Menu

Voor het eerst naar Roosendaal Pasanen ziek, Witschge geblesseerd

Voor het eerst in de historie reist Ajax naar Roosendaal voor een competitiewedstrijd. De Amsterdammers troffen RBC wel twee keer eerder in de geschiedenis, maar niet in Brabant. In de bekerfinale van 1986 won Ajax met 3-0 van de Brabanders en op 22 september van het afgelopen jaar zegevierde de formatie van Co Adriaanse met 2-0.

Cristian Chivu kopte Ajax in de thuiswedstrijd tegen RBC naar een 1-0 voorsprong. De verdediger kampte na woensdag met een blessure aan de voet, maar kon wel mee.

De status van de blessurelijst is enigszins veranderd. Pius Ikedia, Bogdan Lobont, Ole Tobiasen en Richard Knopper behoren nog niet tot de selectie. Op de vrijdagtraining raakte Richard Witschge geblesseerd. De middenvelder, sinds twee duels weer in de basis, kampt met een verstuikte enkel en kan zeker niet spelen. Cristian Chivu is op tijd hersteld van een schop tegen zijn hiel. Petri Pasanen meldde zich zondagochtend ziek af.

Wel kan trainer Adriaanse weer een beroep doen op Ferdi Vierklau. Voor de camera van het Amsterdamse AT5 zei de oefenmeester: 'Ferdi heeft maandag een hele wedstrijd in het tweede gespeeld. Dinsdag heb ik hem expres twee keer mee laten trainen, woensdag was hij vrij en vandaag (donderdag, red) was hij nog steeds fit. Hij is dus lichamelijk fit en wedstrijdfit. Omdat ik niet zo tevreden ben over Kanu is de kans dus aanwezig dat hij zondag bij de groep zit.' Nu Pasanen zich heeft afgemeld kan Adriaanse ervoor kiezen zowel Kanu als Vierklau op te stellen. Aaron Moekena is toegevoegd aan de groep vanwege het afzeggen van de Finse verdediger.

Met RBC gaat het niet zo lekker deze competitie. Ondanks de komst van Henk Vos, Regi Blinker en John Veldman staat de ploeg van trainer Robert Maaskant op de een-na-laatste plaats op de ranglijst. In eigen huis boekten de oranjehemden twee overwinningen, op Fortuna Sittard en Willem II. Met liefst 61 tegendoelpunten is de ploeg het meeste gepasseerd in de eredivisie.

In tegenstelling tot de wedstrijd in de Arena zijn er de nodige wijzigingen. Zo is doelman Sieb Dijkstra van RBC van het podium verdwenen. Nu staat AZ-huurling Oscar Moens tussen de palen.

Diverse spelers van Ajax waren deze week weg voor interland-verplichtingen. Cedric van der Gun, Andy van der Meyde, Cristian Chivu, Petri Pasanen, Shota Arveladze en André Bergdølmo. Alle Ajax-verdedigers hielden keurig de nul voor hun land. Roemenie won met 3-0, Noorwegen met 4-0 en Finland met 1-0. Shota Arveladze won met Georgie met 2-0 van de profs van FC Koln.

RBC heeft overigens een noviteit in voetballend Nederland. De toeschouwers kiezen vanmiddag de Man van de Wedstrijd via SMS. Via een speciaal 0900 nummer met daarachter het rugnummer getoetst van de beste RBC'er kunnen de fans hun favoriet kiezen. Het kost ze 2,50 per belletje.

Website RBC