het collectief. Ajax ontbeerde dit seizoen een onbetwiste uitblinker, de Ajacieden vormden simpelweg het meeste constante en beste presterende collectief. Ajax is opnieuw de beste ploeg in de Eredivisie.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees

Feest in de kleedkamer! Feest in de kleedkamer!
Siem de Jong met de, met Jupiler bier gevulde, kampioensschaal. Siem de Jong met de, met Jupiler bier gevulde, kampioensschaal.
Ajax juicht na de openingstreffer van Lasse Schöne. Ajax juicht na de openingstreffer van Lasse Schöne.
Het werd een geweldig voetbalfeest in Almelo. Het werd een geweldig voetbalfeest in Almelo.
De Scandinaviërs hadden opnieuw een belangrijk aandeel in de landstitel van Ajax. De Scandinaviërs hadden opnieuw een belangrijk aandeel in de landstitel van Ajax.
Feest in de bus! Feest in de bus!
Dit soort taferelen komen de spelers onderweg tegen! Dit soort taferelen komen de spelers onderweg tegen!