Menu
Voor even een lossere aanpak

Voor even een lossere aanpak

Met hernieuwde discipline en de nadruk op hard werken leefde Ajax tot dusver naar de start van het nieuwe seizoen toe, maar maandagmorgen had een lossere aanpak voor even de overhand. Niet geheel toevallig was het assistent-trainer Gerard van der Lem die - bij afwezigheid van Danny Blind - de leiding had over de training.

Blind was niet de enige die ontbrak op het oefencomplex naast de Amsterdam ArenA. Om half elf betraden slechts tien voetballers het trainingsveld, waaronder keeper Kenneth Vermeer. De hoofdmoot van de Ajax-selectie had in aanloop naar het Amsterdam Tournament een dagje vrijaf gekregen, zodat alleen de zes spelers die later aan de voorbereiding begonnen aan de bak moesten, plus een handvol anderen; de licht geblesseerden Thomas Vermaelen, Mauro Rosales en Steven Pienaar plus Edgar Manucharyan.

De Armeense vleugelaanvaller speelde zaterdagavond met zijn nationale team nog een wedstrijd op het EK voor spelers tot 19 jaar. In het Noord-Ierse Lurgan verloren Manucharyan en consorten van Frankrijk (1-0), zodat het toernooi na drie poulewedstrijden voorbij was voor de Armeniërs en de aanvoerder zich weer bij zijn club kon melden.

Op de dag van zijn terugkeer hoefde Manucharyan niet al te diep te gaan. De training begon nog wel met een paar series van sprintjes, maar daarna was er vooral tijd ingeruimd voor de bal én een gezonde dosis Amsterdamse humor. Van der Lem vertolkte daarbij vanzelfsprekend een voortrekkersrol. In een charismatische mengelmoes van krom Nederlands, Engels en Duits legde hij de spelers uit wat er van ze werd verwacht. Twee spelers gaven voorzetten, de zeven anderen dienden ze beurtelings af te ronden op het doel. Veel treffers leverde het niet op, zodat Van der Lem zich genoodzaakt zag volop aanwijzingen te geven. Na een misser van Charisteas: ,,Du musst ein bisschen later einlaufen, Chari. Und dann kommst du in de bal.''

Het doel werd op dat moment verdedigd door keeperstrainer Fred Grim, want Kenneth Vermeer was even daarvoor al richting kleedkamer vertrokken. De jonge doelman had wat klachten in de buikstreek. Aan het slot van de training diende er toch nog het nodige loopwerk verzet te worden, een onderdeel dat Mauro Rosales, Hatem Trabelsi, Steven Pienaar en Edgar Manucharyan deels aan zich voorbij lieten gaan.

Het resterende vijftal overbrugde nog een paar keer de lengte van het veld, om zich daarna ook in het gedrang bij de handtekeningenjagers te begeven. Toch bleef het trainingsveld niet leeg achter, want rond half een kwamen Julien Escudé en Maarten Stekelenburg hun ploeggenoten aflossen. Het geblesseerde tweetal werkte onder de hoede van fysiotherapeut Frank van Deursen een lichte training af.