Menu
Voor de zesde keer naar Bernabéu

Voor de zesde keer naar Bernabéu

In totaal troffen Real Madrid en Ajax elkaar tot dusver vijf keer op Spaanse bodem. De balans is in het voordeel van de Spanjaarden, al hebben de twee zeges van Ajax in Bernabéu een dermate historische waarde dat ze bij veel Ajax-fans nog helder op het netvlies staan. Aanstaande dinsdag staat de zesde editie van Real Madrid - Ajax op het programma.

Net als de laatste twee edities in het najaar van 2010 (2-0) en 2011 (3-0) werd ook de eerste ontmoeting in 1967 verloren. In de eerste ronde van de Europacup I ging Ajax na verlenging met 2-1 onderuit. Henk Groot scoorde die avond namens Ajax de enige goal in Spanje. Doordat de heenwedstrijd in Amsterdam in 1-1 was geëindigd, zat het Europese avontuur er voor Ajax destijds direct op.

Dat het ook anders kan, bewees Ajax in de gouden jaren zeventig en negentig. Zo bereikte het Ajax van Stefan Kovács in 1973 de finale van de Europa Cup I dankzij een doelpunt van Gerrie Mühren in Bernabéu. Twee weken na de 2-1 zege in Amsterdam stelde Ajax in Madrid een finaleplaats veilig. Ook die werd uiteindelijk van Juventus gewonnen, waardoor Ajax voor het derde jaar op rij de Europacup I won. De meest memorabele ontmoeting stamt uit 1995. Ook toen viel de uitwedstrijd tegen Real Madrid midden in een glorieperiode van Ajax. Enkele maanden na het winnen van de Champions League gaf Ajax voetballes aan de Koninklijke. Dat het ‘slechts’ bij 0-2 (goals van Jari Litmanen en Patrick Kluivert) bleef mocht haast een wonder worden genoemd. Het ontketende Ajax zag twee goals onterecht worden afgekeurd wegens buitenspel en raakte ook nog eens twee keer de lat. De wedstrijd van 22 november 1995 ging uiteindelijk de geschiedenis in als de wedstrijd waarin Ajax na afloop een staande ovatie van het Spaanse publiek kreeg.

De twaalfde ontmoeting tussen Ajax en Real Madrid staat dinsdagavond vooral in het teken van een - mogelijke - verlengde Europese campagne van Ajax. Borussia Dortmund en Real Madrid hebben zich immers al verzekerd van een plaats in de volgende ronde van de UEFA Champions League. Ajax heeft voorafgaand aan de laatste groepswedstrijd een punt voorsprong op de Engelse kampioen Manchester City. Mocht Ajax in Madrid winnen dan plaatst het zich op eigen kracht voor de knock-outfase van de Europa League. In ieder ander scenario is het afhankelijk van het resultaat bij Borussia Dortmund - Manchester City. Indien Borussia thuis zijn sportieve plicht doet en City in elk geval niet wint, gaat Ajax vrijdag bij de loting ook de koker in.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Pro Shots

Siem de Jong in actie tijdens de laatste ontmoeting tussen Real Madrid en Ajax in Bernabéu in 2011. Siem de Jong in actie tijdens de laatste ontmoeting tussen Real Madrid en Ajax in Bernabéu in 2011.