Menu
Voor Vertonghen slaat uur U

Voor Vertonghen slaat uur U

Voor Jan Vertonghen breken spannende tijden aan. De jonge Belg kan zich deze periode nadrukkelijk in de kijker spelen en zo een plaats verdienen in het elftal. ,,Als het een keer moet, dan is het nu wel", is de linkspoot zich terdege bewust.

Jan Vertonghen vraagt om de bal. Gregory van der Wiel aast op een interceptie. Jan Vertonghen vraagt om de bal. Gregory van der Wiel aast op een interceptie.

De voorbereiding op het huidige seizoen vielen voor Jan Vertonghen compleet in het water. De Belg was al later terug vanwege het jeugd EK en raakte kort nadat hij zich weer in Amsterdam had gemeld geblesseerd. ,,Ik kwam op donderdag terug, had twee trainingen gehad en zou eerst niet meegaan naar VVSB voor een oefenduel en toen toch wel. In de tweede helft viel ik in en twintig minuten later kreeg ik een doodschop."

De schop was gelukkig niet zo dodelijk dat het Vertonghen zijn hele seizoen kostte. ,,Ik hoorde ook niets breken en de pijn trok vrij snel weg. Daardoor dacht ik dat het wel mee zou vallen. Ik had gehoopt op een herstelperiode van twee weken; het werden er vier maar het had veel erger gekund. Toch kwam de blessure op een dramatisch moment. Ik kon helemaal opnieuw beginnen terwijl ik had gehoopt mij in de voorbereiding in het team te kunnen knokken. Dat is de periode waarin het team wordt geformeerd en daar wilde ik bij zijn. Het was een grote domper dat het niet kon."

Jan Vertonghen kijkt net als Siem de Jong naar een andere activiteit elders op het trainingsveld. Jan Vertonghen kijkt net als Siem de Jong naar een andere activiteit elders op het trainingsveld.

Vertonghen moest geduld hebben. ,,Pas nadat ik minuten had gemaakt tegen Slavia Praag had ik het gevoel dat ik voor meer dan een invalbeurtje kon knokken. Toen ik in Praag in het veld kwam als invaller probeerde ik een steentje bij te dragen, misschien zelfs het beslissende doelpunt te maken want het stond tenslotte 1-1. Een goal en we zouden doorgaan. Wat zou het prachtig zijn geweest als dat was gelukt. Maar het werd een ontgoocheling. Ik voelde zoveel schaamte na de uitschakeling. We hadden goede hoop voor de wedstrijd want we zijn kwalitatief zoveel beter. Slavia was echter een nog stuggere ploeg dan we al dachten. Wat resteerde was ongeloof. Ongeloof dat we voor het tweede opeenvolgende jaar geen Champions League speelden."

Met een keurige onderschepping zet Vertonghen Luque van de bal. Met een keurige onderschepping zet Vertonghen Luque van de bal.

Wat resteert zijn de Eredivisie, het bekertoernooi en natuurlijk het UEFA Cuptoernooi waarin Vertonghen zich kan laten gelden. ,,Dit is de tijd om mijn kans te pakken. Thomas Vermaelen is geblesseerd, Edgar Davids ook. Nu moet het gebeuren!", klinkt het strijdvaardig. Afgelopen woensdag was hij echter ook een van de veertien die zich bijna lieten verrassen door Kozakken Boys. ,,Het liep totaal niet", duikt Vertonghen nog even terug in de wedstrijd die is verworden tot een pijnlijke herinnering. ,,Zij zetten ons goed vast en probeerden er vanuit de counter uit te komen. Wij hadden geen antwoord. We hadden ze kapot moeten spelen, maar dat hebben we niet gedaan."

Ook over zijn optredens tot nu toe in de Eredivisie, is Vertonghen kritisch. ,,Ik heb niet in alle drie de wedstrijden sterk gespeeld. Ik zoek de verklaring daarvoor niet in een smoesje dat ik nog wedstrijdritme mis. Ik had nog niet genoeg vertrouwen in mijzelf. Als ik een paar slechte balcontacten had gehad, dan wilde ik de bal niet meer vragen. Terwijl ik gewoon had moeten bedenken dat ik goed kan voetballen en moeten denken dat iedereen de bal maar bij mij moest inleveren."

Zijn regelmatige selecties voor de Rode Duivels zullen bijdragen aan het zo benodigde zelfvertrouwen. ,,Het is belangrijk dat ik veel wedstrijden op hoog niveau speel. De laatste paar keer ben ik altijd wel geselecteerd en ik hoop ook dat ik snel een van de vaste krachten word, maar zeker is dat nooit. Belgiƫ heeft namelijk veel meer goede spelers dan de wereld denkt. Nu hebben we een goede trainer die kiest voor de jeugd, voor de toekomst en voor het voetbal. Hij stelt veel spelers op die in de Nederlandse competitie spelen omdat hij een voetballend elftal wil hebben. Straks zijn er weer interlands en daar hoop ik bij te zijn. Tot die tijd wil ik drie keer hebben gewonnen met Ajax; tegen VVV-Venlo, Dinamo Zagreb en Sparta. Ook wil ik dan veel gespeeld hebben."