Menu
Voorlaatste training richting kraker

Voorlaatste training richting kraker

Koploper Ajax is vol vertrouwen in aanloop naar de topper tegen PSV. Aanstaande zondag nemen de nummers 1 en 2 van de Eredivisie het tegen elkaar op. Loopt Ajax uit naar zes punten, komen beide teams in punten gelijk, of blijft het verschil drie punten? Van druk was op de training weinig te merken.

De strijd om het landskampioenschap leeft. Niet alleen onder spelers van Ajax, die vrijdag een klein uur op het trainingsveld stonden, maar ook onder de onderhoudsmensen op sportcomplex de Toekomst. Terwijl de ploeg van Frank de Boer in alle beslotenheid een partijvorm afwerkte, bespraken zij tijdens het klussen de kansen van hun club. En die van Feyenoord en PSV, de tegenstander van aankomende zondag. ,,Maar Vitesse moet je ook niet onderschatten.’’ Hun conclusie na wat wikken en wegen: het kan alle kanten op.

Een logische conclusie, alhoewel Ajax momenteel de beste papieren op zak heeft. Het brengt de nodige druk met zich mee, aldus coach De Boer, maar op de training is daar weinig van te merken. Zoals doelman Jasper Cillessen opmerkte, zondag de vervanger van de geschorste Kenneth Vermeer: ,,Het was een week als alle andere.’’ Een waarin hij zich zonder nerveuze prikkels voorbereidt op de titanenstrijd in Eindhoven. ,,Tot dusverre heb ik geen last van zenuwen. Misschien zaterdag.’’

Chiel Kramer is zondag reservedoelman in Eindhoven. Chiel Kramer is zondag reservedoelman in Eindhoven.

Zaterdag, dat is de laatste dag dat Frank de Boer kan schaven aan de tactiek waarmee hij PSV gaat bestrijden. Vermoedelijk verschilt die niet niet of nauwelijks van de speelwijze van de afgelopen weken. Maar mocht hij onverhoopt toch aanpassingen voor ogen hebben, dan is het raden welke. De vrijdagtraining vond voor een groot deel plaats achter gesloten deuren, waardoor mogelijke experimenten buiten het gezichtsveld van het journaille bleven. Wat er wel te zien was: een vlotlopend positiespel en twee sluitposten die zich in het zweet werkten onder leiding van keeperstrainer Carlo l’Ami.

Een van die sluitposten was Chiel Kramer, normaal uitkomend voor het belofteteam van Gery Vink. Hoewel Kramer dit seizoen maar een handvol wedstrijden speelde voor het tweede elftal, fungeert hij zondag als stand-in voor Jasper Cillessen. Dat liet Frank de Boer weten op de persconferentie na de training. ,,Tijdens de trainingen maakt Chiel een stabiele indruk. Hij straalt rust uit.’’

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst