Menu
'Vooral laatste stuk revalidatie gevaarlijk'

'Vooral laatste stuk revalidatie gevaarlijk'

Een zonnige ochtendtraining naast de Amsterdam ArenA op maandag. Zonneschijn zorgde voor lachende Ajax-gezichten. Ook bij Nicolae Mitea, die in de eindfase van zijn revalidatie zit.

De inleidende ‘opwarmrondo’, de rondes om het trainingsveld, onvermijdelijke positiespelletjes plus de extra warming-up van loop- en conditietrainer Laurens Ebben. De Ajacieden leefden zich uit in de vertrouwde oefenstof. Zonder de internationals is nog steeds sprake van een fiks uitgedunde selectie.

Na de opwarmrondes rekken en strekken met Zdenek Grygera, Thomas Vermaelen en fysiotherapeut Frank van Deursen. Na de opwarmrondes rekken en strekken met Zdenek Grygera, Thomas Vermaelen en fysiotherapeut Frank van Deursen.

De (licht) geblesseerden Gabri, Zdenek Grygera, Nicolae Mitea en Thomas Vermaelen hielden zich afzijdig van het groepsgebeuren. Fysiotherapeuten Frank van Deursen en Ricardo de Sanders ontfermden zich, ook al vertrouwd, over de revaliderende Ajacieden. Keeperstrainer Fred Grim ontfermde zich over Maarten Stekelenburg en Kenneth Vermeer.

Na de training springt vooral de brede lach op het gezicht van Mitea in het oog. De glimlach volgt op een dolletje met Grygera. Laatstgenoemde Tsjech wordt notabene in het Roemeens in het ootje genomen. Wellicht zijn de ploeggenoten een wedstrijdje ‘wie het eerst weer fit is’ gestart. De verliezer trakteert zijn teamgenoot ongetwijfeld op een goede fles wijn. Tsjechische of Roemeense wijn; het zal om het even zijn. ,,Het gaat nu gelukkig al weer stukken beter’’, geeft Mitea nog een verklaring voor het opgewekte humeur. De Roemeense flankaanvaller rekent in een adem voor, dat hij alweer zeven weken geblesseerd moet toekijken. Een in de voorbereiding opgelopen hamstringblessure blijkt hardnekkiger dan gedacht.

Een van de spaarzame balcontacten van de Roemeen. Mitea trainde heel kort met de groep mee. Een van de spaarzame balcontacten van de Roemeen. Mitea trainde heel kort met de groep mee.

,,Ik ben nog niet honderd procent fit, maar vooral de laatste twee weken gaat het stukken beter’’, zegt Mitea tevreden. ,,Bij een hamstringblessure is vooral het laatste stukje van de revalidatie moeilijk. Of eigenlijk: gevaarlijk. Als je iets te vroeg begint, loop je sneller het risico opnieuw geblesseerd te raken.’’

Aangezien de Roemeen zich in het eindtraject bevindt van zijn revalidatie, krijgt Mitea ook krachtoefeningen voorgeschoteld. Deze maandagmorgen staat overigens in het teken van lopen, draaien en een spaarzame oefenvorm met bal. Tijdens het zeldzame balcontact leeft de Roemeen zichtbaar op. Mitea: ,,Het is vooral uitkijken met springen. Dan kan het er zo inschieten. Toch hoop ik misschien volgende week weer met de groep mee te kunnen doen. Anders wordt het die week erop. Ik neem in elk geval geen enkel risico, ik moet ook aan de toekomst denken. Daarvoor heb ik er de afgelopen tijd al te lang naast gestaan.’’

Aan de bal tijdens de individuele revalidatietraining met Laurens Ebben. Aan de bal tijdens de individuele revalidatietraining met Laurens Ebben.

Mitea doelt op eerdere blessures die hem al eens langdurig op non-actief stelden. Duidelijk zichtbare littekens verraden een ingrijpende knieblessure. ,,Het is shit om zonder de groep te moeten trainen’’, trekt Mitea opeens een vies gezicht. ,,Moeilijk ook. Vooral omdat je het liefst snel weer goed en lekker wil trainen. En het is echt zo dat een geblesseerde speler harder moet werken en knokken dan een fitte speler. Dat heb ik de afgelopen jaren wel gemerkt. Vanmiddag staat onder andere krachttraining op het programma. Ook die oefeningen maken me weer een stukje sterker.’’

En weg is de aanvaller. In het kielzog van zijn ploeggenoten keert ook Mitea terug in de catacomben van de ArenA. Na de lunch zal de Ajacied zich in het krachthonk in het zweet werken. De handtekening van de geblesseerde Ajacied blijkt overigens nog steeds erg gewild. Handtekeningenjagers maken verwoed jacht op de krabbel van de pechvogel. De lunch en de krachtoefeningen moeten nog even worden uitgesteld.