Menu
'Voordeel dat we moeten winnen'

'Voordeel dat we moeten winnen'

Frank de Boer staat aan de vooravond van de belangrijkste wedstrijd uit zijn nog jonge trainerscarrière. Na een half seizoen als hoofdcoach van Ajax kan hij zondag op zijn 41e verjaardag kampioen van Nederland worden. Vrijdagmiddag keek de hoofdcoach van Ajax vooruit naar de kampioenswedstrijd Ajax - FC Twente. De Boer is overtuigd van een goede afloop.

Het scenario voor de meest spectaculaire ontknoping ooit is simpel: Ajax moet winnen, koploper FC Twente heeft aan een punt genoeg om kampioen te worden. In tegenstelling tot eerdere spannende ontknopingen zijn Ajax en Twente van niemand afhankelijk, behalve van elkaar in de rechtstreekse confrontatie tijdens de laatste speelronde. Frank de Boer ziet het scenario van ‘moeten winnen’ als voordeel voor Ajax. ,,Dan weet je namelijk dat je er negentig minuten vol tegenaan moet. Dat maakt extra krachten los. Ik zie het dus als een voordeel dat wij moeten winnen om kampioen te worden.”

Om koploper Twente (71 punten) te verslaan, weet Ajax (70 punten) wat het te doen staat. De Boer: ,,Twente is een goede, compacte ploeg. Maar ik ben ervan overtuigd dat we Twente in ons eigen stadion kunnen verslaan. Zeker met het publiek achter ons. Het gevaar zit hem bij Twente vooral in hun fysieke kracht en vrije trappen. Dat is afgelopen zondag opnieuw gebleken. Daar zullen we nu beter en vooral slimmer mee om moeten gaan. Janko mag natuurlijk nooit zo vrij binnenkoppen. Dat moet dus anders. We moeten nu wel de juiste keuze maken in zo’n situatie.”

De Boer: ,,We moeten ons eigen spelen proberen en vooral dúrven spelen." De Boer: ,,We moeten ons eigen spelen proberen en vooral dúrven spelen."

Achteraf gezien is De Boer blij dat de bekerfinale tegen Twente voor de kampioenswedstrijd stond geprogrammeerd. ,,Voor jonge jongens als Boilesen, Eriksen en Ebecilio is het heel goed geweest dat ze zo’n bekerfinale hebben gespeeld. Zeker omdat ze nog niet zoveel ervaring hebben, zijn dergelijke wedstrijden heel waardevol voor hun ontwikkeling. Daarom ben ik blij dat de finale een week voor deze kampioenswedstrijd zat. Ze weten nu wat het is om met spanning in een finale om te gaan. Zeker tegen Twente is dat belangrijk, want zij hebben daar meer ervaring mee doordat ze vorig seizoen kampioen zijn geworden.”

Het jonge drietal zal zondag opnieuw een belangrijke rol in de formatie van De Boer spelen. Dat geldt niet voor Mounir El Hamdaoui. De Marokkaanse spits is niet op tijd hersteld van de hamstringblessure die hij afgelopen maandag tijdens de training opliep. ,,Hij heeft donderdag weer voor het eerst buiten rondjes gelopen met de fysio, maar zelfs dat heeft hij niet af kunnen maken. Het zou dus een wonder zijn als hij alsnog voor zondag fit is.”

Om de dertigste landstitel veilig te stellen, gaat De Boer vooral van Ajax’ eigen kracht uit tegen Twente. ,,We moeten ons eigen spelen proberen en vooral dúrven spelen. Natuurlijk zullen er zenuwen zijn, dat had ik zelf vroeger ook altijd als speler. Maar na het eerste fluitsignaal was ik dat altijd direct kwijt. Als trainer overigens niet, dat is toch wat anders.” Op de vraag of hij zijn Toto-formulier al had ingevuld antwoordde hij stellig: ,,Ja, ik heb een 1 ingevuld.” Met het vertrouwen van De Boer zit het dus wel goed.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst


Wat wordt zondag de uitslag van Ajax - FC Twente? Voorspel nu de score op toto.nl/ajax en wie weet win jij met je voetbalkennis. Heb je de uitslag goed voorspeld? Dan win je tot 70x je inleg!

Naar de website van Toto