Menu
Voortvarend gestarte Heraclieden ontvangen Ajacieden

Voortvarend gestarte Heraclieden ontvangen Ajacieden

Ajax reist zondag naar Almelo voor de uitwedstrijd tegen Heracles. Eerder dit seizoen verraste de ploeg van trainer Peter Bosz vriend en vijand met gelijke spelen tegen Ajax, PSV en AZ. Na een terugval duikelden de voortvarend gestarte Almeloërs enkele plaatsen op de ranglijst. De kampioen van de eerste divisie in 2005 vertoeft nu op de dertiende plek. Om lijfsbehoud in de Eredivisie definitief veilig te stellen, moeten de Heraclieden vooral hun naaste belagers NAC Breda, Sparta en ADO Den Haag van zich af weten te houden.

Wat dat betreft bewezen de zwartwitten zichzelf een slechte dienst in hun laatste competitieduel tegen ADO Den Haag. Beide formaties leken lang genoegen te nemen met een punt. Dat de Hagenaars in de slotfase toch nog twee keer toesloegen, leverde Heracles een 1-3 nederlaag én een fikse kater op. Het eredivisieschap veiligstellen voor het nieuwe seizoen is elk weekend weer het devies. Vooral ook voor trainer Peter Bosz. De toekomstige (volgend seizoen) technisch directeur van Feyenoord, zal zijn karwei in Almelo toch niet in mineur af willen sluiten. De oud-speler van de Rotterdamse stadionclub loodste de Heracles afgelopen seizoen naar de hoogste Nederlandse voetbaldivisie.

De hoofdtrainer heeft met Stefaan Tanghe, Nico-Jan Hoogma, Rob Maas plus zijn keeper Martin Pieckenhagen vier zeer geroutineerde verlengstukken in het veld. De balans in de Almelose ploeg is er wat dat betreft een van uitersten. Oude, sluwe krachten vormen een team met relatief jonge voetballers als onder meer (oud-Ajacied) Kwame Quansah, Marc Höcher en Sota Hirayama. De Japanse spits is sinds dit seizoen een opvallende verschijning in het karakteristieke wit en zwart. De clubtopscorer (7 goals) blijkt een lastig af te stoppen, kopsterke aanvaller. Met Sergio Hellings beschikt Heracles trouwens over nog een ex-Ajacied.

Het gelijkspel dat de Almeloërs op 15 oktober in de ArenA realiseerden (0-0), blijkt achteraf niet op zichzelf te staan. De nieuwkomer in de Eredivisie verraste de eerste maanden van dit seizoen vriend en vijand met aantrekkelijk, fris voetbal.
Op de openingsdag van het seizoen 2005-2006 moest landskampioen PSV er op het Almelose kunstgras direct aan geloven: 1-1. In Alkmaar baarde Heracles zo mogelijk nog meer opzien. Vooral de treffer van doelman Pieckenhagen zorgde opnieuw voor verbazing onder voetbalvolgers. De Duitser hielp zijn ploeg hoogstpersoonlijk, koppend, aan het uiteindelijke 2-2 gelijkspel.

Van de topclubs bleef alleen Feyenoord de Bosz-equipe tot nu toe de baas. Sterker nog: in de Kuip leden de Almeloërs tot nu toe hun grootste nederlaag (7-1) van dit seizoen. Eerder deze maand was Heracles in het Philipsstadion opnieuw dicht bij een sensatie tegen PSV. Na de treffer van Jefferson Farfán stonden de gasten uiteindelijk toch met lege handen.

Een gezamenlijk roemrucht verleden delen de Ajacieden en Heraclieden niet. Toch zijn er overeenkomsten tussen de beide clubs. Net als de Amsterdammers behoort ook de trots van Almelo (opgericht op 3 mei 1903) tot de oudste en meest traditionele profclubs van Nederland. Heracles mocht zich in de voorbije eeuw zelfs twee keer landskampioen noemen. In 1927 en 1941 waren de Almeloërs de beste van Nederland. Op de erelijst prijken verder drie kampioenschappen in de eerste divisie: 1962, 1985 en 2005. Dat de club is vernoemd naar een held uit de Griekse mythologie, zal de Amsterdammers toch ook vertrouwd in de oren klinken.

Laatste editie van Heracles - Ajax: 7 januari 2004, 2-3 (vriendschappelijk).

6. Ibrahimovic 0-1, 33. Van der Vaart 0-2, 39. Ibrahimovic 0-3, 42. Jansen 1-3, 55. Douglas 2-3.

Ajax: Stekelenburg (46. Boschker); Heitinga (62. Galásek), Escudé, Van Damme, O’Brien (46. Vermaelen); De Jong, Van der Vaart (46. De Mul), Sneijder; Sikora (46. De Ridder), Ibrahimovic (53. Krohn-Dehli) en Soetaers (46. Mitea).