Menu
Voor Huistra blijft Groningen speciaal

Voor Huistra blijft Groningen speciaal

In de schaduw van het eerste elftal is ook Jong Ajax volop bezig met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Behalve de spelersgroep is ook de trainersstaf flink gewijzigd ten opzichte van de vorige jaargang. Zo nam Pieter Huistra het trainersstokje over van Adrie Koster en keerde Fred Grim terug op het oude nest om de taken van Aron Winter te vervullen.

Huistra zal komend weekend met gemengde gevoelens de seizoensopening volgen van het vlaggenschip van zijn nieuwe werkgever. Ajax speelt namelijk zondag zijn eerste competitiewedstrijd uit bij FC Groningen, de club waarvoor de geboren Fries ooit als 17-jarige debuteerde in het eerste elftal. Enkele maanden na die entree beloonde toenmalig Groningen-coach Han Berger zijn jonge pupil met een basisplaats tegen uitgerekend Ajax.

Huistra kan zich dat moment uit 1984 nog goed herinneren. ,,Ik zat vanaf de voorbereiding bij het eerste en was ook wel een paar keer goed ingevallen. Vanwege blessures vond Berger de tijd rijp mij in de basis te laten starten’’, aldus de voormalige linksbuiten, die zich bijna onsterfelijk had gemaakt. ,,Ik kan me herinneren dat ik al na vijf minuten een gigantische kans kreeg die net voorlangs ging. Die had er in gemoeten. Dat moment staat nog steeds op mijn netvlies.’’ Uiteindelijk levert het duel geen winnaar op: 2-2. De treffers van de bezoekers worden die middag gemaakt door Marco van Basten.

Het duurt vervolgens bijna dertien jaar voordat Huistra zijn tweede FC Groningen - Ajax speelt. Hij heeft er dan omzwervingen opzitten langs BV Veendam, FC Twente, Glasgow Rangers, waarmee hij onder meer vijf keer kampioen van Schotland wordt en het Japanse Sanfrecce Hiroshima. ,,Ik keerde dat seizoen in februari vanuit Japan terug naar Groningen’’, graaft de achtvoudig international andermaal in zijn geheugen. ,,Ik weet wel dat we tegen Ajax in de tweede helft onder druk kwamen te staan.’’ Evenals in zijn eerste editie sleept Huistra met zijn ploeggenoten opnieuw een gelijkspel uit het vuur: 1-1. Magno Mocelin (FC Groningen) en Dennis Schulp (Ajax) verzorgen de productie.

Voor de wedstrijd van zondag zijn de verwachtingen bij Huistra hoog gespannen. ,,Ik verwacht een leuke wedstrijd en een gretig Ajax, dat zich wil revancheren voor afgelopen seizoen’’, legt hij uit. ,,Verder is zo’n eerste wedstrijd van de competitie voor elke club weer spannend om te kijken hoe je ervoor staat. Het is direct een goede test.’’

FC Groningen - Ajax begint zondag om 14.30 uur. Onder meer vanwege zijn drukke baan bij Jong Ajax is het zeer de vraag of Huistra aanwezig zal zijn in de Euroborg. Toch is hij het verleden niet vergeten. ,,Ik speel nog wel eens met oud-Groningen. Verder heb ik heel veel collega’s die daar nog steeds werken en waar ik nog steeds contact mee heb. De band is er dus nog steeds en die zal er ook wel blijven.’’

Resultaten van de laatste vijf seizoenen:

2008-2009 FC Groningen - Ajax 1-0 (25-01-2009)
2007-2008 FC Groningen - Ajax 1-2 (16-04-2008)
2006-2007 FC Groningen - Ajax 2-3 (28-01-2007)
2005-2006 FC Groningen - Ajax 3-2 (19-03-2006)
2004-2005 FC Groningen - Ajax 0-4 (19-12-2004)