Menu

Voor verliezend Oranje dringt de tijd

De Ajacieden Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart stonden in de laatste oefenwedstrijd voordat het EK begint in de basis van het Nederlands Elftal. Tegenstander was Ierland dat dankzij een fraaie treffer van Robbie Keane de wedstrijd won. In de tweede helft kwam ook de derde Ajacied, Johnny Heitinga, in het veld.

Oranje speelde in de Amsterdam ArenA de laatste oefenwedstrijd voor het Europees kampioenschap. Het had een mooie avond moeten worden. Een avond waarop de spelers van Oranje na een mooie zege op Ierland door het publiek enthousiast uitgezwaaid zouden worden. Waarna iedereen vol vertrouwen zou uitkijken naar het nakende EK.

Maar door de 1-0 nederlaag tegen Ierland was de stemming in mineur. Meer nog dan de uitslag, was het matige niveau dat de spelers van Oranje op de mat legden, reden voor ongerustheid. Want het liep vanaf de eerste minuut voor geen meter bij het Nederlands Elftal.

Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder kregen in deze generale repetitie een basisplaats van bondscoach Dick Advocaat. Van der Vaart stond in de voorste punt van 'de ruit', Sneijder aan de rechterkant. Michael Reiziger zorgde ervoor dat Johnny Heitinga op de bank moest blijven.

De Ajacieden konden niet voorkomen dat de eerste helft een foutenfestival werd. Veel balverlies lijdend en weinig pressie spelend was Nederland ondergeschikt aan het enthousiaste Ierland, dat zich overigens niet wist te kwalificeren voor Euro 2004.

Het spitsenduo Kluivert/Van Nistelrooy kwam opnieuw niet uit de verf, waardoor de vraag blijft of Advocaat op die manier in Portugal wil spelen. Hij wilde in elk geval de tweede helft tegen de Ieren niet zo verder. Kluivert bleef achter, Van der Meyde kwam er als rechtsbuiten in. Wesley Sneijder moest plaatsmaken voor Clarence Seedorf. Ook Heitinga mocht een helft spelen, als rechtsback.

Hij moest met zijn medespelers in de tweede helft wél een 1-0 achterstand ongedaan zien te maken, omdat Robbie Keane net voor rust op fraaie wijze de openingstreffer achter Edwin van der Sar knalde.

Dat lukte Heitinga bijna, want zijn prachtige voorzet werd door Roy Makaay - in het veld gekomen voor Van Nistelrooy - goed ingekopt. Met de redding van Given was echter ook niets mis, zodat de achterstand op het bord bleef staan.

Advocaat wisselde nog een aantal spelers, maar hield Rafael van der Vaart in de ploeg. Aanvankelijk vormde de Ajacied na rust met Seedorf een duo achter de centrale spits, maar Seedorf moest er na een kwartiertje al af met hamstringklachten. Zondag ondergaat hij een scan om te zien hoe ernstig de kwetsuur is.

Aan de stand veranderde in de tweede helft niets meer. Grote kansen kreeg Oranje niet, terwijl de Ieren nog een paar gevaarlijk werden. De nederlaag zal het zelfvertrouwen van de Nederlanders geen goed hebben gedaan.

De bondscoach heeft nog tien dagen om de spelers klaar te stomen voor het EK. Dan staat namelijk al Nederland - Duitsland op het programma.

Nederland - Ierland 0-1 (0-1). 45. Keane 0-1. Scheidsrechter: Dean. Toeschouwers: 42.000.

Nederland: Van der Sar; Reiziger (46. Heitinga), Stam, Bouma (84. Van Hooijdonk), Van Bronckhorst; Sneijder (46. Seedorf, 63. Bosvelt), Cocu, Van der Vaart, Davids (46. Robben); Kluivert (46. Van der Meyde), Van Nistelrooy (66. Makaay).
Ierland: Given; Finnan, Cunningham, O'Brien, Maybury; Barrett, Holland, Quinn, Reid (88. Doyle); Keane, Morrison (83. Lee).